Van de radar af gaan is goed voor je

van de radar af gaan

Ennui, zo noemen de Fransozen het. Het is een van mijn favoriete Franse woorden. Tot op de dag van vandaag heb ik nog geen volwaardige Nederlandse vertaling van dat woord kunnen vinden. Het betekent zoiets als verveling, maar er zit nog zoveel meer in. Ennui is zowel een plaats als een staat van zijn. Voor de Fransozen is het ook niet perse iets slechts. Het betekent dat je van de radar af bent, je ‘drijft’ in heerlijk niets doen en niets zijn. En dat is soms zo goed voor je.

 

Je komt nergens vandaan en gaat nergens naartoe. Er is even geen vooropgezet plan. Dat is eigenlijk de eerste voorwaarde van ennui. Dit van de radar af gaan betekent daarnaast bovendien dat je aan niemand verantwoording af hoeft te leggen. Niet aan jezelf en niet aan een ander. Niemand weet waar jij bent. Zelfs jij zelf niet. En dat is prima. Heerlijk. Je doet wat goed voelt in het moment zelf, voor een min of meer onbepaalde tijd.

Waarom is van de radar af gaan goed voor je?

 

We zijn altijd en overal bereikbaar. Vaak weten meer dan twee mensen (delen van) je agenda. Waar je bent, wat je doet, wie er bij je is en waarom. Al is het maar mijn vriend of moeder, er is altijd wel iemand die weet dat ik op mijn werk ben of juist vrij. Dat ik een belangrijke afspraak heb of juist een hele saaie dag.

Maar waar blijft dan jouw ruimte voor jou? De tijd waarover je geen verantwoording af hoeft te leggen, waarvan je aan niemand vertelt wat je hebt gedaan. Niet omdat je slechte of geheime dingen hebt gedaan, maar  gewoon omdat het jouw tijd is. Misschien is dit waarom sommige mensen zo verknocht zijn aan hun bestaan als single: ze kunnen hele dagen doorbrengen zonder daar ooit aan iemand over te hoeven vertellen. Behalve als ze zin hebben, dan vertellen ze de (voor hen) belangrijkste delen.

van de radar af gaan

We zijn hyperconnected en social media geven nog weleens de indruk dat je ieder deel van je leven zou moeten registreren en delen. Door dit te doen ben je nooit eens helemaal met jezelf. Zelfs als je alleen bent, ben je bezig met andere mensen. Met de buitenkantversie van jezelf. En wees eerlijk: er ligt nog zoveel meer onder de oppervlakte van dat plaatje. Die diepte wordt niet bereikt door vast te leggen en uit  te leggen. Die diepte, daarin kun je alleen maar zijn. Dit is voor velen vaak pas voelbaar aan het strand in de zon, als er even geen plan of verwachtingen zijn. Maar deze staat, die jij eigenlijk werkelijk bent, is veel vaker en makkelijker te bereiken.

 

Hoe doe je dat?

 

Voorwaarde 1 is dat je het er met niemand over hebt. Niet zo van: ‘ik neem morgen een dag vrij om eens tijd voor mezelf te hebben.’ De dag erna gaan mensen je namelijk vragen hoe het was. Of je moeder appt je in de ochtend om je een fijne dag voor jezelf te wensen (die van mij wel, tenminste). En hoe lief en goedbedoeld ook: van de radar af gaan gaat over jouw connectie met jezelf. Niet je connectie met andere mensen.

De beste truc is om als iedereen al het huis uit is, en de kinderen eventueel naar de crèche, spontaan te besluiten je agenda leeg te vegen. Mail je baas, neem een vrije dag op. Zonder uitleg. Zolang je werk niet in de problemen komt heb je daar arbeidsrechtelijk gezien gewoon recht op.

Dan zet je je telefoon helemaal uit. Geen e-mail. Geen Whatsapp, telefoontjes of smsjes. Trust me: als er iets heel belangrijks aan de hand is weten mensen je echt wel te vinden. Via de buurvrouw, bijvoorbeeld. Dus weg met die telefoon en de hele dag geen e-mail of social media.

van de radar af gaan

 

En dan? Tsja, dat is het mooie: er is geen plan. Dat is de enige echte regel waar je je aan hoeft te houden. Dat betekent dus dat je niet gaat zitten bedenken wat je met je dag gaat doen. Je begint gewoon aan je dag en doet waar je in het moment zelf zin in hebt. Wat wel werkt is om even met een rustmomentje te beginnen. Meditatie of een kopje thee op de bank. Luister naar de geluiden om je heen (zeker in deze tijd van het jaar: vogeltjes!). Zie hoe het licht door het raam naar binnen schijnt. Voel hoe de spieren in je lichaam ontspannen.

Vandaag hoeft er niets. Misschien ga je wel met een boek op het terras zitten. Een museum bezoeken. De hele dag in de tuin zitten. Een ijsje halen. En niemand die weet dat jij daar in je eentje urenlang voor die Rembrandt zit. Op een bankje, mijmerend over penseelstreken en hoe het leven in die tijd zou zijn geweest. Je ziet de blaadjes aan de boom, verwondert je over hoe toch elke keer weer alles opnieuw in bloei komt. Wellicht raak je in gesprek met de vrouw naast je op het terras over de kleine dingen in het leven.

Het leven is kostbaar.

Vergetelheid, van de radar af gaan, is jouw manier om al die schatten te zien. Om volledig op te laden.

 

Ga jij weleens lekker van de radar?

 

Ps: ik heb terwijl ik dit schrijf zo’n dagje. En het was precies wat ik nodig had.

Pps: als een hele dag niet mogelijk is, kun je ook een of meerdere uren voor vergetelheid kiezen. Simpelweg je telefoon uitzetten en niemand vertellen waar je heen gaat. Later kun je wel weer op bezorgde berichtjes en gemiste oproepen reageren.

 

Laat je reactie achter

Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vindt. Laat je het me weten?

Blog Comments

Ik betrapte mij er vandaag op dat ik zo vaak verantwoording afleg bij een ander.
Terwijl ik juist die tijd beter kan besteden aan gewoon even ‘zijn.’ Mooi geschreven, dankjewel!

Dit artikel zet mij aan het denken! Mooi geschreven

Fijn! Zorg goed voor jezelf en dankjewel 🙂

Geef een reactie (*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd)