Het Eetschema in tijden van stress / burnout

Goed eten burnout stressStructuur in je dag krijgen kan lastig zijn als je met een burnout kampt. In de eerste plaats overzie je de dingen niet goed meer. Daarnaast kan het zijn dat je je te uitgeblust voelt om je tot de dagelijkse dingen te zetten. Dit kan er in resulteren dat je minder goed voor jezelf gaat zorgen. Tegelijkertijd is goed en regelmatig eten een van de basisregels om weer bovenop je burnout te komen. Daarom bedacht ik ‘het eetschema’.

Bij mij was met name de ochtend zwaar. Het moment dat ik mijn ogen opende en meteen voelde aan mijn hele lichaam en ziel dat de ellende nog steeds niet voorbij was. Aan de nieuwe dag beginnen was dan ook altijd een enorme zelfoverwinning. Helaas kwam het in het begin veel voor dat ik huilend in de keuken stond, omdat ik (a) geen idee meer had hoe ik ook alweer ontbijt / lunch / avondeten moest maken of (b) de dagen daarvoor zo moe of angstig was geweest dat ik het huis niet uit was gegaan om (ontbijt)boodschappen te doen, met als resultaat een lege koelkast. Die kleine momenten van persoonlijke tegenslag, waarin zelfs de meest basale dingen je niet meer lukken kunnen een echte knauw in je zelfvertrouwen en het vertrouwen in je herstel zijn.

Op een dag besloot ik dat het zo niet langer kon en maakte ik Het Eetschema. Daarin schreef ik voor een week uit wat ik zou gaan eten, opgedeeld in ochtend, middag en avond. Ik nam het schema mee naar de supermarkt en kocht alle ingrediënten. Daarnaast kocht ik thee, twee lekkere hapjes (chocolade, chips) en wat fruit.

Zo hoefde ik maar 1 keer per week de drukte van de supermarkt te trotseren en wist ik de hele week zeker dat ik genoeg eten in huis had. Ook hoefde ik nooit meer na te denken over wat ik zou gaan eten. Geen gestaar meer naar mijn koelkast zonder te begrijpen hoe ik van vier ingrediënten één maaltijd kon maken. Mijn Eetschema leidde me hierin. Het is goed om zoveel mogelijk van dit soort dagelijkse dingen in een simpele routine op te nemen en zo je stressgevoel te verminderen.

Het Eetschema kun je HIER downloaden als .pdf.

Daarnaast heb ik HIER en HIER een aantal makkelijke recepten voor je uitgeschreven die niet veel tijd en geld kosten en daarnaast heel gezond zijn. Ze leveren ook weinig afwas op.

Als het lastig voor je is om zelf al een hele week vooruit te kijken, dan kun je HIER een eetschema downloaden dat ik al voor je heb ingevuld.

Je kunt ze samen met je eetschema op de koelkast / het keukenkastje hangen. Help jezelf om weer te genieten van eetmomentjes. Het mag!

Laat je reactie achter

Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vindt. Laat je het me weten?

Blog Comments

[…] Ik leerde hierdoor heel erg in het ‘hier en nu’ leven. Dat is wat mij betreft ook de kern van acceptatie. In de eerste twee maanden van mijn herstel leerde ik praten met mijn lichaam en geest. Niet ‘hoe wil ik me voelen?’ maar ‘hoe voel ik me nu, in dit moment?’ Ik begon de signalen te kennen wanneer ik dreigde om over mijn grens te gaan (kortademig, wazig blik, beklemd gevoel in mijn keel) en wanneer ik me eigenlijk wel oké voelde (innerlijk gevoel van ruimte, vrij ademen tot in mijn buik, ontspannen schouders). Onderdeel van het acceptatieproces was om vervolgens iets te doen met de informatie die ik van die ‘gesprekjes’ met mijn lichaam en geest kreeg. Op momenten dat ik me goed voelde gebruikte ik die energie om goed voor mezelf te zorgen. Dan ging ik bijvoorbeeld juist op dat moment naar de supermarkt. Of ik laadde mijn mp3-speler vol met ontspannen mantra’s. Ook deed ik op die momenten de was of ik kookte een grote pan eten en deed dat in bakjes in de koelkast. Zo bouwde ik buffertjes voor wanneer ik me heel slecht voelde. In deze periode heb ik een trucje voor mezelf ontwikkeld: het eetschema. […]

[…] heb je ook wat aan het Eetschema en de ontbijtrecepten om gezond, makkelijk en regelmatig te eten in tijden van […]

[…] is ook een goed idee om een Eetschema voor jezelf te maken, zodat je regelmatig en gezond eet zonder […]

[…] uit de vriezer en ook geen kant-en-klare lasagne, daar zit veel troep in). Ook kun je even kijken in mijn ‘recepten’ hoekje. Daar staan veel makkelijke recepten die ik maakte voor mezelf (en nog steeds gebruik, […]

[…] Bij iedere tien minuten die je verder komt mag je heel trots zijn op jezelf, want het is een kleine zelfoverwinning om je weer tot de dagelijkse dingen te zetten. Soms lukt het niet om jezelf verder te brengen en beland je weer terug in bed of op de bank. Dat geeft niets, dat hoort erbij. Maar zo gauw je weer voelt dat je een nieuwe ‘tien-minuten’ aankunt, sta je weer op van de bank en ga je even buiten een klein rondje lopen of je lunch maken etc. Het kan helpen om het jezelf zo makkelijk mogelijk te maken tijdens de tien minuten. Bijvoorbeeld door simpele, maar voedzame dingen te koken, zoals beschreven in Het Eetschema op deze website. […]

[…] Wat is het eetschema? […]

Geef een reactie (*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd)