Stress? Makkelijke ontbijtrecepten

Goed eten burnout stress

Het is een oeroude wijsheid: ontbijt als een koning, lunch als een arbeider, dineer als een bedelaar. Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Het biedt je energie om op te starten en de komende uren door te komen. Bovendien heb je een nuchtere maag, waardoor voedingsstoffen goed worden opgenomen. Hier deel ik mijn tips voor een gezond, lekker en snel te maken ontbijt.

Het is ook een goed idee om een Eetschema voor jezelf te maken, zodat je regelmatig en gezond eet zonder stress.

 

 

 

Gezonde pannekoekjes

Tijd: 20 minuten

 

Nodig:

1 banaan

1 ei

3 eetlepels havermout

olijfolie of gezonde bakboter

eventueel een staafmixer

 

Bereiden:

Prak de banaan fijn in een kommetje tot je een moesje hebt. Doe hierbij 1 ei en klopt goed door. Voeg de havermout hier aan toe.

Eventueel kun je het geheel met een staafmixer fijnmalen, zodat het een glad beslag wordt. Het hoeft niet, maar dan blijft je havermout wat ‘grover’ van structuur. Is op zich ook heel lekker!

Verhit olie of bakboter in een koekenpan en laat goed heet worden. Maak van het beslag kleine pannekoekjes in de pan. 2 eetlepels beslag = 1 pannekoekje.

 

Turkse yoghurt met fruit

Nodig:

1 handje aardbeien

1 handje druiven zonder pit

6 flinke eetlepels Turkse yoghurt

 

Bereiden:

Haal de kroontjes van de aardbeien af en snijd ze in vieren. Snijd de druiven doormidden. Doe hierbij de Turkse yoghurt. Voila, gezond ontbijt

Wil je extra gezond doen? Dan kun je een schepje proteïnepoeder toevoegen, of bijvoorbeeld twee eetlepels onbewerkte havermout.

 

Banaan-pindakaassmoothie

 Tijd: 5 minuten

 

Nodig:

1 banaan

1 kop (soya)melk

½ kop yoghurt

2 eetlepels pindakaas

evt. 2-3 eetlepels proteïnepoeder

evt. onbewerkte havermout

Diepe beker en staafmixer OF blender
Bereiden:

Mik alles bij elkaar in de blender en druk op het knopje. Klaar.

OF doe alles in de diepe beker en mix met de staafmixer tot je een lekker romige smoothie hebt. Klaar.

Het toevoegen van proteïnepoeder is vooral handig als je weer (een beetje) sport of aan lichaamsbeweging doet. Zo ondersteun je jouw lichaam om sneller te herstellen na de inspanning. Voor vrouwen schijnt soyaproteïne beter te zijn, voor mannen wheyproteïne. Maar je kunt het ook andersom gebruiken als je dat liever wilt, want echt kwaad kan het niet.

Om de smoothie extra vullend te maken voeg je havermout toe aan de mix.

 

Rood fruit smoothie

Tijd: 5 minuten

Nodig:

1 banaan

½ pakje bevroren fruit van de Albert Heijn (ik neem altijd kersen, want die zijn lekker zoet)

1 kopje (soya)melk

½ kopje vers vruchtensap (bijvoorbeeld van 2 sinaasappels, of uit zo’n glazen fles vers sap)

Diepe beker en staafmixer of een blender

 

Bereiden:

Mik alles bij elkaar in de blender en druk op het knopje. Klaar.

OF doe alles in de diepe beker en mix met de staafmixer tot je een lekker romige smoothie hebt. Klaar.

Het toevoegen van proteïnepoeder is vooral handig als je weer (een beetje) sport of aan lichaamsbeweging doet. Zo ondersteun je jouw lichaam om sneller te herstellen na de inspanning. Voor vrouwen schijnt soyaproteïne beter te zijn, voor mannen wheyproteïne. Maar je kunt het ook andersom gebruiken als je dat liever wilt, want echt kwaad kan het niet.

Om de smoothie extra vullend te maken voeg je havermout toe aan de mix.

 

Roerei met bieslook op volkorenbrood

 

Tijd: 10 minuten

Nodig:

3 eieren

scheutje (soya)melk

Een paar takjes bieslook, gesnipperd

Lekkere dikke plak volkorenbrood

Evt: roomboter om op brood te smeren (en geloof me nou, roomboter is veel beter dan al halvarine en lightproducten waar heel veel E-nummers in zitten)

Bereiden:

Klop de eieren los in een bakje en doe er een scheutje melk bij. Voeg de gesneden bieslook toe.

Verhit een beetje olijfolie in een pan. Voeg het eiermengsel toe en blijf voortdurend roeren met een houten spatel. Schraap ook de beetjes ei weg die aan de randjes blijven zitten. Je zult snel zien dat het mengsel klonterig word en uiteindelijk helemaal stolt. Dan is je roerei klaar.

Doe het roerei op een lekkere dikke plak volkorenbrood, eventueel met roomboter.

*Dit recept kan ook heel goed als avondeten of vullende lunch. Maak dan iets meer en bak voordat je het ei in de pan doet een gesnipperde ui een beetje glazig. Tot slot kun je als het ei gestold is ook nog wat kaas toevoegen. Lekker!

 

Havermoutpap met rode vruchten of blauwe bessen

Tijd: 10 minuten

Nodig:

–         Brinta

–         Havermoutvlokken (bij Albert Heijn heet dit Rolled Oats, het goedkoopste pakje)

–         Blauwe bessen of als je dat niet lekker of te duur vindt kun je ook een pakje rode vruchten naar keuze uit de diepvries nemen

–         Eventueel wat honing

–         Volle melk

Bereiden:

Meng de Brinta met melk, zoals aangegeven op het pak. Roer hier nu een paar eetlepels hele havermoutvlokken doorheen (dit is erg voedzaam). Maak warm in een pannetje of in de magnetron.

Verwarm de diepvriesvruchten in een ander pannetje. Blauwe bessen hoef je niet te verwarmen, die kunnen rechtstreeks bij de warme havermoutpap.

Als je van zoet houdt kun je er een of twee lepels honing doorroeren.

 

Tonijn met ei en ui

Tijd: 5 minuten

Nodig:

–         1 à 2 eieren

–         een kleine gesnipperde ui

–         een blikje tonijn

–         verse peterselie naar smaak

Bereiden:

Kluts de eieren in een ovenbestendige kom. Voeg daar de gesnipperde ui en tonijn aan toe en roer het geheel goed om. Voeg de peterselie toe en roer opnieuw goed om. Zet de kom met inhoud enkele minuten op de hoogste stand in de magnetron, tot al het ei goed hard is geworden.

Laat je reactie achter

Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vindt. Laat je het me weten?

Blog Comments

[…] heb je ook wat aan het Eetschema en de ontbijtrecepten om gezond, makkelijk en regelmatig te eten in tijden van […]

[…] Ontbijtrecepten […]

[…] heb ik HIER en HIER een aantal makkelijke recepten voor je uitgeschreven die niet veel tijd en geld kosten en […]

Geef een reactie (*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd)