Laat de angst om niet te slagen, niet de reden zijn dat je nooit begint

  • Home
  • Herstellen
  • Laat de angst om niet te slagen, niet de reden zijn dat je nooit begint

Faalangst… het is een sluipmoordenaar. Eerst knaagt het aan de randjes van je zelfvertrouwen. Dan helpt het langzaam je dromen en je vermogen om te dromen om zeep. Met als uiteindelijk resultaat is dat je levensenergie het loodje legt. Faalangst kan tot burn-out leiden of het gevolg zijn van burn-out. Het belangrijkste is: als je weer vol energie en stressvrij wilt leven, dan MOET je jouw faalangst onder ogen komen en leren loslaten.

 

Waar komt die verrekte faalangst toch vandaan?

 

Faalangst is een beschermingsmechanisme. Een overlevingsmechanisme dat we hebben aangeleerd.

Kinderen hebben als ze geboren worden maar twee angsten. De angst om te vallen en de angst voor harde geluiden. Alle andere angsten in ons leven zijn aangeleerd.

Faalangst is de angst om te falen, niet goed genoeg te zijn, door de mand te vallen… You name it. Dus ergens in jouw leven heb je geleerd dat dit verkeerd is. Dat je altijd alleen maar moet slagen, omdat er anders serieuze gevolgen zijn voor jouw welzijn.

Deze angst (en andere angsten) kun je bijvoorbeeld aanleren doordat je ouders altijd hoge verwachtingen hadden. Of omdat je lange tijd met een veeleisende partner hebt geleefd. Wie weet had jouw hele omgeving toen je jonger was wel een ideaalbeeld van wat een ‘goed mens’ is en voelde je de constante druk om hier aan te voldoen.

Ik geloof dat we allemaal wel een beetje te maken hebben met faalangst, omdat we op school immers moeten voldoen aan een cijfersysteem. We worden al op jonge leeftijd continu beoordeeld op alles wat we doen.

Daarbij gaat het natuurlijke vermogen van uitproberen, creativiteit en zelfexpressie verloren. Op zijn minst heeft het flink te leiden onder die constante oordelen en beoordeling door de buitenwereld.

Het werkelijke oordeel over wat je doet zou van binnenuit moeten komen. Voelt dit goed? Raak ik in flow als ik met deze taak, dit vak, dit uitprobeersel bezig ben? Daaruit ontstaat zelfvertrouwen: het vermogen om op jezelf te vertrouwen om te beoordelen of een situatie of uitdaging bij je past.

Maar dat wordt er uitgeramd, doordat er van ons verwacht wordt dat we in een aantal opzichten een soort van eenheidsworst worden. Iedereen moet op ALLE vakken hoger dan een 5,5 scoren.

En dan heb je natuurlijk nog de tikken die je aan de andere kant uitgedeeld krijgt als je consequent hoog scoort op bepaalde vakken. Dat is dan weer niet stoer en kan jaloerse reacties van anderen opleveren. Dit heeft er natuurlijk mee te maken dat andere kinderen zich ook niet veilig voelen in dit systeem van constante oordelen en dat afreageren op kinderen die het binnen de regels van dat systeem ‘goed doen’.

Zodoende raken we een heel stuk van onze authenticiteit kwijt.

Juist het kwijtraken van die authenticiteit en dat zelfvertrouwen zorgt ervoor dat we veel van onszelf inleveren. We beginnen nooit aan onze échte dromen. Of weten misschien niet eens welke dromen, hobby’s, banen en vrienden bij ons passen.

 

Burn-out en faalangst hebben met elkaar te maken

 

Burn-out is het gevolg van heel erg lang over je grenzen gaan. Bij burn-out heb je zo ontzettend lang alle stresssignalen genegeerd, dat niet alleen je hoofd ermee ophoudt (piekeren, wazigheid, niet meer kunnen concentreren en een falend geheugen). Ook je lichaam raakt totaal ontregeld. Je immuunsysteem houdt ermee op, waardoor je steeds ziek wordt en last hebt van allerlei kwaaltjes. Overal in je lichaam treden spierspanningen of trillingen op. En je hormoonbalans is dusdanig verstoord dat je slaap-waakritme compleet ontregeld is. Als je een vrouw bent kan zelfs je menstruatiecyclus verstoord raken.

Waarom gaat iemand zo ver over zijn grenzen, met zulke extreme gevolgen?

Enter de faalangst: we kampen allemaal met die enorme faalangst. De angst om niet aan het juiste plaatje te voldoen.

De reden is dat we collectief afgeleerd hebben authentiek te zijn. We hebben zelfs geen idee meer wat zelf-vertrouwen betekent. Je wilt zo graag aan het plaatje voldoen, dat het je uiteindelijk nekt. Als we op onszelf zouden vertrouwen, op de signalen van ons lichaam en hart, dan zouden we meer doen van wat goed is voor ons en eerder op de rem trappen. Maar dat vertrouwen ontbreekt.

 

Zo laat je faalangst los

 

Als je burn-out wilt overwinnen, is het cruciaal om je zelfvertrouwen weer op te bouwen. Want iedere therapeut of welwillende bekende kan je vertellen dat je meer uit moet rusten, maar dat heeft geen zin als je het jezelf niet kunt gunnen. Dan bestaat er vanbinnen nog steeds spanning en onrust.

In mijn ogen is het daarom belangrijk om te ontdekken wat zelfliefde en zelfvertrouwen betekenen. En er meer tijd voor uit te trekken om de dingen te doen die deze zelfliefde en zelfvertrouwen verstevigen.

Investeer daarom in de dingen waar je energie van krijgt. Dingen die je ‘gewoon leuk’ vindt om te doen. Zonder dat je hoeft te presteren of een resultaat hoeft te bereiken. En breng tijd met jezelf door. Leer jezelf kennen.

In 2011 kreeg ik mijn burn-out en ik ben sinds mijn herstel nooit meer bang geweest om terug te vallen. Ik laat me namelijk niet meer leiden door plaatjes, maar door mijn eigen hart.

Ik heb zelf-vertrouwen.

Binnenkort start ik met mijn diepgaande coachtraject van 7 maanden, waarin ik een groep van 15 vrouwen begeleid naar een compleet stressvrij leven. Wil jij weten wat ik voor jou kan betekenen en wat het traject inhoudt? Stuur dan een mailtje naar info@jongburnout.nl

Liefs, Nien

 

Laat je reactie achter

Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vindt. Laat je het me weten?

Geef een reactie (*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd)