Get up, dress up, show up. Juist als je je rot voelt

suit-couple-blue-shoes

Toen ik een burnout had wilde ik niets liever dan me de hele dag verstoppen in dikke slobbertruien en vormeloze broeken. Hoewel dit heel begrijpelijk is als je je rot voelt, is het maar de vraag of het je ook werkelijk ten goede komt. Zelf heb ik ervaren dat een rotgevoel juist versterkt kan worden als ik er ook uitzie alsof ik me rot voel. Dus leef ik doorgaans naar het adagium ‘get up, dress up, show up’. Maar hoe pak je dat aan zonder dat het je teveel energie kost?

Zet geen masker op

Jezelf goed verzorgen betekent niet dat je jouw haren vol in de gel of krullers hoeft te zetten en je aankleedt alsof je naar een belangrijke meeting of feestje gaat. Treed niet buiten jezelf. Heb niet het idee dat je een glimlach moet opschroeven of er uit hoeft te zien alsof je jezelf helemaal door de wasstraat hebt getrokken en fris bij de schoonheidsspecialist en kapper vandaan komt. Blijf bij jezelf, maar dan een iets opgefriste versie van jezelf.

Hoe dan wel?

Als ik weet dat ik een drukke dag tegemoet ga en daardoor veel energie zal verliezen, of ik heb niet lekker geslapen, dan pas ik ook mijn outfit daar op aan. Momenteel ben ik gigantisch druk met mijn eigen bedrijf. Ik ben dus veel moe. Het dragen van hakken of beperkende kleding plaatst extra stress op mijn lichaam (pijnlijke voeten) en kost meer energie (bijvoorbeeld doordat een rokje met panty kouder is). Voor mannen geldt zoiets misschien met een heel strak gesneden blazer, een stropdas of smalle Italiaanse puntschoenen. Vorig jaar heb ik geïnvesteerd in een aantal items voor mijn garderobe die bij mijn stijl passen en bovendien professioneel zijn, maar ook comfortabel. Een serie losse, maar mooie blouses in verschillende kleuren, een leren broek, twee verschillende pantalons en een paar nette platte Clarks. Qua  make-up beperk ik me tot een snelle nette clip in mijn haar, wat mascara en een warme verzorgde kleur lippenstift.

pexels-photo-12967

Je kunt je afvragen waarom ik niet gewoon een slobbertrui aandoe als ik op een mindere dag naar buiten ga. Dat heb ik wel gedaan in het verleden, maar ik heb gemerkt dat dit me minder sterk in mijn schoenen doet staan. Daardoor lopen andere mensen in drukke omgevingen of moeilijke vergaderingen makkelijker over me heen. Als ik er net uitzie is dit minder snel het geval, omdat ik me een beetje kan optrekken aan mijn uiterlijk. Ik voel me vanbinnen sterker, omdat ik weet dat ik uiterlijk niet (al te erg) uitstraal dat ik moe ben. Tegelijkertijd loop ik er niet enorm sexy of opvallend bij, waardoor ik ook geen aandacht trek waar ik op dat moment niet mee kan dealen.

Wanneer get up, dress up, show up?

Er zijn dagen dat het voelt alsof er een truck over je heen heeft gereden. Zeker als je een burnout hebt. Het belangrijkste is je verwachtingen van jezelf bij te stellen naar de ervaring waarin je wakker bent geworden. En het leven vervolgens zo prettig mogelijk voor jezelf te maken, ook uiterlijk.

Voel je je echt verschrikkelijk? Hijs je dan vooral lekker in je slobberkleren, kruip weer onder de dekens en slof misschien hooguit even naar de supermarkt of een rondje door de buurt. Als dit de lekkerste oplossing voor jou is, doe dat dan vooral.

Maar als het even kan, probeer je dan te douchen en er een beetje verzorgd uit te zien. Niet voor een ander, maar voor jezelf. Je voelt je dan vaak al veel krachtiger.

 

Wat vind jij? Ben ik iets vergeten in mijn verhaal?

 

 

Laat je reactie achter

Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vindt. Laat je het me weten?

Blog Comments

Hoi Nienke,

Heel toevallig heb ik me de afgelopen 2 dagen vre-se-lijk gevoeld. Zo vreselijk dat ik 2 dagen niet naar buiten ben geweest, niet m’n bed ben uitgekomen, met niemand wilde praten (werd zelfs een beetje boos), niet heb gegeten (totdat ik gistermiddag merkte dat ik toch wel iets moest gaan eten wilde ik niet flauwvallen), ik merkte dat ik weer ver weg dwaalde met mijn gedachtes. Je artikel is mij momenteel erg herkenbaar. Vandaag heb ik inderdaad mijn best gedaan om te douchen (want dat is een echt een onderneming niet normaal). En ik voelde me iets beter. Ik wil je vragen: is het normaal om de volgende gedachtes te hebben of heb jij ze ook gehad: ‘ben ik een mens’? of ‘wat ben ik’. Ik word een beetje bang, zo bang dat ik soms echt met mijn handen aan mijn gezicht moet zitten om mezelf te voelen (klinkt heel raar, maar het is echt zo). ‘s Nachts word ik zeker wel 2/3 wakker, weet niet goed waarom. Want ik gebruik Oxazepam, daardoor kan ik wel slapen. Ook al is het geen slaapmiddel. Mag ik weten of je ook Oxazepam gebruikte? Het werkt voor mij erg goed. Maar wil het natuurlijk niet altijd blijven gebruiken.

Alvast super bedankt voor je reactie.

Groetjes,
Anoniem

Hey Anoniem,

Ja, ik gebruikte ook oxazepam. Meer tegen de stemmingswisselingen dan om te slapen. Je kunt ook zelf een aantal dingen ondernemen om daarvoor te zorgen. Bijvoorbeeld een slaapritueel starten (op tijd naar bed, elke dag dezelfde tijd en een uurtje van tevoren al afbouwen door te douchen en een ontspannend boek te lezen). Er zijn ook natuurlijke middelen die je kunt gebruiken om te slapen. Wat oxazepam doet is het rustiger maken in je hoofd.

Je verhaal is heel herkenbaar. Je zit nu diep in de put. Na verloop van tijd wordt het beter, als je maar lief voor jezelf blijft en de hulp van een psycholoog zoekt om de negatieve patronen in je leven te doorbreken. Sterkte!

<3 dankje

Geef een reactie (*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd)