Je verslagen voelen is oké

verslagen voelen

Je verslagen voelen is een rotgevoel. Alsof je gefaald hebt op iedere mogelijke manier. Maar er komt ook wat moois uit. Je groeit sterker, leert jezelf beter kennen en kunt uiteindelijk het leven beter aan. Maar daarvoor moet je eerst door het dal durven gaan. Kun je jezelf dat toestaan? Naar aanleiding van een mooi gesprek met een dierbare kennis schreef ik er een artikel over.

In het midden van de storm

Het is een regenachtige doordeweekse middag als ik Shanti´s blog over haar ontrouwe ex-vriend lees. Ik voel een scherpe steek in mijn maag, als een dolk zijn mijn hart en kracht getroffen. Het is niet mijn individuele pijn, maar een collectieve pijn die we allemaal kennen en die in mij wordt aangeraakt door Shanti’s verhaal.

Het volkomen verlies van zelf en Zelf. Je in het midden van een niet eindigende storm bevinden. Je vastgrijpend aan voorbijvliegende brokstukken in de hoop houvast te vinden terwijl de windhoos je steeds verder mee lijkt te zuigen. Geen genade. Geen rust. We zijn hier allemaal geweest, om onze eigen redenen.

Dus ik besloot haar te bellen. Mijn hart voelde zich verbonden met wat zij doormaakte en wie weet kon ik, van vrouw tot vrouw, wat steun bieden. Al was het alleen maar te zeggen: ‘ik stuur je kracht  en wens je het beste.’ Dit resulteerde uiteindelijk in een prachtig open gesprek van anderhalf uur, waarin zij me weer verbaasde met haar vermogen in contact te treden met haar eigen kwetsbaarheid en kracht. Twee kwaliteiten die in mijn ogen nodig zijn om de crisis te overwinnen.

verslagen zijn

Uit chaos ontstaat creativiteit

Het leven is als een caleidoscoop. Ik ben vast niet de eerste die dit constateert. En ook ik heb mijn fair share of misery and chaos  gehad. Maar uit chaos ontstaat creativiteit.

Hoe mooi het beeld in de caleidoscoop ook is, na verloop van tijd moet je het draaien om nieuwe perspectieven te krijgen. Om niet stil te staan. Dat is het hele doel van een caleidoscoop. En gedurende een beperkte periode tuimelen de gekleurde stukjes glas door elkaar. Dat voelt onrustig, chaotisch en onvast. Het leven ziet er niet meer zo uit als we gewend waren en niets heeft nog zijn plek gevonden.

Het belangrijkste is om de puzzelstukjes de tijd te geven om op hun plek te vallen. Zeker als je iemand bent die altijd in staat is geweest om het leven goed te beschouwen, licht te zien in de duisternis zoals Shanti. Als je zo iemand bent, is het ervaren van totale onrust en duisternis vreemd, maar waardevol. Je komt erdoor in contact met kanten van jezelf die je anders niet zo snel ervaart.

Een crisis leert ons wie we zijn

In deze tijd ervaar je nieuwe kanten van jezelf. Het zou zomaar kunnen dat je ook nieuwe dieptes ervaart. Toen ik een burnout had ervoer ik in de totale gekte en ellende ook momenten van ongeëvenaarde diepe stilte. Er ontstonden nieuwe ideeën, die ik allemaal opschreef en verzamelde voor later. Als ik weer energie zou hebben. De kunst is dan ook niet om stil te zitten als een bang konijntje tot de storm is overgewaaid. Daar word je geen rijker mens van. Zie wat met je gebeurt. Vlucht niet voor de emoties, het verlies en de veranderingen.

Wanneer we als jonge volwassenen de wereld tegemoet treden doen we dat vaak met veel bravoure en weinig gevoel voor tactiek. Het zijn de dingen die we meemaken die ons vervolgens vormen van held naar krijger, om maar even met Jungiaanse archetypen te spreken. De onbezonnen held die zijn goede hart en idealisme onbezonnen volgt boekt grote successen, maar lijdt ook grote verliezen. Het is een belangrijk onderdeel in het proces naar het worden van de ervaren krijger. De krijger heeft nog steeds de idealen en het goede hart. Hij gaat op pad en schuwt de uitdaging en noodzaak van de strijd niet. Hij weet alleen beter hoe hij successen kan boeken met minimale verliezen. Niet voor niets beschrijft Sun Tzu’s ‘Art of War’ dat een slimme krijgsheer handelt met een juiste inschatting van zichzelf en de vijand.

De oorlog is niet altijd met een ander, maar vaker in jezelf. Elke keer dat je een worsteling of crisis ervaart groeit een deel in jou van jonge held naar krijger. Het kan je liefde zijn, zoals bij Shanti. Het kan je ambitie zijn. Je financiële inzicht. Je dromen voor de wereld.

Bron: film 'Your Highness'.

Bron: film ‘Your Highness’.

Het is oké

Om een wijze krijger te worden is het van belang met compassie en helderheid naar de situatie te kijken waar je nu doorheen gaat. Wat gebeurt er echt? Welke wonden moeten helen? Wie kun je om hulp vragen? Gebruik deze tijd om te doen wat nodig is voor jou. Wees zacht. Terwijl je jezelf de kans geeft te herstellen groei je ook sterker.

Vaak gaat dat onverwacht. Opeens valt alles op zijn plaats. De caleidoscoop biedt een nieuw beeld, de felle kleuren van je leven opnieuw gerangschikt en stralend. Precies zoals nu bij je past. Je voelt je krachtig. Je hebt bijgeleerd. Je bent gegroeid en slagvaardiger dan ooit.

Dit is waarom het oké is. De crisis, de chaos, de strijd en de ontwikkeling. Ook deze elementen in ons leven verdienen tijd en ruimte.

Rust uit. Alles komt goed.

Dit blog verscheen ook op www.light-works.nu

 

Laat je reactie achter

Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vindt. Laat je het me weten?

Geef een reactie (*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd)