Bang zijn om je tijd te verspillen. Doe ik de juiste dingen?

 • Home
 • Voorkomen
 • Bang zijn om je tijd te verspillen. Doe ik de juiste dingen?

Ik ben soms ontzettend bang om mijn tijd te verspillen. Dan stel ik hoge eisen en grote doelen aan mezelf. Geconcentreerd met één ding bezig zijn zit me dan in de weg. Want ik kan in diezelfde tijd nog zoveel andere dingen doen. Langzaam draai ik mezelf dan gek. Hoe daarmee om te gaan?

Relativeren

 

Terwijl ik dit typ zou ik ook de volgende dingen kunnen doen:

 • Een van de boeken lezen die nog op mijn reviewstapel liggen
 • De was opruimen
 • De badkamer poetsen
 • Mails beantwoorden van lezers
 • Comments van lezers beantwoorden (facebook, Instagram en de website)
 • Verder werken aan de online training die ik over twee weken lanceer
 • Bedrijven benaderen voor de trainingen die ik geef
 • Potgrond halen voor mijn moestuin
 • Eindelijk tijd nemen om de roman uit te lezen waar ik steeds te druk voor ben
 • Afstoffen
 • Een dutje doen
 • Een serie kijken
 • Studeren (ik verdiep me regelmatig in onderzoeken, boeken, seminars over burn-out)
 • Mailtjes sturen naar een aantal zakelijke contacten
 • De afwasmachine uitruimen
 • In de zon zitten (straks is het morgen niet zo zonnig en sla ik mezelf voor mijn kop dat ik er vandaag niet genoeg van heb genoten!)

 

Betekent dit dat ik mijn leven niet op orde heb? Dat al deze dingen een soort ‘achterstallig onderhoud’ zijn? Welnee. Al deze dingen zijn even dringend als niet dringend. Natuurlijk vinden volgers het leuk om meteen een berichtje terug te krijgen, maar morgen een antwoord is voor de meesten ook goed. En bedrijven merken het niet of ik ze nu een aanbod stuur of over een paar dagen (tenzij er al een deadline was afgesproken, maar dat is niet zo). Mijn online training: de planning daarvoor beheer ik zelf en ik loop er op voor. Goed, de was ligt al wel twee dagen op de stoel in de gang…, maar is dat echt zo’n halszaak?

En misschien heb je ook gemerkt dat er ook een aantal dingen op de lijst zijn die ‘leuk’ horen te zijn. Maar vaak zijn ze niet meer leuk als er druk op komt te staan. Ik wil die leuke dingen vooral heel graag ervaren op een manier die me echt rust en ontspanning geeft. Maar hoe kan dat als ik ze stiekem al automatisch onder mijn to-do’s schaar?

 

 

Druk doen in plaats van druk zijn: de echte tijdverspilling

 

Er zijn momenten waarop ik mijn tijd wel degelijk verspil en daar schrik ik vaak achteraf van. Zoals wanneer ik mijn telefoon aan de lader ga leggen, en de verleiding niet kan weerstaan om ‘even’ facebook te checken. Om een uur later opeens ‘wakker te schrikken’ uit een social media-coma. Of als ik aan een stuk werk, daar wat info voor opzoek op internet en ongemerkt de wondere wereld van het wereldwijde web in word gezogen. Je begint bij serieuze onderzoeken over slaapritmes en eindigt op YouTube bij schattige filmpjes van kittens. Hoe dan?!

Ik merk ook dat al die afleidingen van smartphone en online heel slecht zijn voor mijn concentratievermogen en geheugen. Mijn brein wil steeds opnieuw de kick ervaren die je maar af en toe krijgt op het web, zoals een toffe comment van iemand of een leuk filmpje waar ik hard om moet lachen.

Ben ik de enige die zo onwijs in het internet verstrengeld kan raken? Of ervaren jullie dit ook?

Surfen op internet kan me vaak ook het gevoel geven dat ik iets belangrijks aan het doen ben, terwijl dat helemaal niet zo is. Als ik bijvoorbeeld drie keer in een halfuur kijk of er nog nieuwe comments zijn gekomen waar ik meteen op moet reageren… Daar kan ik wel van schrikken. Dit geeft me een druk, gehaast gevoel, terwijl ik eigenlijk helemaal niet zo druk ben. En het vreet naast tijd ook energie.

 

Wat voor mij werkt

 

Als ik lange stukken tekst moet schrijven zet ik bewust de WiFi uit. Als JB thuis is, dan verbreek ik de verbinding op mijn laptop en telefoon (hij moet immers nog wel van internet gebruik kunnen maken). Maar als ik alleen thuis ben trek ik ook weleens gewoon de stekker van de modem eruit. Dat geeft rust, omdat je niet ongemerkt op die verslavingsimpuls van het brein kunt reageren.

Maar goed, dan is er nog die hele waslijst aan andere dingen die ik zou kunnen doen in plaats van de gekozen bezigheid. Hoe ga ik daarmee om? Er zijn een aantal methoden die ik toepas om mezelf niet gek te maken:

 

 • Ik hou me voor dat talloze onderzoeken hebben uitgewezen dat multitasking je trager en minder effectief maakt.
 • Ik werk in ‘sprintjes’: een uur ergens aan werken en dan even een goede, kwalitatieve pauze nemen.
 • Als het me niet lukt om iets productiefs te doen, gun ik mezelf de ruimte om echt gewoon te ontspannen en leuke dingen te doen. Pauze en genieten zijn hartstikke goed voor ons brein en effectiviteit.
 • Als er geen dikke vette deadlines liggen kies ik ervoor om hetgeen te doen dat me nu, in dit moment, het meeste energie geeft. Soms is dat de kat knuffelen of een serie kijken, maar het kan ook heel goed zijn dat het met werk te maken heeft. Het komt zelfs voor dat ik opeens zin heb om die rotklus te doen, omdat het me daarna zo’n opgeruimd gevoel geeft. Ik geloof echt dat je zelfs met zoiets simpels als hier en nu een bezigheid kiezen je intuïtie kunt volgen.

 

Ben jij soms ook bang om je tijd te verspillen? En hoe ga je daarmee om?

Ik vind het altijd interessant om te leren hoe andere mensen het doen. Dat geeft weer nieuwe inzichten!

 

Liefs, Nien

 

Laat je reactie achter

Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vindt. Laat je het me weten?

Blog Comments

Heel herkenbaar! Alsof ik het zelf geschreven heb ;-).
Ik stel mezelf weleens de volgende vragen:
MOET ik dit nu doen?
moet IK dit nu doen?
moet ik DIT nu doen?
moet ik dit NU doen?
moet ik dit nu DOEN?
Dus steeds de klemtoon op de hoofdletters. Vaak kom ik er dan wel uit wat op dat moment het belangrijkste is om te doen of als er niets belangrijk is, wat ik dan het leukste vind.

Dankjewel voor het delen van die super mooie methode! Ik had hem ooit gelezen, maar was het weer vergeten. Ja, dat geeft inderdaad super snel inzicht in je drijfveren. Fijn dat je deze benoemt. Daar hebben veel mensen wat aan, denk ik.

Geef een reactie (*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd)