Mp3-speler is een wondermiddel tegen stress / burnout

Burnout muziekAls ik een mindere dag heb werkt er niets zo goed als me even helemaal afsluiten van de wereld en lekker muziek luisteren op mijn mp3. Dit was ook een van de dingen die ik tijdens mijn burnout deed. Het werkt fantastisch om even afstand te nemen van alle ruis en om tot jezelf te komen. En het mooiste is: je kunt hem overal mee naartoe nemen en hij kan in iedere situatie binnen handbereik zijn.

Mijn mp3 lijst bestaat over het algemeen uit 4 categorien:

  1. Dansmuziek: dit is minder geschikt voor de ‘in jezelf keer momentjes’ en meer voor de ‘uitleefmomentjes’. Als ik een rotdag heb gehad of juist teveel energie heb, dan ga ik even een kwartiertje helemaal los op fijne dansmuziek (bij voorkeur op blote voeten en dwars door de hele woonkamer, playbackend met een haarborstel in mijn hand. Lekker raar doen). Je lichaam en geest hebben een uitlaatklep nodig.
  2. Motivatiemuziek: zangers en rappers die goede teksten hebben. Gaat over het algemeen over ‘jezelf zijn’, ‘je hart volgen’ en ‘focussen op wat er toe doet’. Helpt me om stevig in mijn schoenen te staan en me op te peppen, bijvoorbeeld voor een moeilijk gesprek of als een bepaalde gebeurtenis me dwars zit.
  3. Mindfulness en speeches van guru’s: om het gevoel te krijgen dat ik ‘in the flow’ ben. Om me te helpen herinneren om in het hier en nu te zijn. De mindfulness werkt voor mij heel fijn als ik slecht in slaap kom. De speeches van guru’s als Alan Watts en Eckhart Tolle helpen me om op het pad van rust te blijven en dingen in perspectief te plaatsen.
  4. Mantra’s: voor de nodige rust en ontspanning. Om mijn hersenen / denken uit te schakelen door te luisteren naar de herhaling en melodie. Dit werkt heel fijn bij een paniekaanval, hyperventilatie etc. Concentreer je op de muziek en sta jezelf toe om uit je hoofd te gaan.

Wat lekkere dans- of motivatiemuziek is, is natuurlijk voor iedereen anders. En iedereen zal een andere voorkeur hebben voor een mindfulnessoefening of mantra. Vind uit waar jij je lekker bij voelt en leg je eigen voorraadje aan.

Hieronder vind je van iedere categorie een voorbeeld uit mijn eigen afspeellijst. Enjoy!

Heb jij ook goede tips voor liedjes / geluidsbestanden voor op je mp3? Laat een berichtje achter in de comments!

 

1.) Dansmuziek

2.) Motivatiemuziek

Deze van Typhoon is niet de bekende dansversie van Bumaye. Typhoon’s versie is (wat mij betreft) tien keer sterker. De juiste boodschap over hoe het leven geleefd moet worden: zonder zelfverloochening, met kennis van jezelf en liefde voor wat je doet. En fouten maken is niet erg.

3.) Mindfulness / speeches van guru’s

4.) Mantra’s

Laat je reactie achter

Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vindt. Laat je het me weten?

Geef een reactie (*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd)