Ongelukkig? Doe dit ene kleine ding

 

Wat is het verschil tussen je klote voelen en je goed voelen? Tussen onzekerheid en zelfverzekerdheid? En als ik je zou vertellen dat een enkel klein ding de sleutel kan zijn om van die duisternis in het licht te stappen, zou je er dan voor gaan? Ik heb ontdekt wat het is en deel het nu met jou.

De laatste paar maanden werd ik ‘s ochtends met een negatief gevoel wakker. En ook door de dag heen had ik veel bevestiging nodig van mijn vriend en andere mensen om me heen. Zoals jullie weten heb ik een droom: om ChickStart en Jong Burnout uit te bouwen tot grote succesvolle platforms, omdat ik echt geloof dat er heel veel mensen wat aan kunnen hebben. Het is geen egoïstische droom. Het is het beste, dierbaarste wat ik de wereld op dit moment te brengen heb.

Dat maakt het ook fucking eng. Ik was de afgelopen maanden als een soort racepaardje dat in haar hokje stond te trappelen. Ik wachtte tot iemand anders me het startschot gaf. Als ik maar genoeg bevestiging en toestemming van de buitenwereld zou krijgen, dan zou ik weten dat het goed genoeg was.

Geld maakt niet gelukkig?

Mijn vriend bleef ik maar vragen of hij in me geloofde. Ondertussen stak ik veel tijd in werkzaamheden die niet direct bijdroegen aan De Droom, maar die wel veel geld opleverden of waarvan anderen zeiden dat ik er goed in was. Mijn gevoel van eigenwaarde en geluk probeerde ik zodoende te halen uit bevestiging van de buitenwereld.

Ik zal eerlijk zijn: ik heb het afgelopen halfjaar een flinke bak geld verdiend. En daar ben ik nog steeds heel blij en dankbaar voor, want ik heb ermee op vakantie gekund naar New York met mijn lief. En ik kan daardoor nu ook mezelf ruimte geven om te investeren in Jong Burnout en ChickStart. In die zin maakt geld dus absoluut gelukkig. En ik heb het ook verdiend door dingen te doen die ik leuk vind en goed kan, namelijk carrièretrainingen geven aan universiteiten.

Het enige wat ik jammer vind is dat terwijl ik dat deed, ik mezelf maar aanpraatte dat ik tevreden zou moeten zijn met alleen dat. Ik vertelde mezelf dat Jong Burnout en ChickStart ‘leuke zijprojecten’ waren, en dat ik toch vooral me ‘verstandig moest richten op wat dat moment het meeste opleverde’.

De mist in…

Zie je, geld maakt gelukkig, zeker als je het mag verdienen door iets te doen wat je echt heel leuk vindt. Dat deed ik. Maar niets in de wereld kan je oprecht gelukkig maken als je ondertussen hetgeen waar je van droomt onderdrukt. Dat is je diepste hart. Je diepste verlangen.

Dit geldt natuurlijk niet alleen voor geld. Het gaat ook op voor andere dingen. Zo komen we allemaal vast te zitten in banen, relaties, vriendschappen en woonsituaties waar we eigenlijk niet helemaal op onze plaats zijn.

En dan krijg je dus een burnout, een depressie, misschien zelfs een lichamelijke ziekte waarvan de oorzaak nooit goed achterhaald wordt.

Wat te doen?

Gelukkig heeft mijn vriend De Burnout me geleerd met dit soort dingen te dealen. Niet meteen, natuurlijk. Eerst moest ik een paar maanden zwelgen in zelfmedelijden, tegen een paar muren oplopen en ontdekken dat geen enkele hoeveelheid bevestiging van de buitenwereld op kon tegen dat knagende gevoel in mijn hart. Ik moest een flinke knoop doorhakken en stoppen met een zakelijke samenwerking.

Het was blijkbaar ook nodig dat ik elke ochtend wakker werd met een sip gevoel en angst over de toekomst. Alsof niets de moeite waard was om voor op te staan. En ook was het nodig dat ik al die sjachrijn op andere mensen projecteerde: die persoon geeft me niet genoeg ruimte, en die ander ziet me niet voor wie ik ben.

De waarheid was natuurlijk dat IK mezelf niet zag voor wie ik was en mezelf niet genoeg ruimte gaf.

Uiteindelijk gaf ik mijn verzet op. Ik besloot, zo simpel is het, om elke ochtend met een positieve gedachte wakker te worden. Ook als ik het effect ervan niet direct zou zien. Ook als die positieve gedachte meteen een sceptische reactie in mij zou krijgen. Ik besloot dit te doen, net zo lang tot ik me beter begon te voelen.

Hoe is het nu? 

Het is een vrij simpele afspraak die je maakt met jezelf: elke ochtend wakker worden met een positieve gedachte en de negativiteit niet toestaan. Het is echt super easy. Want je weet het verschil tussen positief en negatief. Je zegt gewoon ‘nee’ tegen de angst, de paniek, de verwarring, de onrust, de zorgen, de kritiek die in je opkomt als je wakker wordt. En je denkt aan iets waar je die dag zin in hebt. Iets positiefs. En dan ga je dat doen.

Zo gauw ik dat onderscheid maakte gebeurden de volgende dingen:

  • Ik had zin om uit bed te komen. Dat is nog wel de belangrijkste winst.
  • Langzaam maar zeker kwamen er steeds meer positieve gedachten in me op.
  • Die positieve gedachten werden vervolgens creatieve plannen voor de twee platforms.
  • Al die creativiteit begon me vooruit te drijven, waardoor ik de plannen begon om te zetten in actie.
  • Elke dag mag ik wakker worden met de belofte die ik mezelf heb gedaan: dat ik iedere dag tijd maak om aan mijn Droom te werken. Elke dag. Wauw! Soms de hele dag, soms een uur. Maar iedere dag werk ik eraan. Het is dus geen loze belofte. Geen lege positieve gedachte. Het heeft substantie. En het vult zichzelf.
  • Waar ik vroeger zo laat mogelijk opbleef, omdat ik hoopte dat de dag nog wat extra’s zou brengen (meestal was dat niet meer dan een halve bak Ben & Jerry’s en Netflix), ga ik nu graag vroeg naar bed. Dan kan ik morgen weer vroeg opstaan om meteen te werken aan Jong Burnout en ChickStart.
  • Ik voel me beter dan ooit.

 

Dus doe dit ene ding: word wakker met een positieve gedachte

 

Liefs, Nien

 

Laat je reactie achter

Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vindt. Laat je het me weten?

Blog Comments

Super! Wat heb ik weer zitten genieten tijdens het lezen!
Dit is exact wat ik als eerste ben gaan doen toen ik merkte dat het niet goed met me ging, nog niet wetende dat ik BO was…en dus nog aan alle kanten proberen door te gaan… Ik stond elke ochtend met een positieve gedachte op sindsdien en ging elke dag met een positieve gedachte mijn bed in. Welke ik in een schriftje schreef.
In het begin kostte me het moeite om 1 positieve gedachte op te schrijven, uiteindelijk kostte het me moeite om te kiezen welke positieve gedachte ik op zou schrijven van de vele die ik kon verzinnen.

Knap hoe je die negatieve gedachte omkeert naar het positieve. Ik vind het eerlijkgezegd nog wel lastig. Of blijkbaar wil ik vooral dat mijn gevoel gelijk mee gaat. Gelukkig word ik niet meer elke dag zo negatief wakker, maar toch, moeite om de dag te beginnen is er zeker nog geregeld. En als ik dan een keer begin, komt het gaandeweg meestal ook wel weer goed……….. ‘s Avonds ben ik overigens vaak heel positief, heb ik vanalles in mijn hoofd wat ik wil gaan doen de volgende dag enz. Hoe houd ik dat vast en zet ik het werkelijk om in actie de volgende ochtend?

Geef een reactie (*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd)