Stress? Makkelijke recepten avondeten

Goed eten burnout stressZeker in tijden van stress en vermoeidheid is het belangrijk om het lichaam te voorzien van de juiste voedingsstoffen. Het zijn de wapens van je lichaam om snel te kunnen herstellen. Helaas is het juist wanneer we zo moe of gestresst zijn moeilijk om gezond te eten en koken. We kiezen vaak voor gemaksvoedsel. In dit artikel vind je wat snelle, gezonde en makkelijke recepten om toch goed voor jezelf te kunnen zorgen.

Misschien heb je ook wat aan het Eetschema en de ontbijtrecepten om gezond, makkelijk en regelmatig te eten in tijden van stress.

Alle recepten zijn voor 1 persoon.

 

Vis met Noodles

Tijd: 15 minuten

Nodig:

1 Pangasiusfilet (uit de koeling of de diepvries, dat maakt niet uit)
1 zakje voorgesneden Oosterse wokgroenten met champignons
1 pakje eiermie
2 blokjes bouillon
viskruiden
bloem
Olijfolie

Bereiden:

Als de pangasius uit de diepvries komt, ontdooi deze dan eerst in een bak heet water. Dep droog met keukenpapier.

Kook een liter water en doe hier de bouillonblokjes in. Als de bouillon is opgelost doe je er 1/3 pakje eiermie (circa 80 gram) in. Zet het vuur uit en laat de mie zo staan.

Bestrooi de pangasius licht met viskruiden. Haal de vis door de bloem. Herhaal dit voor de andere zijde. Bak de vis in 4 eetlepels olijfolie aan beide zijden. Als de vis bruin wordt, maak hem stuk met een spatel tot je kleine stukjes hebt.

Gooi de wokgroenten in de pan bij de vis en schep gedurende 4 minuten af en toe om.

Giet de noodles af en doe ze bij de vis en de groenten.

 

Rijst met stoomgroenten en een (vegetarisch) hamburgertje

Tijd: 10 – 15 minuten

Nodig:

1 grote pan met deksel
1 ijzeren vergiet dat met de onderkant tot ongeveer halverwege de pan komt als je hem er in hangt

Een zakje grote wokgroenten (bijv. Hollandse Wokgroenten van de AH)
¼ pak rijst
Een hamburgertje (of schnitzel, worstje, wat je lekker vindt)
Olijfolie

Bereiden:

Breng in de pan water aan de kook tot onder de plek waar het vergiet met de onderkant komt. Voeg een beetje zout toe.
Voeg de rijst toe.

Hang het vergiet in de pan en doe de wokgroenten er in. Doe de deksel van de pan over het vergiet. Laat gedurende 10 minuten stomen

Bak ondertussen je hamburgertje.

 

Couscoussalade

Tijd: 10 – 15 minuten

Nodig:

Couscous
Paprika
Courgette
Tomaat
Ui
Avocado
Feta

Eventueel : gerookte kip

Bereiden :

Snijd alle groenten, feta en eventueel de kip in blokjes.

Breng water aan de kook en giet over de couscous, zo dat de couscous net 2 millimeter onder water staat. Laat de couscous hierin wellen.

Bak ondertussen de ui en courgette in een grote koekenpan of wokpan. Als de groenten gaar is kun je de couscous er aan toevoegen.

Meng de overige groente, feta en kip er aan toe.

 

Broccoli-courgettesoep

Tijd: 30 minuten

Nodig:

1 broccoli
1 courgette
1 ui
evt. een venkelknol
Bouillon
Olijfolie

Ongesneden donker volkoren brood en kruidenboter

Je hebt hiervoor ook een staafmixer of blender nodig

Bereiden:

Kook 1 ½ liter water

Snijd de ui en eventueel de venkelknol in kleine stukjes en bak deze in olijfolie tot ze glazig worden.

Snijd de courgette en de broccoli in stukjes en voeg deze bij de venkel en ui en schep een paar keer goed om gedurende 5 minuten.

Zet de groenten nu driekwart onder water (dus een kwart steekt er nog bovenuit) en laat koken. Schep af en toe om, zodat alle groenten onder water zijn geweest. Houd tussendoor de deksel op de pan. Laat zo 20 minuten op laag vuur sudderen.

Pureer nu alles met de blender of de staafmixer.

Voeg tot slot voorzichtig beetjes bouillonpoeder / halve blokjes bouillon toe tot de soep de smaak heeft die je lekker vindt.

Eet met een lekkere dikke plak volkoren brood met kruidenboter.
*Bij venkel is het de bedoeling dat je de harde ‘kern’ eruit haalt. Als je de venkelknol doormidden snijdt zie je wat ik bedoel. Wat je overhoudt zijn een soort van ‘laagjes’, zoals bij een ui. Deze kun je eten.

 

Burrito’s

Tijd: 20 minuten voorbereiden, 10 minuten in de oven

Nodig:

4 grote burrito’s
Crème fraîche
Zakje geraspte kaas
Zakje Mexicaanse wokgroenten
Blikje zwarte bonen
Blikje maïs
Zakje burrito- of tacokruiden
Eventueel gehakt (250 gram)
Eventueel guacamole (als je dat lekker vindt)

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 225 graden en bekleed het rooster met bakpapier of zilverfolie.

Als je gehakt hebt gekocht, bak je dat als eerste en dan gaan de wokgroenten erbij. Voor een vegetarisch gerecht doe je meteen de wokgroenten in de pan. Na 3 minuten doe je hier de bonen en de maïs bij. Schep regelmatig om. Voeg nu de burritokruiden toe (soms moet dit aangemaakt worden met water. Kijk hiervoor op het pakje). Schep nog een paar keer om en laat zoveel mogelijk van de kruiden goed inkoken. Het mengsel moet niet te nat blijven.

Bestrijk de burrito’s ondertussen ieder met een royale eetlepel crème fraîche en leg in het midden een klein laagje kaas. Schep de vulling hier bovenop. Ongeveer 5-6 eetlepels moet goed zijn. Zorg dat je de vulling netjes in het midden schept, want als laatste vouw je de randen naar binnen. Maak er een pakketje van. Door de crème fraîche blijft dit goed plakken.

Leg de burrito’s naast elkaar op het rooster van de oven en strooi er een laagje kaas over. Leg gedurende 10 minuten in de oven (de kaas moet gesmolten zijn).

Dit gerecht is lekker met een beetje salsasaus of guacamole. Maar ik eet het vaak ook gewoon zonder.

 

Hartige taart

Tijd: 15 minuten voorbereiden, 30 minuten in de oven

Nodig:

– Springvorm van 24 cm doorsnede
– Boter of olie om bakvorm licht in te vetten
– Bladerdeeg
– Je favoriete groenten. Bijvoorbeeld: aubergine, paprika en courgette (geen natte groenten zoals tomaat, dan wordt je taart heel kledderig).
– Zakje geraspte oude kaas
– 50 gram pijnboompitten
– 5 eieren
– Een scheutje kookroom
– 100 gram pesto
– Eventueel vlees, zoals (gekruid) gehakt of stukjes kip

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 225 graden. Vet de bakvorm in en bekleed met de ontdooide velletjes bladerdeeg (plakkerige kant naar boven). Bestrooi nu de bodem met de helft van de geraspte kaas en de helft van de pijnboompitten.

Bak de groenten en eventueel het vlees in een pan met een beetje olie. Doe dit na het bakken ook in de vorm.

Klop in een bakje de eieren los met het scheutje kookroom en de pesto. Giet dit mengsel over de groenten in de taartvorm. Vouw de randen van het bladerdeeg netjes naar binnen toe. Strooi de resterende kaas en pijnboompitten over de bovenkant.

Schuif het geheel ongeveer een halfuur in de oven. De taart is klaar als de bovenkant goudbruin is en een satéprikker er droog uitkomt (iets plakkerig mag het wel zijn, maar zeker niet nat).

Zelfgemaakte Bamisoep

Tijd: 10 minuten

Nodig:
– Eiermie of mihoen
– ½ liter bouillon
– Taugé
– Verse soepgroenten
– Kleine maïskolfjes uit blik
– Eventueel stukjes kip

Bereiden:

Breng de bouillon aan de kook en voeg de kip hierbij. Als je geen kip hebt kun je alle gekochte groenten meteen bij de kokende bouillon gooien. Heb je wel kip, dan wacht je eerst tot deze gaar is (de kip heeft dan een witte kleur).

Voeg in de laatste 5 minuten de mihoen of eiermie toe en laat wellen.

Ovenschotel van mama

Deze ovenschotel maakte mijn moeder altijd toen ik klein was (en nog geen vegetariër). Je kunt hem eventueel met vegetarisch gehakt maken. Ik vind het een heerlijk recept voor in de winter en echt ‘comfortfood’.

Tijd: 10 minuten voorbereiden, 20 à 30 minuten in de oven

Nodig:

– Ovenschaal
– Beetje boter of olie om ovenschaal in te vetten
– Blikje cocktailvruchtjes
– 250 à 500 gram (vegetarisch) gehakt (afhankelijk van de grootte van je ovenschaal)
– 1 gesnipperde ui
– Aardappelpuree, zelfgemaakt of uit een pakje
– Groot blikje rode kool

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Vet de ovenschaal licht in.

Bak het gehakt samen met de gesnipperde ui tot het gaar is. Maak ondertussen de aardappelpuree.

Verdeel het gehakt met ui over de bodem van de ovenschaal. Leg hierover een laag cocktailvruchtjes zodat je het gehakt (bijna) niet meer ziet. Verdeel dan de rode kool erover en bestrijk dit als laatste royaal met de aardappelpuree, zodat je de onderliggende lagen niet meer ziet.

Schuif voor 20 – 30 minuten in de oven. In principe zijn alle lagen al ‘gaar’, dus het gaat er vooral om dat de bovenste laag aardappelpuree een mooi goudbruin korstje krijgt. Als dit zo is kan de ovenschaal uit de oven gehaald worden.

 

Laat je reactie achter

Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vindt. Laat je het me weten?

Blog Comments

[…] dat dit klinkt als veel gedoe, maar je lichaam heeft niets aan die voorverpakte nepvoeding. Bij de Recepten voor het avondeten vind je hele snelle, makkelijke recepten met verse (goedkope) […]

[…] heb ik HIER en HIER een aantal makkelijke recepten voor je uitgeschreven die niet veel tijd en geld kosten en daarnaast […]

Geef een reactie (*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd)