Het belang van ja zeggen

tandem-skydivers-603631_1280

Ik ben tot een belangrijke ontdekking gekomen: ik zeg te vaak ‘nee’ tegen dingend die in principe heel leuk hadden kunnen zijn. Of misschien zeg ik überhaubt wel gewoon te vaak nee tegen dingen, zonder direct te overzien of het goed of slecht uit kan pakken. Argumenten die daarbij boven komen zijn, ‘geen tijd’ / ‘geen zin’/ ‘ik ben moe’. En dan zijn er nog de wat vagere argumenten, ‘misschien ben ik tegen die tijd wel moe’, ‘ik heb de dag ervoor al iets gepland’ en ga zo maar door. En nu heb ik dus opeens het besef dat ik misschien te terughoudend ben geweest. Misschien geldt dat ook wel voor jou. Wat is het belang van vaker ja zeggen?

Nieuwe ervaringen zijn goed voor je geluksgevoel en hersenen

Als je vaker ja zegt tegen uitnodigingen van vrienden of je eigen innerlijke opwelling op zomaar een kop koffie te gaan drinken in dat nieuwe tentje, zeg je ja tegen het leven. Daardoor doe je veel meer nieuwe ervaringen op. Je blijft niet in hetzelfde patroon zitten. Hetzelfde riedeltje dat je iedere dag of iedere week afdraait. Je komt minder snel in een sleur. En dat is goed voor je hersenen. Wetenschappers hebben aangetoond dat zoiets simpels als vaker een andere route naar je werk nemen al een groot verschil kan maken voor je geluksgevoel. Nieuwe ervaringen stimuleren bovendien je hersenen. Je bent alerter, staat meer middenin het leven.

Je leert andere kanten van jezelf kennen

Wie had ooit gedacht dat je golfen / voetbal / je nagels lakken met een vriendin zo leuk zou vinden? Als je nooit wat nieuws probeert, zal je nooit ontdekken welke verborgen kanten er allemaal nog in jou verscholen liggen. Belangrijker dan of een ander jou kan verbazen is of jij jezelf nog kunt verbazen. Zie je innerlijke wereld als een schatkamer vol kisten goud, juwelen, waardevolle schilderijen. Tot nu toe heb je misschien nog maar vier van de honderd schatkisten open gemaakt. Natuurlijk ben je blij, want je hebt vier fantastische schatten ontdekt. Maar… Laat je het daar dan bij? Veel mensen hebben het gevoel dat ‘er meer moet zijn in het leven’. Dat zijn die andere 96 schatkisten die je nog niet hebt open gemaakt. Je weet dat ze er zijn. En dat kriebelt.

Nienke Thurlings ja zeggen

Life is too short to commit to one haircut… Na jaren lang blond haar, maakte ik het eerst donker, toen weer blond en besloot ik het vier maanden geleden af te knippen. Because, why not?

Je krijgt er meer energie van

Om even door te gaan op die vergelijking van de schatkisten: als je steeds maar uit dezelfde  kisten put, dan raakt vroeg of laat het goud op. Hoe zuinig je ook met jezelf (je goud) bent. Het is dus noodzakelijk om nieuwe bronnen van energie aan te boren. Nieuwe kisten open te maken. Jezelf in een nieuw licht te zien. Hoe vaak zeg je nee zonder eigenlijk goed te weten waarom?

Onderzoek wanneer je eigenlijk ja tegen iets had willen zeggen

Nee zeggen is een heel waardevol recht. Daar moeten we niet lichtvoetig mee omgaan. Het is ontzettend belangrijk om voor jezelf te definiëren waar je harde grenzen liggen. Zeg dus zeker niet onbezonnen ja tegen alles, terwijl je weet dat je op het punt staat een baan aan te nemen, een achtbaan in te gaan of geld uit te geven aan iets wanneer de baan eigenlijk niet bij je past, je doodsbang bent voor achtbanen en je geen geld meer op je spaarrekening hebt.

Het soort ja zeggen dat ik bedoel is het ja waardoor je je een beetje stout voelt. Als een kind dat een koekje uit de koektrommel heeft gestolen. Geen misdrijf, maar gewoon een beetje ondeugend. De dingen waar we ons ondeugend door voelen zijn namelijk vaak de dingen die we onszelf ontzeggen. Ben je een workaholic en ontzettend gewetensvol in het nakomen van je plichten? Neem dan morgen zomaar een middag vrij van je werk en ga vissen, verdwijn in een cafeetje om een goed boek te lezen of doe in je eentje alle attracties op de kermis. En kom pas weer tevoorschijn als je je weer helemaal opgeladen voelt.

Hoe vaker je dit doet, hoe beter je het gevoel in jezelf gaat herkennen wanneer je eigenlijk ja tegen iets had willen zeggen. Eerst zie je het pas achteraf. Langzaam maar zeker ga je het zien in de aanloop naar iets leuks. En dan leer je op tijd ja zeggen tegen ervaringen die je niet had willen missen.

Sail Amsterdam 2015

JB riep vrijdag spontaan, ‘zullen we zondag naar Sail gaan?’ en ik zei ‘Ja’. Gewoon, omdat het kon. En we hadden een super leuke dag!

Sail Amsterdam 2015

Biertje, bootje, blije Nienke

Ik ben lekker stout

‘Ik ben lekker stout’ is een gedichtje van Annie M.G. Schmidt, de koningin van het stout-zijn, van ja zeggen. Mijn oma was ook zo-iemand. Een ondeugd. Van haar heb ik geleerd twee koekjes te nemen in plaats van een en vieze woorden te zeggen zoals poep (dat was een heel vies woord voor mij toen ik klein was). Tegelijkertijd was mijn oma een vrouw die veel te vaak nee heeft gezegd tegen dingen in het leven. Kind van haar tijd en opvoeding. Een knappe toneelspeelster, die het gezelschap gedag heeft gezegd toen ze ging trouwen.

Ze nam enerzijds de ruimte in die ze nodig had, en anderzijds vroeg ze daar altijd goedkeuring en vergeving voor. Ik ben daarmee enigszins erfelijk belast, zou je kunnen zeggen. En sinds ik dat heb ingezien ben ik minder voorzichtig. Geen verontschuldigingen meer om te zijn wie ik ben. Geen nee als het eigenlijk ja had moeten zijn. Ik hoop dat iedereen die zich hierin herkent met me mee doet. Let’s shine. Ik ben lekker stout!

Ik wil niet meer, ik wil niet meer!
Ik wil geen handjes geven!
Ik wil niet zeggen elke keer:
Jawel mevrouw, jawel meneer…
nee, nooit meer in m’n leven!
Ik hou m’n handen op m’n rug
en ik zeg lekker niks terug!

Ik wil geen vieze havermout,
ik wil geen tandjes poetsen!
Ik wil lekker knoeien met het zout,
ik wil niet aardig zijn, maar stout
en van de leuning roetsen
en schipbreuk spelen in de teil
en ik wil spugen op het zeil!

En heel hard stampen in een plas
en dan m’n tong uitsteken
en morsen op m’n nieuwe jas
en ik wil overmorgen pas
weer met twee woorden spreken!
En ik wil alles wat niet mag,
de hele dag, de hele dag!

En ik wil op de kanapee
met hele vuile schoenen
en ik wil aldoor gillen: nee!
En ik wil met de melkboer mee
en dan het paardje zoenen.
En dat is alles wat ik wil

– Annie M.G. Schmidt –

Laat je reactie achter

Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vindt. Laat je het me weten?

Blog Comments

[…] schreef ik een artikel over het belang van ja zeggen. Maar ook met nee zeggen hebben we vaak moeite. Ik in ieder geval wel. Hoe kan het toch dat we […]

Héérlijk artikel. De knoop is door. Mijn haar gaat eraf.

… zoals ja zeggen tegen een leuk artikel van Nienke! 🙂

Heerlijk geschreven weer, leuk!

Geef een reactie (*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd)