Burn-out uitleggen aan je collega’s: een voorbeeld e-mail

Ik kreeg een berichtje van L. met de vraag hoe ze aan haar collega’s kan uitleggen dat ze aan het herstellen is van burn-out. Ze is net begonnen met reïntegreren en is nog maar twee keer per week twee uur op kantoor. Met voorlopig doel alleen maar aanwezig zijn. Dat is al pittig genoeg. Maar hoe leg je aan je collega’s uit wat er aan de hand is en wat je nodig hebt? Hierbij een handige voorbeeldbrief.

Burn-out uitleggen aan je collega’s 

 

Er kunnen verschillende redenen zijn om je burn-out via een e-mail te willen uitleggen aan je collega’s.

  • Het elke keer opnieuw uit moeten leggen kost veel energie.
  • Je wilt graag meteen de goede woorden vinden, en weet niet of dat lukt in een gesprek.
  • Door een e-mail te sturen ben je er in een keer vanaf (collega’s met wie je een goed contact hebt kun je dan altijd nog meer vertellen).
  • Je wilt graag zelf de regie hebben over wat er gezegd wordt m.b.t. jouw burn-out.

 

Anderen een burn-out laten begrijpen

 

Voordat ik je de voorbeeld e-mail geef wil ik je graag meegeven dat het voor anderen heel lastig kan zijn om je burn-out precies zo te begrijpen als jij zelf. Als je nog nooit zoiets hebt meegemaakt is het een haast ongrijpbaar gevoel. Misschien was je zelf vroeger ook wel een van die mensen die zei, ‘burn-out is aanstellerij!’

Je vraagt dan ook niet van anderen dat ze alle details van jouw ervaring snappen. Het enige wat je wilt is dat ze je worstelt, maar steeds meer stappen zet op de weg naar boven. En dat ze begrijpen wat je nodig hebt. Dat laatste zul je ze expliciet moeten uitleggen.

Na deze e-mail zullen er drie dingen gebeuren:

  • Het grootste deel zal het niet helemaal begrijpen, maar wel respect hebben voor de situatie en je serieus nemen. Deze mensen laten je grotendeels met rust of vragen af en toe hoe het gaat.
  • Er zullen mensen naar je toe komen om hun hulp aan te bieden. Sommigen vertellen je zelfs dat zij zelf / een bekende ook zoiets heeft meegemaakt.
  • Mogelijk zijn er enkele mensen die het niet begrijpen, weigeren te begrijpen of zelfs naar doen. Laat die mensen lekker links liggen en steek er geen energie in.

 

Dan nu de voorbeeld e-mail. Voel je vrij om hem zo te veranderen dat het meer past bij jouw eigen taalgebruik. Of je kunt hem in zijn geheel overnemen, natuurlijk. Ik hoop dat dit je helpt!

 

Liefs, Nien

Voorbeeld e-mail om burn-out uit te leggen

 

Beste collega’s,

 

Misschien is het jullie opgevallen dat ik de afgelopen tijd niet / heel weinig (weghalen wat niet van toepassing is) aanwezig was. Dit komt doordat ik aan het herstellen ben van een burn-out.

Bij een burn-out ben je zo ver over je grenzen gegaan, dat je lichamelijk en geestelijk volledig bent uitgeput. Dit zorgt ervoor dat mijn batterij heel erg snel leeg is. Het is meer dan alleen vermoeidheid. Ik filter informatie niet goed meer, kan me slecht concentreren op gesprekken. Van een kleine inspanning moet ik erg lang herstellen en als ik (per ongeluk) over mijn grens ga kan ik me dagenlang lichamelijk slecht voelen.

Als je daar meer over wilt weten, kun je ook dit artikel lezen:

http://jongburnout.nl/burnout/partner-burnout/wat-je-moet-weten-over-burnout

Het herstelproces is nog steeds bezig. Dit betekent dat ik de komende maanden stapje voor stapje meer uren en verantwoordelijkheden krijg. Hoe snel dit gaat is afhankelijk van hoeveel ik op dat moment aankan. Op dit moment betekent het dat ik alleen nog maar ………………. uren per week aanwezig ben, waarin ik ……………. doe (als je enkel nog maar aanwezig bent zonder grote taken, zeg dan: om weer te wennen aan op kantoor zijn).

Doordat ik nog niet volledig hersteld ben zal ik soms misschien ongeconcentreerd overkomen, en niet alle informatie blijft goed hangen. Het helpt als je een werkgerelateerde vraag ook per e-mail aan me stelt, als geheugensteuntje.

Ik stuur jullie deze e-mail om duidelijkheid te geven over hoe het met me gaat. Ook wil ik jullie laten weten dat ik het fijn vind als…………………………..

(vul hier in waar jij je goed bij voelt. Het kunnen je eigen woorden zijn, maar hier zijn een paar suggesties: jullie me af en toe vragen hoe het met me gaat / niet teveel over mijn burn-out vragen, omdat het veel energie kost om alles steeds opnieuw uit te leggen / me gewoon meevragen voor de lunch, want ik blijf me graag onderdeel van het team voelen / me vertellen welke leuke dingen je hebt meegemaakt in het weekend).

Gelukkig gaat het steeds beter met me. Het is fijn om weer terug te zijn en ik kijk ernaar uit om jullie weer te spreken!

 

Hartelijke groet,

 

Laat je reactie achter

Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vindt. Laat je het me weten?

Blog Comments

Het idee de erachter steekt vind ik persoonlijk goed.
Maar ik krijg hier een sneeuwbaleffect.
Na 11 maanden en nog steeds onder begeleiding van een psycholoog ben ik op school opnieuw opgestart mits het noodzakelijk advies om nog 11 uurtjes les te geven. Dat is een halftijdse betrekking met medisch toezicht.
De collega’s zien dit niet in, begrijpen mij niet, maw merk ik een eigenzinnigheid op! De directie steunt mij ten volle… maar ik krijg klappen (psychisch) en dit na een goed omschreven berichtgeving aan de collega’s voor mijn opstart. Ik ben bang voor een herval, laat staan de nog lange herstelperiode die ik moet verwerken. Er zijn dagen dat ik er een stop wil op zetten. Gewoon… alles doen ophouden.

Ik zou aan willen vullen met het advies ook in te schatten hoe jouw leidinggevende en collega’s jouw openheid zullen interpreteren. Zelf ben ik erg open geweest. Mijn leidinggevende heeft daaruit de conclusie getrokken dat ik niet meer terug kan in de oude functie en heeft eenzijdig een functiewijziging doorgevoerd. Dat was nooit mijn bedoeling! Mijn collega’s zijn zo enorm bezorgd dat ze me continu monitoren. Als ik een mail niet binnen 2 dagen beantwoord, nemen ze het werk over. Daar wordt ik pas echt nerveus van. Achteraf gezien had ik gewild dat ik minder openheid had gegeven.

Heel erg goede aanvulling, T. En ik ben het helemaal met je eens!

Geef een reactie (*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd)