De geheime kracht van dankbaarheid. Ben jij al bekend met deze energiegever?

  • Home
  • Herstellen
  • De geheime kracht van dankbaarheid. Ben jij al bekend met deze energiegever?

Ik kan bijna niet geloven dat ik dit onderwerp nog nooit op Jong Burnout heb behandeld! En dat terwijl het zo krachtig is. Als je kunt zien waar je echt dankbaar voor bent, kun je een stroom van positieve energie in je leven op gang brengen. Niet alleen in spirituele tradities wordt dat geloofd. Ook de wetenschap heeft het aangetoond. Dankbaarheid is een van de krachtigste energiegevers.

De geheime kracht van dankbaarheid

 

Een vrij jong onderzoeksgebied in de psychologie is dat van de zogeheten ‘positieve psychologie’. Daarin wordt alles onderzocht wat te maken heeft met ons welzijn en, nou ja… met positieve energie in het leven staan. Onderzoekers in dit veld hebben vanuit die motivatie ook bekeken wat het effect van dankbaarheid is op ons leven.

Meerdere grote onderzoeken hebben uitgewezen dat dankbaarheid voelen en stilstaan bij de dingen waar je dankbaar voor bent een grote positieve impact heeft op hoe jij je voelt. Zelfs in zo’n grote mate dat er nu in de psychotherapie gebruik wordt gemaakt van dankbaarheidsoefeningen om mensen te helpen met trauma’s, angstgevoelens en weer lekker in het leven staan.

Wetenschap en religie / spiritualiteit zijn het op dit gebied met elkaar eens. Dankbaarheid tonen speelt bij vrijwel elke grote traditie een rol. Bidden voor het eten of slapengaan, zoals bij het Christendom bijvoorbeeld. Maar ook in het Boeddhisme en Hindoeisme zijn er meditaties, mantra’s en gebeden waarbij bewust wordt stilgestaan bij de dingen waar je dankbaar voor bent.

Mijn ervaring, zowel bij mezelf als de mensen die ik train en coach, is dat dankbaarheid enorm kan helpen om je blik de goede kant op te krijgen in het leven. Te focussen op de mensen, dingen en ervaringen die goed zijn voor jou bijvoorbeeld. En daar vervolgens meer mee te doen.

Het helpt ook bij het loslaten van dingen waar je geen controle meer over hebt, of mensen die je verloren hebt. Voel dankbaarheid voor de lessen die je geleerd hebt en de mooie momenten die je samen deelde. Zo buig je de negatieve ervaring van ‘waarom overkomt mij dit?’ en ‘ik wou dat het anders was’ om naar een positieve herinnering waar je op verder kunt bouwen. Dankbaarheid helpt dus ook heel goed om met meer ontspanning en flexibiliteit in het leven te staan. En dat geeft dan weer een gevoel van veiligheid van binnenuit.

 

Wat is dankbaarheid écht?

 

Er zijn behoorlijk wat mensen die weerstand voelen als het over dankbaarheid gaat. Dat komt door onze Calvinistische Hollandse instelling van, ‘niet lullen maar poetsen.’

En daarbij is het woord dankbaarheid bij behoorlijk wat mensen in hun jeugd ook wat negatief gebruikt. Zou je niet eens wat dankbaarder zijn, jongedame? De kindjes in Afrika hebben helemaal niets te eten,’ is zo’n gevleugelde uitspraak die veel van ons wel bekend is. Daar zat je dan, acht jaar oud, heen en weer te schuiven met de spruitjes op je bord. Hoe kun je nu dankbaar zijn voor iets waar je echt een hekel aan had? Zo krijgt het woord dankbaarheid een negatieve lading.

Het is dan ook voor sommige mensen tot op de dag van vandaag nog lastig om echt bij het gevoel van dankbaarheid te komen. Zeker als er veel mis lijkt te gaan in het leven. Dat is verdrietig, want ergens voel je in je hart dat je het wel wilt kunnen voelen. De onbezorgdheid is er alleen vanaf.

Dus wat is dankbaarheid écht?

Om dat te begrijpen is het belangrijk om terug te gaan naar de basis. Dankbaarheid heeft dezelfde vibratie als onschuld. Het is een pure, onschuldige, heldere en ontspannen ervaring. Het voelt alsof je hart open gaat. In het moment smelt je even samen met hetgeen waar je zo happy mee bent. Je zit niet in je hoofd, maar kunt echt voelen dat er iets is gebeurd of gezegd dat écht goed en fijn voor je is. Sommige mensen vergelijken het ook wel met een gevoel van bevrijding.

Als je dankbaarheid op die manier beschouwt, wanneer was jij dan echt heel dankbaar? (Let me know in de comments: het is altijd fijn om positieve energie met elkaar te delen!).

 

Een oefening in dankbaarheid en positieve energie

 

Afgelopen week kwam ik op dit prachtige filmpje van Tony Robbins. Een vriendin van me deelde hem op Facebook. Ik dacht: ‘Pfff… wat kan een meditatie van 5 minuten nou voor een invloed hebben op hoe ik me voel?’ Maar ik ben ook bekend met het werk van Tony Robbins en ik weet dat veel van de dingen die hij doet een grote impact hebben. Dus besloot ik het toch te doen.

En man, oh man, wat was dit een ontzettend bijzondere ervaring. Ik zal je er niet teveel over vertellen, want het is vooral heel fijn als je het zelf echt kunt ervaren. Ga op een rustige plek zitten en neem even een paar minuten de tijd om dit te doen. Voor mij brak het echt heel veel open en ik kon de positieve energie zo mijn hart in voelen stromen. Zelfs mijn handen werden er warm van.

Ik hoop dat jij er net zo van geniet!

Liefs,  Nien

 

 

 

 

 

Laat je reactie achter

Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vindt. Laat je het me weten?

Blog Comments

Morgen ben ik jarig! Veel mensen denken dat het afgelopen jaar slecht voor me was vanwege mijn burn-out, maar ik voel me juist heel dankbaar dat ik leef en allerlei mooie dingen om me heen heb! Deze verjaardag vier ik dan weliswaar niet met een feest (veel te druk), maar wel met innerlijke dankbaarheid dat ik er mag zijn en weer een jaar op de teller heb!

Wat mooi om te lezen, T. Goed dat je het zo viert als bij jou past. Dankbaarheid is een groter feestje dan de meeste ‘uiterlijke’ toeters en bellen. 😀

Toen ik begon met de meditatie dacht ik waar gaat dit heen? Op het einde lachte en huilde ik tegelijk, uit dankbaarheid en van geluk. Wat heb ik dat gevoel in deze verwarrende periode gemist. Bedankt Nienke om dit met ons te delen!

Ah, dat raakt me! Super blij om te lezen. Deze meditatie is echt prachtig, inderdaad.

Geef een reactie (*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd)