Je hebt een burn-out. Hoe herstel je de balans in je leven?

  • Home
  • Herstellen
  • Je hebt een burn-out. Hoe herstel je de balans in je leven?

Ik vergelijk het krijgen van een burn-out altijd met mensen die een financiële schuld hebben opgebouwd. Alleen heb jij een schuld opgebouwd bij jezelf, in je energiehuishouding. Je komt structureel energie tekort. Dat komt enerzijds doordat er teveel energie uit gaat. Het komt daarnaast ook doordat er te weinig positieve energie binnenkomt. Dit is hoe je de balans herstelt.

Het gaat pas echt goed mis als je het overzicht verliest over jouw energiebalans. Je hebt geen helder beeld van wat er in gaat en uitgaat aan energie. Je voelt je al zo ver verloren dat je eigenlijk gewoon maar door rent in de hoop de eindjes zo een beetje aan elkaar te knopen. Dat komt zeker voor wanneer andere mensen van je afhankelijk zijn.

Een van mijn favoriete Nederlandse programma’s is Een Dubbeltje op zijn Kant, van John Williams en Annemarie van Gaal. Daarin worden gezinnen met grote financiële problemen geholpen. Het verhaal is iedere keer anders, maar de aanpak om deze mensen te helpen is steeds hetzelfde. Ze gebruiken drie stappen:

  • Creëer overzicht
  • Beperk de uitgaven
  • Zorg voor meer inkomsten

Ik geloof dat dit ook goed toepasbaar is op jou als je een burn-out hebt. Veel mensen blijven nog lang zitten in de slachtofferrol, ‘waarom moet dit mij overkomen?’ En dat vreet natuurlijk ook weer negatieve energie. Of ze voelen zich schuldig, zeker als ze geen werk hebben en burn-out zijn geraakt door iets anders. Misschien heb je zelfs wel het gevoel dat je tekortschiet als moeder of partner als de druk van je gezin je te groot is geworden. Hoewel het super begrijpelijk is dat jij je zo voelt, doe je jezelf er geen dienst mee. Door jezelf zo voor je kop te slaan raak je alleen maar meer uitgeput.

Het is bovendien heel interessant om te onderzoeken waar die gevoelens vandaan komen. Waar in jouw leven heb je voor het eerst geleerd dat je altijd alleen voor anderen klaar moet staan en je schuldig moet voelen als dat niet lukt? Of, waar in je leven heb je geleerd dat je een slachtoffer bent van je omstandigheden? Zou je dat ook kunnen omvormen naar (1) acceptatie van de situatie zoals die is en (2) het besef dat je krachtig genoeg bent om het leven te creëren dat je wilt?

Daarom geloof ik dat de drietapsraket van Een Dubbeltje op zijn Kant ook heel goed kan werken als je een burn-out hebt.

 

Creëer overzicht

 

Word eens radicaal eerlijk over wat jou allemaal energie kost. Je huilbaby bijvoorbeeld. Die ene collega die altijd sjachrijnig is. Een bepaald project waar je helemaal door wordt opgeslokt, ook al geeft het je aanzien en flinke inkomsten. Of dat je beste vriendin zorg nodig heeft. En natuurlijk je eigen negatieve gedachten. Tsja… Het is misschien niet leuk om die dingen te moeten toegeven, maar het is wel de waarheid.

Je kunt je kop in het zand steken, maar het is toch zoals het is. Door overzicht te creëren en eerlijk te zijn naar jezelf, kun je positieve veranderingen maken.

Dat betekent niet dat je stopt met zorgen voor je kind of beste vriendin. Het betekent wel dat je het kunt gaan inkaderen op een manier die jou meer energie oplevert.

Schrijf eens alle dingen op die nu al in je opkomen. Welke mensen, situaties en omgevingen trekken de energie uit je? En aan welke leuke dingen kom je nu te weinig toe?

Beperk de energie-uitgaven

 

Nu weet je wat je energie kost. Kijk vanuit daar: wat kan volledig schrappen uit mijn leven? Daar mag je best wel bruut in zijn. Bijvoorbeeld: die kennis uit je schooltijd waar je plichtmatig nog een vriendschap mee onderhoud, maar waarmee het eigenlijk altijd geforceerd voelt.

En kijk op andere fronten waar je de energie-uitgaven kunt beperken. Ga bijvoorbeeld niet elke dag naar die zieke vriendin, maar twee of drie keer per week. Of stel een roulatieschema op met vrienden en familie. Praat met je geliefde over de zorg voor je huilbaby en hoe je daar allebei verantwoordelijkheid in kan nemen. En is het ook goed als de boel eens wat minder goed gestofzuigd is? Heb je misschien geld voor hulp in de huishouding, al is het maar eens per maand voor een grote schoonmaak?

Ik zeg niet dat het makkelijk is, maar als je uit jouw burn-out wilt komen, dan zul je deze stappen moeten zetten. Orde op zaken stellen. Net zoals je niet meer uit eten kunt gaan wanneer je schulden hebt, kun jij het je nu niet veroorloven om energie uit te geven aan bepaalde zaken.

 

Vergroot de energie-inkomsten

 

Maak eens een lijstje met dingen waar jij energie van krijgt. Ik weet nog dat mijn psycholoog me dit voorstelde aan het begin van mijn burn-out en ik het echt FUCKING lastig vond om dingen te bedenken. Zo gewend was ik er aan geraakt om alles maar weg te geven en hersenloos door het leven te zwalken.

Doe het toch. Schrijf op wat je nu kunt bedenken.

Mijn lijstje begon met drie kleine dingetjes:

  • Een kopje thee drinken in stilte
  • Say Yes to the Dress kijken
  • Buiten in het park zitten

Meer kon ik niet bedenken. En dus begon ik daar mee. Meer kopjes thee, vaker op bankjes in het park zitten en elke avond Say Yes to the Dress kijken. Daaruit is al het andere gegroeid.

Say Yes to the Dress werd mijn avondritueel, waarna ik ging douchen en naar bed ging. Dat gaf me heerlijk veel rust. En een houvast voor mijn bedtijd. Waardoor ik meer energie kreeg.

Ik ontdekte dat ‘s avonds uitgebreid douchen ook heerlijk was. Dus die ging ook op de lijst. En zo ontdekte ik de heilzame werking van de wisseldouche.

Toen ik eens buiten in het park zat, zag ik iemand met een hangmat. Dat leek me zo fijn! En dus kocht ik online een hangmat en zette die in mijn tuin. Hangen in de hangmat ging ook op mijn lijstje.

Hoe klein je aanknopingspunten ook zijn: neem ze serieus en volg ze. Zo vergroot jij je energie-inkomsten.

 

Waar jouw burn-out ook vandaan komt: weet dat jij je niet hoeft te schamen. Burn-out is het gevolg van overbelasting en het kan door vanalles veroorzaakt worden. Het belangrijkste is om eerlijk te worden naar jezelf en de balans te herstellen. Je bent het waard!

 

Liefs, Nien

 

 

Laat je reactie achter

Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vindt. Laat je het me weten?

Blog Comments

Klopt helemaal! Ik heb destijds gekozen voor mijn kinderen en besloten dat de
rest er niet zo toedeed. Zij waren het belangrijkst en gingen voor alles. Het huishouden vind ik niet belangrijk, het moet leefbaar zijn. En mensen die mijn situatie en keuzes niet begrijpen of geen aandacht aan mij en mijn gezin willen geven omdat dat blijkbaar te lastig is daar steek ik ook geen energie meer in.
Je houd dan erg weinig vrienden en kennissen over maar dat ene stel wat blijft daar kan je dan ook echt op rekenen. Dan maar niet zo druk op verjaardagen. En mijn stelling is dat je vast niet op deze aardbol bent gezet om alleen maar schoon te maken en te voldoen aan verwachtingen van anderen. Dus doe ik vooral wat ik leuk vind en geniet daar heel erg van!

Juist! Super krachtig van je, Alexandra. Liever een paar echte vrienden dan een heleboel nepperds. Liefs, Nien

Hoi Nienke, mooie vergelijking! Met mij gaat het inmiddels alweer een stuk beter. Het zwaarste is in ieder geval ver achter me :). Ik begin bij de oorzaak van de hele burn-out te komen. Zo kom ik erachter dat ik eigenlijk al jaren mijn hele eigenwaarde kwijt ben. Ik ben mezelf compleet gaan wegcijferen omdat ik mijn ouders gelukkig wilde maken. Daarom gunde ik het mezelf niet om gelukkig te zijn en heb ik jaren allerlei emoties ver weg geduwd (wat zorgde voor veel spanning in mijn lijf). Nu begin ik in te zien hoe ongelukkig ik eigenlijk al jaren was en begin ik mijn eigenwaarde weer terug te vinden. Er gaat een wereld voor me open. Dus zo kan geluk voelen!
Ik vroeg me af of jij hier ook ervaring mee hebt gehad tijdens je herstel en hoe jij er mee om bent gegaan? Het zijn allemaal diep ingesleten slechte gewoontes dus het is natuurlijk niet 1,2,3 opgelost en dat vind ik soms nog moeilijk te accepteren. Ik heb zo’n zin om weer gewoon te leven, maar moet nog even geduldig zijn. Jouw site heeft in ieder geval enorm geholpen!
Liefs

Ha Tess,

Wat mooi om te lezen waar je nu bent. Nu mag het grote uitproberen gaan beginnen! Wie ben je echt, wat wil je echt? Zeker heb ik daar ervaring mee. En de schoonheid is dat dit eigenlijk altijd maar doorgaat. Naarmate je meer en meer leeft naar je eigen waarheid, ontdek je ook dat je hier steeds dieper in kunt gaan. Kijk niet achteruit naar hoe ongelukkig je was. Kijk vooruit naar wat jou nu gelukkig maakt en hoe je daar meer van kan doen. Zie het leven als een spel, een cadeautje dat je steeds verder uit mag pakken. You are doing SO great!

Liefs, Nien

Geef een reactie (*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd)