De grootste fout tijdens burnout herstel. Ik hoop dat jij hem niet maakt

  • Home
  • Herstellen
  • De grootste fout tijdens burnout herstel. Ik hoop dat jij hem niet maakt

Denk niet dat burnout herstel alleen gaat over je energie terugkrijgen. Er ligt zoveel meer onder. Ik zie veel mensen een tweede burnout krijgen of nooit meer echt herstellen, omdat ze een fundamenteel ding vergeten…

Waarom heb je ook alweer een burnout?

Je kunt vast verschillende redenen aanwijzen. Een burnout komt vaak ook voort uit een combinatie van werk- en privéfactoren. Maar zoals al vaker benoemd op deze site, liggen er vaak patronen onder. Patronen die je misschien al heel erg lang volhoudt. En het is tijd daar afscheid van te nemen.

Je hebt echt niet alleen een burnout, omdat je teveel gewerkt hebt of te weinig aan jezelf hebt gedacht. Dat zijn gevolgen van een veel dieper geworteld probleem. Je bent namelijk geprogrammeerd geraakt om jezelf tekort te doen. En dat is waar ik het met je over wil hebben.

De reden dat mensen opkrabbelen en weer terugvallen

Ik zie zoveel mensen ternauwernood hun burnout overwinnen, om vervolgens een paar jaar later weer terug in die put te vallen. Het is ook de grootste angst van burnouters: dat ‘het’ weer terugkomt. Het aantal mailtjes en comments dat ik hierover krijg van lezers kan ik inmiddels niet meer tellen. En eerlijk is eerlijk: ook bij mij is het mijn grootste angst op het moment dat ik problemen heb met mijn energiehuishouding of een keer teveel hooi op mijn vork neem.

Maar wat jij en ik op die momenten vergeten is wat we allemaal al hebben moeten (mogen) overwinnen op weg naar ons herstel. Of je nu net gediagnosticeerd bent met burnout of alweer een aantal jaar hersteld: je hebt behoorlijke stappen genomen om te komen waar je nu bent. Het was vast niet makkelijk, toegeven dat je een burnout hebt. En om er uit te komen heb je echt goed naar jezelf gekeken en dingen veranderd aan je leven.

De enige echte reden dat mensen terugvallen is het niet onder ogen willen komen van oude overtuigingen en patronen. De dingen die jou niet (meer) dienen.

De grootste fout die bij burnout wordt gemaakt

De treurnis van deze tijd is dat behandelingen zich vaak óf op het lichaam óf op de geest richten. Je komt bij een psycholoog terecht of bij een fysiotherapeut. Bij een burnout is het echter een combinatie van lichaam en geest die hersteld mag worden. Het niet enkel in het lichaam en niet enkel tussen de oren. Sterker nog, ik durf te beweren dat een burnout veroorzaakt wordt door een verstoorde relatie tussen de twee. Kunnen luisteren naar wat je lichaam en intuïtie je vertellen, en dat dan vertalen naar een handeling, gedachte of gesprek. Dat je lichaam en geest volkomen in overeenstemming met elkaar handelen.

Niet voor niets hoor je zoveel mensen zeggen, ‘ik wil beter naar mijn lichaam leren luisteren‘. En als je ‘s avonds wilt gaan slapen moeten zowel lichaam als geest rustig zijn. Heeft je lichaam nog teveel energie, dan draait het in je hoofd ook rondjes. Als je veel piekert, wordt je lichaam ook onrustig en ‘kun je de draai niet vinden’.

De grootste fout die in mijn ogen met burnout herstel wordt gemaakt, is dat mensen zichzelf proberen op te lappen tot wie ze ooit waren. Een semi-functionerend halffabricaat van een mens. Ja, sorry. Haha. Een hoofd waar toevallig een lijf onder bungelt op het moment dat je bezig bent met werk of een gesprek. Of een lichaam waar toevallig ook een hoofd op zit wanneer je aan het sporten bent.

Hoe vaak eet je hersenloos een boterham, in grote happen en gehaast onderweg? Hoe vaak denk je terwijl je buiten fietst: ‘ik wou dat ik vandaag tijd had om van de zon te genieten… Grrrr…’ Terwijl je precies op dat moment in de zon bent?

Je hoofd leeft in de toekomst. Je lijf komt er een beetje achteraan en draagt je door de dagen. Je bent vergeten hoeveel wijsheid, genot en goede beslissingen je kunt ervaren als die twee met elkaar communiceren.

Wil je die persoon echt zijn?

Die persoon die vaak dacht ‘er moet toch meer zijn’. Die genoegen nam met de  tijdelijke kick van dingen bereiken, in plaats van in de constante flow van positieve energie zijn. Die oude persoon ging over grenzen en liet over haar grenzen gaan, omdat ze dacht dat dit de weg naar erkenning, succes, geluk, begrip of bestaansrecht was.

De oude persoon deed aan zelfmedicatie. Dronk een wijntje om te ontspannen, al was het misschien nooit een wijntje teveel. Nam chocolaatjes en chipjes, niet persé omdat het echt lekker was, maar om zichzelf tevreden te stellen, te belonen of troosten. Sigaretten, drugs, porno, winkelen, jezelf over de kop werken, gamen, drankgebruik: pick your poison. Hoe vluchtte jij voor het leven dat je jezelf aandeed? Het leven waarin je eigenlijk niet helemaal gelukkig was. Al leek je aan de buitenkant misschien alles te hebben.

En dat maakt het schuldgevoel nog erger, of niet soms? Als je heel veel, misschien wel alles, hebt wat een ander zou willen en je bent toch niet gelukkig…

Oh honey, I’ve been there. Ik had op mijn 20e een heel leuk appartement middenin een grote winkelstraat van Den Bosch, nog met een lage huur ook. Ik woonde samen met een jongen die aan de buitenkant echt heel charmant en grappig leek. En meestal was hij dat ook. Zijn manier om me klein te houden was subtiel en misschien niet eens naar bedoeld. Hij was gewoon als de dood dat ik zou vertrekken als ik meer op mijn eigen manier zou leven (paradoxaal genoeg vertrok ik uiteindelijk juist, omdat ik níet kon zijn wie ik was). Ik had een goede baan en zou al snel weggekaapt worden door de concurrent om internationaal te gaan werken. Ik had het allemaal.

En ik was doodongelukkig.

Dat over je grenzen gaan en vervolgens zelfmedicatie toepassen komt, doordat je nooit écht luistert wat er in je hart en lichaam gebeurt. Doordat je hoofd en je lichaam niet met elkaar verbonden zijn en je dus als een soort kip zonder kop rond rent.

Sure,  je kunt zorgen dat je lichaam weer functioneert en je kunt je geestelijke vermogens heel behoorlijk herstellen. Je kunt besluiten dat dit alles is wat je gaat doen tijdens je burnout herstel. Maar ik garandeer je dat dit een recept is voor een nieuwe burnout. Of een depressie. Of een of andere lichamelijke ziekte.

Mijn vraag aan jou is: wil je echt alleen maar je energie herstellen? Wil je terug veranderen in de persoon die ervoor heeft gezorgd dat je in een burnout kwam?

 

Hoe jij kunt voorkomen dat je deze fout maakt in je burnout herstel

Ik stel je een alternatief voor.

Je bent zoveel kleurrijker dan je ooit voor mogelijk hield.

Wat nu als je radicaal gaat voor levensgeluk? Als je dapper durft te zijn en kijkt in de patronen die jou hebben gebracht waar je nu bent.

Committeer jezelf aan het besef dat vanaf nu jouw proces nooit meer ophoudt. Burnout herstel is geen weg met een definitief einde.

Het is wel een begin. Burnout is het begin van het besef dat jij doorlopend het recht hebt om groter te groeien. Om creatief te zijn. Om nog meer in flow en met levensenergie te leven.

Dankzij mijn burnout heb ik ingezien dat het leven niet lineair is. Het is cyclisch. Er is lente, zomer, herfst en winter. Nog steeds neem ik eens in de zoveel tijd afscheid van oude versies van mezelf. Op momenten dat het zomer is in mijn leven, denk ik echt: nu ben ik er, dit is het. Dit ben ik echt!

En op dat moment is het ook waar. Voor dat moment. Maar na een paar maanden of jaren komt onvermijdelijk de winter. Ik zit nu in een winter. Mijn winter op dit moment gaat over het besef dat er geen grenzen zijn aan wie ik kan zijn en wat ik mag doen. In zo volledig in mezelf geloven dat ik me niet meer laat tegenhouden door angst.

In mij pruttelt een oude versie van Nienke nog wat tegen. Die wil nog geen afscheid nemen. Maar ze is te klein geworden voor wat ik wil ervaren en doen in deze wereld. Het is tijd voor meer ruimte, meer ontspanning, meer creativiteit en minder bemoeienis en zelfkritiek.

Besef dit ene ding ontzettend goed:

Jouw burnout is jouw startpunt op een weg waarin je mogelijkheden grenzeloos zullen zijn. Je staat op het punt magie te ervaren. Juist doordat je nu niets kunt beheersen, zul je getuige zijn van wonderen. De kleine momentjes van echte rust zullen zo diep zijn en je zo raken, dat je voor altijd veranderd wordt. Die ervaring op zijn beurt zorgt weer dat je een groter besef krijgt van wat je echt wilt en dat veroorzaakt echt herstel.

Ga er niet bovenop zitten. Heb geen plaatje van wie je moet zijn. Koester niet de illusie dat je jouw ‘oude zelf’ weer wordt. Dat zou namelijk het ergste zijn wat je kan overkomen.

 

Namasté

 

Liefs, Nien

 

 

Laat je reactie achter

Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vindt. Laat je het me weten?

Blog Comments

Mooi verhaal. Dankjewel voor je openheid, het heeft me vanavond even heel erg geholpen :).

Wauw, de spijker op z’n kop. De kern is i.d.d. je eigen disfunctionele patronen onder ogen ziet én wilt afleren. Ik was een Lovejunk en heb af moeten kicken van het pleasen van anderen. Ik ben veel te lang door gegaan met iets waar ik allang niet blij meer van werd zonder me te realiseren dat stoppen niet hetzelfde is als opgeven. Ik heb inmiddels geleerd om bij mezelf na te gaan wat mijn eigen wensen zijn en waar voor mij de grenzen liggen. Ik doe mijn best om naar mijn innerlijke kompas te handelen ipv naar de eisen en verwijten van anderen. Iedereen heeft het recht om om te leren gaan met zijn eigen frustraties. Nu (2 1/2 jaar na dato) heb ik mezelf weer op de rit, maar gelukkig een stuk wijzer dan voorheen. En bij grote belasting (veel gebeurtenissen tegelijk) is die burn-out nog steeds heel dichtbij (mijn batterij trekt sneller leeg dan vroeger). Burn-out is geen verkoudheid die je simpelweg uit kunt zieken. Je dient je eigen denkfouten (energievreters) op te sporen en te vervangen door gezonde alternatieven (energiegevers). Hoe meer tools je tot je beschikking hebt om succesvol om te gaan met tegenslag en uitdagingen hoe beter. Dit was mijn toolbox:
– coaching (loopbaancoach, psycholoog)
– omdenken (b.v. lastige gebeurtenissen zijn oefensituaties, lastige mensen zijn oefenmateriaal)
– winst uit verlies lijst (b.v. leuke klus na einde contract of nieuwe mensen leren kennen)
– dankbaarheidsdagboek (benoem 10 dingen per dag waar je dankbaar voor bent)
– witboek (benoem 10 dingen per dag die wel goed gaan)
– support netwerk (vraag en accepteer hulp)
– grote geniet lijst (kies voor bezigheden waar je energie van krijgt; hint: hier hoort niks tussen te staan uit de pick your poison lijst…)
– jaloezie-detector / niet vanzelfsprekend lijst (wat heb ik wat niet vanzelfsprekend is dat een ander het ook heeft?)
– The Work van Byron Katie omgedraaid (oordeel van je naaste over jou, blablabla, draai het om)
– pak een oude hobby op die je als kind had (lezen, knutselen, sport, etc)
– lees blogs als deze of b.v. SoChicken
– ontdek je kernkwaliteiten (om een burn-out te kunnen krijgen moet je over doorzettingsvermogen beschikken…)
– neem kennis van de dramadriehoek, het DiSC-model, de Roos van Leary en het kernkwadrant
– begin hartzaken te onderscheiden van hoofdzaken
– begin hoofdzaken te onderscheiden van bijzaken
– verminder zelfkritiek en doe aan positieve self-talk
– leer assertief nee zeggen
– verzamel inspirerende quotes
en zo kan ik nog wel ff doorgaan. Gun jezelf de tijd om te rouwen om je verlies en langzaam te herstellen van je energiecrisis (hint: een toolbox is géén to-do-lijst). Net als bij liefdesverdriet is er licht aan het einde van de tunnel. Alleen bij een burn-out ben je bijna de relatie met jezelf kwijt geraakt…

Nienke, onwijs bedankt voor het delen van je ervaringen, je hebt mij er erg mee geholpen. Het is een hele verademing om te lezen dat iemand het onderwerp zo open en eerlijk durft te bespreken zoals het is, inclusief al het moois en al het lelijks. Aan alles in het leven zit twee kanten, alleen je focus kies je zelf en dat maak jij je lezers heel duidelijk. Namasté

Wat heerlijk om te lezen, Beppie. En prachtig advies dat je daar geeft. Daar hebben heel veel anderen vast ook iets aan. Namasté <3

Beppie, wat een fijne tekst! Ik heb momenteel een behoorlijke terugval doordat ik toch weer teveel gedaan heb, niet assertief ben geweest, geen hulp heb gevraagd en teveel zelfkritiek heb. Ik vergelijk mezelf continue met anderen en vind mezelf niet goed genoeg. Terwijl ik ergens weet dat dat onzin is.
Ik ga gebruik maken van jouw ‘toolbox’.

En Nien, jouw verhaal is ook al zo fijn om te lezen. Het geeft me een stukje hoop en kracht. Dank je wel!

Bedankt voor de tip, ik heb beide boeken gereserveerd bij de bibliotheek.

Beste Nienke, wat een indringende post. Ik heb hem een paar keer gelezen en zal het zeker nog een paar keer nalezen. Nee, ik wil niet meer terug naar de persoon die ik was, that’s for sure! Maar anderzijds zie ik niet voor me dat mijn mogelijkheden grenzeloos zijn. Ook het vinden van mijn eigen flow is in de praktijk erg lastig. Ik heb twee jonge kinderen die een grote impact hebben op mijn eigen wensen en verlangens. Met de psycholoog heb ik wel een aantal denkpatronen gevonden die zouden moeten veranderen, maar ik vraag mij af of ik het daarmee ga redden bijv. wanneer ik weer ga werken. Voor ik het doorheb zit ik weer in de flow van de kinderen of van mijn manager. Soms lijkt mijn leven al helemaal vastgelegd door de verplichtingen waar ik aan vast zit (gezin, werk) en waar ik niet zomaar onder uit kan en wil (de kinderen wil ik voor geen goud missen!!). Echt een zoektocht.

Hey S.,

Misschien heb je wat aan mijn artikel van vandaag. De boeken die ik je kan aanraden zijn in ieder geval:

– De Tweesprong van Moeten en Willen (Elle Luna)

– The Artist’s Way van Julia Cameron

Ik denk dat je met behulp van die twee boeken wel stappen kunt zetten voor jezelf, waarbij je meer plezier uit je dagelijks leven gaat halen en langzaam meer in de richting komt van wat je echt wilt.

Het boek van Julia Cameron is een programma van twaalf weken en ene hele fijne leidraad. Het boek van Elle Luna is inspirerend en daar kun je meer losse dingen voor jezelf uithalen.

En wie weet helpt mijn artikel van vandaag je?

Liefs, Nien

Geef een reactie (*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd)