Onmiddellijk liever voor jezelf met vijf simpele inzichten

  • Home
  • Herstellen
  • Onmiddellijk liever voor jezelf met vijf simpele inzichten

liever voor jezelf zijn

Ai ai, wat zijn we vaak hard voor onszelf. Als het eigenlijk niet meer gaat is er ergens toch dat stemmetje dat roept: ‘doorgaan, juist nu een stapje erbij zetten!’ Hoewel je eerder al hebt kunnen lezen dat dit juist niet effectief is voor je hersenen, is het soms moeilijk om niet naar dat stemmetje te luisteren. Daarom vandaag vijf tips om liever voor jezelf te zijn.

Nee zeggen tegen het gemene stemmetje

Je kunt niet stoppen met piekeren. Allerlei doemscenario’s komen op in je hoofd en voordat je het weet ben je met je gedachten in je ergste nachtmerrie beland en geloof je nog dat het werkelijkheid is ook. Hoe kom je daar uit?

Hoe gek het ook klinkt, het kan enorm helpen om simpelweg ‘nee’ te zeggen (hardop of in je hoofd) als een negatieve gedachte zich aandient. Je hoeft hier geen energie in te steken. De gedachten komen zomaar voorbij. Daar heb je geen enkele grip op. Maar je hebt wel de keuze of je met ze mee gaat. Letterlijk nee zeggen tegen een gedachte is heel krachtig. Je maakt in dat moment de keuze om bij jezelf te blijven.

liever voor jezelf zijn kan

Bewust zachter met jezelf omgaan

Je lichaam is je beste vriend, ik heb het al vaak gezegd. Ook bij het bewust zachter met jezelf omgaan kan je lichaam je tot grote steun zijn. Als we gestresst of gehaast zijn of erg negatief over onszelf, worden ook onze handelingen bruusker. Snel even onder de douche en hard droogwrijven met de handdoek. Staand aan het aanrecht eten. ’s Ochtends meteen uit bed rennen en meteen aan je to-dolijstjes beginnen. Iedereen kent die ervaring. Een keertje is niet erg, maar laat dit niet je levensstijl worden.

Die uiterlijke handelingen zijn een vertaling van hoe we innerlijk met onszelf omgaan. Als het nog niet gemakkelijk is om innerlijk liever voor jezelf te zijn, begin dan uiterlijk. Dat vertaalt zich vanzelf naar binnen. Was en droog je lichaam met aandacht, liefdevol. Neem de tijd om je maaltijden te bereiden en (in stilte, zonder televisie of social media) op te eten. Doe ’s ochtends een paar stretches voordat je aan je dag begint.

Zoek mensen op die lief voor jou zijn

Soms leer je nog het beste om lief voor jezelf te zijn door om te gaan met andere mensen die al liefdevol zijn naar jou. Om te ontspannen en gelukkig te zijn hebben we regelmatig positieve sociale contacten nodig.

Natuurlijk mag dit een gesprek zijn om al je moeilijkheden van je af te praten, maar nog veel fijner is om wat vaker ‘zomaar’ met mensen af te spreken. Elkaar daarbij echt zien werkt bovendien beter dan een telefoontje. Je kunt dan ook gewoon zonder iets te hoeven zeggen bij elkaar op de bank zitten.

Laatst was ik totaal uitgeblust na een leuke, maar intensieve dag. Ik had twee (zakelijke) afspraken gehad, een workshop gegeven en lang met de trein gereisd. In de avond had ik met mijn vriendinnetje Sonja afgesproken. Doodmoe kwam ik daar aan. We kletsten gezellig wat, aten een heerlijke maaltijd en dronken een wijntje. Toen we later met een kop thee onder een dekentje op de bank zaten voelde ik hoe de energie terug in mijn lichaam vloeide. Gek, want tot een paar uur daarvoor kon ik aan niets anders denken dan dat ik wilde slapen. Maar ook een hele mooie ontdekking: soms is het fijner om toch gewoon naar die sociale afspraak te gaan dan om in bed te kruipen. Zelf weet je het beste welke mensen in jouw leven dat soort positieve energie geven.

liever voor jezelf zijn

Doe een ding minder

Gek aan het worden van de overvolle dag of week die je op het programma hebt staan? Mijn gouden tip is om elke dag één ding minder te doen. En die dan ook niet stiekem op een andere dag te plannen of er alsnog tijd aan te besteden als je dag toch wat rustiger uit blijkt te vallen. Nee, gewoon helemaal van de planning schrappen. Je voornemen het een keer te doen als de tijd en energie ervoor zijn. Bij mij is het vaak het poetsen van de badkamer dat van mijn lijstje sneuvelt. Haha. Of de was doen. Dat is het voordeel van vrouw zijn: ik heb een kledingkast waar ik zeker drie weken mee vooruit kan als ik een beetje creatief ben.

Besef: niemand is perfect

Dat van die was en die badkamer zeg ik niet voor niets. Het is voor mij ook spannend om dat op te schrijven. Straks denken jullie dat ik een of andere viespeuk ben. Haha. Maar ik schrijf het juist op, zodat ik je deze laatste tip kan meegeven. Het besef dat niemand onfeilbaar is. Helemaal niemand in deze wereld heeft ieder klein ding perfect op orde, al lijkt social media dat beeld wel te schetsen.

Powercouple Beyoncé en Jay-Z hebben hele zware tijden gekend in hun relatie (hij ging vreemd), zo blijkt uit Beyoncé’s nieuwe album Lemonade. Zelfs Justin Bieber wordt gephotoshopt voor een Calvin Klein reclame, omdat hij nog niet gespierd genoeg zou zijn. De fitgirls op instagram twijfelen ook over hun lichaam en proppen weleens twee dozen koekjes naar binnen. Bij mij staan ook vuilniszakken op het balkon. Je baas heeft een huilbaby en heeft het gevoel te falen als vader.

Iedereen heeft iets. En juist die kwetsbaarheid, onzekerheid en imperfectie maken ons tot wie we zijn. Dat is de schoonheid.

Herken je dit? Is het voor jou makkelijk om lief voor jezelf te zijn?

Laat je reactie achter

Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vindt. Laat je het me weten?

Geef een reactie (*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd)