Balans in je leven aanbrengen

 

meer balans in je leven krijgen

‘Je moet voor balans in je leven zorgen,’ ik durf er om te wedden dat je ouders dit weleens vermanend tegen je hebben gezegd. Hoewel ik het lang grote onzin vond (balans is saai), ben ik het inmiddels eens met deze zegswijze. En balans is niet saai. Verre van! Als je het op de goede manier interpreteert…

‘Zorg voor balans in je leven,’ menig ouder of leraar heeft deze woorden tegen kinderen gesproken. Vaak met het doel die opstandige puber eindelijk een keer voor tien uur ’s avonds onder de wol te krijgen en de student eens wat anders dan borden macaroni met kaas te laten eten. Daarom worden deze woorden nog weleens uitgesproken terwijl kindlief drie diepvriesbakjes met gezonde maaltijden in de handen krijgt gedrukt. Of in wanhoop uitgeroepen als hij of zij na de zoveelste nacht stappen als een zombie uitgestrekt over de bank ligt. En dus leren we dat balans saai is. Want balans is verworden tot het tegenovergestelde van alles waar we zo van genieten. De groenten tegenover de vette hap. Vroeg naar bed tegenover feesten.

balans in leven krijgen

Balans in je leven mag best een beetje leuk zijn

Als balans staat voor saaie, rustige dingen, dan is de balans zoek. Ja echt. Je leven alleen vullen met alleen die categorie zorgt ook niet voor ontspanning. Dan word je eerder een soort luiaard. Of een angstig wezentje dat nooit nieuwe dingen durft uit te proberen, bang om ‘te ver’ te gaan. Balans betekent dat je zorgt dat je in het midden uitkomt. Je niet altijd maar helemaal aan de ene kant van de schaal bevindt, maar ook niet helemaal aan de andere kant. Hoe ziet dat er in de praktijk uit?

Voor mij persoonlijk betekent het hebben van balans dat ik mee ga op de ‘golven van het leven’. Leren surfen in plaats van als een speedboot overal dwars doorheen, zeg maar. Een goede surfer weet welke golf hij moet pakken en welke niet, en ook nog eens op welke manier. Dat gebeurt bovendien niet zomaar, je moet er veel voor oefenen. Een keer hard vallen, omdat je meer hebt aangepakt dan je aan kon. Of misschien de perfecte golf missen, omdat je te voorzichtig was. Daar is niets mis mee. Sla jezelf dus niet voor je kop als je te voorzichtig bent geweest en thuis zit terwijl je nu voelt dat je eigenlijk best naar dat feestje had kunnen en willen gaan. Of omgekeerd, als je een keer teveel hebt gewerkt of gefeest, terwijl je eigenlijk had moeten uitrusten. Soms voel je te laat wat goed voor je was geweest. Maar: practice makes perfect. Dus wees opmerkzaam en leer de taal van je lichaam en geest spreken.

balans in leven krijgen

Goed naar jezelf luisteren voor meer balans

Ik heb een periode lang veel geld gespaard en rustig aan gedaan met feestjes, etentjes en uitjes. Ik was nog erg voorzichtig met mezelf. Zeker na de burnout was dit gevoel heel sterk aanwezig. Het inbouwen van zekerheden was voor mij erg belangrijk om weer een gevoel te krijgen van stevig in het leven staan. Dat is niet gek na zo’n heftige en grote gebeurtenis als een burnout. Om de balans te herstellen had ik daarom ook een lange periode van voorzichtigheid en veiligheid nodig. In de jaren die volgden werd de golfbeweging steeds kleiner: korte periodes feesten en korte periodes uitrusten.

De afgelopen twee maanden had ik opeens na jaren weer een piek in feesten, reizen en nieuwe dingen ervaren. Ik ging veel stappen, borrelen en uit eten. Ook gaf ik veel geld uit aan nieuwe spullen. Het was belangrijk voor me om mezelf een tijd lang niets te ontzeggen. En dat kon ook, doordat ik jarenlang zoveel rust had gehad en daarnaast goed de taal van lichaam en geest sprak. Ik weet nu precies wanneer ik het nodig heb me even uit te leven, en wanneer ik op het punt sta te ver te gaan. En ik weet de weg terug naar de rust. Wanneer het genoeg is geweest en tijd om terug te keren naar die plek van meditatie, bespiegeling (en ok… een beetje Netflix hier en daar).

Een paar weekenden geleden was het opeens klaar. Ik had eigenlijk nog een stapavond en een borrel gepland die vrijdag en zaterdag. Maar ik stond vrijdagochtend op en de vreugde was weg. Dat vind ik altijd een belangrijk teken. Het gevoel van levenslust als je denkt aan feestjes vieren: is dat er nog? Of is het vervangen door een soort metaalmoeheid? In het laatste geval is het tijd om terug te keren. De krijger in jezelf te ruste te leggen. Je reserves opnieuw te bevoorraden. Ik zegde dat weekend alles af, kocht een grote zak Maltesers en zette een dag lang Netflix aan. Ik mediteerde uren lang. Ging op tijd naar bed. At een gezonde maaltijd. En ik zakte bij de buurvrouw op de bank om een goed gesprek te hebben en lekker samen te lachen. Ik besloot een einde te brengen aan mijn ‘shoppingspree’. Het is tijd om terug naar huis te keren. En met dat besluit kwam een weldadige ontspanning over me heen. Ook omdat ik weet dat ik er weer op uit zal trekken als mijn innerlijke stem me daartoe oproept. Dat is ook balans.

balans in leven krijgen

Meer balans is ook al je verschillende kanten voeden

Ik doe aan yoga en ik rook een paar keer per jaar een sigaret. Het voelt heerlijk om te sporten en gezond te eten, maar soms wil ik een nacht lang dansen en shotjes drinken. En een gesprek tot diep in de nacht met een glas goede wijn wissel ik moeiteloos af met thee, een boek en vroeg naar bed. Ik geloof dat ieder mens het nodig heeft om de verschillende kanten van zijn persoonlijkheid te voeden. Het leven ten volle te leven. Als de seizoenen in een jaar: soms is het winter en tijd voor rust en spaarzaamheid. Soms is het zomer en tijd om te stralen en dansen. Dat aanvoelen en er naar leven is in mijn ogen de echte betekenis van balans houden in je leven.

Dus: welke kanten heb jij? En mogen ze er allemaal evenveel zijn?

Laat je reactie achter

Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vindt. Laat je het me weten?

Blog Comments

Mooi! Dank je wel voor dit heldere en inspirerende kijkje in je persoonlijke leven. Zit zelf nog middenin de zoektocht naar balans, en het leren luisteren naar geest en lichaam. Het zal dus nog wel wat oefening kosten, maar het geeft niet. Het is fijn om te weten dat het anderen ook al is gelukt, en dus zal ik ook wel de balans vinden tussen mijn innerlijke feestbeest, creatieveling, huismus, sportieveling, kluizenaar, danseres, werkpaard & luiaard 😉 Komt goed!

Geef een reactie (*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd)