De geheime invloed van muziek op hoe jij je voelt

koptelefoon

Is het je weleens opgevallen hoe jij reageert op muziek? Waarschijnlijk vind je bepaalde nummers chill en andere gekrijs. Zonder dat je het door hebt, heb je allerlei lichamelijke en geestelijke reacties op de muziek die je luistert. En daar kun je goed gebruik van maken…

Het effect van muziek

Ik was me er voor het eerst van bewust toen ik in mijn burnout opeens niet meer kon luisteren naar de snoeiharde gangsterrap waar ik het grootste deel van mijn early twenties naar had geluisterd. Ik werd er opgefokt van, het kneep mijn keel dicht.

Tegelijkertijd vond ik opeens mijn rust in zachte mantra’s en Chopin. Hoewel ik wel al eerder naar klassieke muziek luisterde, waren mantra’s nieuw voor me. En eerlijk gezegd vond ik ze tot die tijd nogal zweverig. Op aanraden van mijn psycholoog ben ik er toch naar gaan luisteren en het kalmeerde me wonderbaarlijk. Ik voelde me er minder trillerig door vanbinnen.

Muziek en hartslag

Je hartslag stijgt en zakt met de intensiteit van muziek. En als je me niet gelooft moet je eens een hartslagmeter omdoen en eerst keiharde gangsterrap of hardcore luisteren, en daarna een zacht muziekje van Enaudi.

Ik merkte dit effect voor het eerst in de sportschool. Beide muziekjes had ik op mijn mp3-speler. Ik stond op de crosstrainer en zag mijn hartslag. Op de beat van een rapnummer ging mijn hart veel sneller dan ik wilde. Ook aan mijn adem merkte ik het: deze werd oppervlakkiger en hoger (in mijn keel en borst). Ik zette de crosstrainer een niveau lager, maar dat veranderde niets. Dit niveau kon ik prima aan, dus daar kon mijn versnelde ademhaling niet aan liggen. Voor de grap zette ik een mantra op en direct zakte mijn hartslag met tien slagen. Wow! Ik kwam dieper in mijn adem en kon meer presteren op de crosstrainer.

Natuurlijk is het helemaal prima om lekker naar een dansnummer of heftige muziek te luisteren als je ‘geactiveerd’ moet worden. Wanneer je merkt dat je begint in te kakken op de bank, in lethargie wegzakt en je ‘bleh’ voelt.

Match de intensiteit van de muziek aan wat je nodig hebt in het moment. De kans is groot dat je in onze gestresste wereld, waarin we al genoeg impulsen op ons af krijgen, meer rustige muziek nodig hebt dan je nu misschien denkt.

muziek burnout

De juiste muziek voor het juiste moment

Wees je bewust van de informatie die je in je brein stopt. Het wordt deel van wie je bent. Ben je weleens wakker geworden met een liedje in je hoofd? En zat je op dat moment op het liedje te wachten?

Ik werd laatst wakker met Maska le Blanc in mijn hoofd (een nogal harde rapper uit Parijs). Dat is niet lekker wakker worden. Zo agressief, en dat als eerste gedachte in de ochtend… Een paar ochtenden later werd ik wakker met een heel mooi liefdevol lied in mijn hoofd dat ik net had ontdekt op Youtube. Dat maakte me zo ontspannen.

Alles is informatie. Je kunt jezelf programmeren. Kies je er zelf niet voor jezelf te programmeren, dan doet de wereld het wel voor je. Tientallen billboards die je tegenkomt op een dag, popmuziek waar je mindless voor kiest zonder te weten waar je werkelijk naar luistert.

Een leuk gedachtenexperiment is om eens op te letten op welke momenten je automatisch een bepaald soort muziek opzet. Ik zet vaak hardere muziek op als ik niet lekker in mijn vel zit of gestresst ben. Het is grappig om te merken dat mijn innerlijke ervaring zich ook op een uiterlijke manier manifesteert in het soort muziek dat ik kies. Natuurlijk helpt het me niet verder en wordt het er alleen nog maar chaotischer van in mijn hoofd. Me daarvan bewust zijn helpt me vervolgens om een betere keuze te maken.

Let op wat je tot je neemt, ook qua muziek, en welk moment je daarvoor uitkiest. Je wordt er een meer ontspannen en capabel mens van.

Herken je dit? Naar wat voor muziek luister jij graag?

 

 

Laat je reactie achter

Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vindt. Laat je het me weten?

Blog Comments

Dit klinkt heel herkenbaar! Sinds kort heb ik een eigen playlist van nummers die mij iets doen gemaakt en die zet ik heel vaak aan. En dan nog merk ik dat ik sommige nummers op een bepaald moment van de dag liever oversla, vooral voor de rust die ik dan niet kan vinden. Wonderlijk is dat toch!

Alles in ons en om ons heen is veel meer met elkaar verbonden dan we denken, merk ik. Wonderlijk is inderdaad het goede woord 🙂

Geef een reactie (*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd)