Het belang van nee zeggen

nee leren zeggen

Laatst schreef ik een artikel over het belang van ja zeggen. Maar ook met nee zeggen hebben we vaak moeite. Ik in ieder geval wel. Hoe kan het toch dat we tegelijkertijd moeite hebben met ja en nee zeggen? Het antwoord ligt in het woordje ‘authenticiteit’. We zijn zo geprogrammeerd te doen wat (we denken dat) er van ons verwacht wordt dat we in een groot aantal gevallen geen idee meer hebben of we nou ja hebben gezegd omdat we dat ook echt zo voelen. Daarom naast het artikel dat ik schreef over het belang van ja zeggen, nu ook een artikel over het belang van nee zeggen.

Grenzen leren herkennen

Als je altijd ja zegt op wat anderen van je vragen word je al snel een ‘push-over’. De persoon waarvan je collega’s en baas weten dat ze jou wel kunnen vragen die extra klus te klaren, omdat je toch geen nee zegt. Of iets positiever gesteld: omdat jij altijd zo enthousiast en behulpzaam bent. Daarmee ben ik meteen op een belangrijk punt gekomen. In sommige gevallen zullen mensen misbruik maken van jouw altijd vriendelijke ‘ja’, maar nog veel vaker hebben anderen het helemaal niet door dat je eigenlijk niet zit te wachten op dat extra werk. Hetzelfde geldt voor die goede vriendin die eigenlijk ongelegen belt en een verhaal van een halfuur afsteekt zonder dat jij haar durft te onderbreken.

Grenzen stellen is dus het toverwoord. Formuleer voor jezelf, bijvoorbeeld in een dagboek of je agenda (of een groot vel papier dat je op de muur plakt), wat jouw werkelijke grenzen zijn. Schrijf op waar je vaak de mist in gaat voor jouw gevoel. Durf je niet goed nee te zeggen als je baas met extra werk komt? Ga je mee met het zoveelste rondje bier in de kroeg, terwijl je eigenlijk een uur geleden al liever aan de cola was gegaan? Misschien vind je de aandacht van de jongens in de stad wel zo leuk dat je net iets vaker met iemand staat te zoenen dan je wilt. Aandacht, ja. Zoenen, nee.

nee leren zeggen

Wat zijn triggers voor jou om ongewild ja te zeggen?

Schrijf ook op wat er gebeurt op die momenten waardoor je niet goed nee kunt zeggen. Voel je ook niet schuldig dat je geen nee hebt gezegd. De werkelijkheid is namelijk vaak niet zo zwart-wit. Je moet er in het moment heel goed bij blijven om te herkennen of je iets wel of niet wilt. Zo kan het vleiend zijn dat je baas jou de verantwoordelijkheid geeft voor die extra klus. En het was toch super gezellig met al je vrienden in de kroeg, dus wordt de grens tussen cola en bier (zeker als je er al een paar op hebt) een stuk vager. Aandacht van jongens en flirten is hartstikke leuk en gezellig, en je hebt als sterke vrouw het recht om daar mee te spelen. Als iemand dan te dichtbij komt heb je misschien het gevoel een spelbreker te zijn als je daar niet in mee gaat.

Terwijl in alle gevallen jij altijd de hoofdrolspeler in jouw leven blijft. Het is aan jou of je iets doet, tot hoe ver je mee gaat met iemand anders en je hebt ook altijd de vrijheid om alles te laten vallen en weg te lopen. Dit besef is heel belangrijk. Jij bent in de regie.

Terug in de regisseursstoel

Schrijf tot slot voor jezelf op waar in de situatie je eerder ‘nee’ had kunnen zeggen en hoe. Misschien had je tegen je baas kunnen zeggen dat je enorm gevleid bent en dat je het belang van het project in ziet, maar dat je echt geen tijd hebt. Als hij dan aandringt kun je zeggen dat je er even over na moet denken. Zo geef je jezelf ruimte om argumenten te verzamelen en later alsnog een duidelijk nee uit te spreken. De situatie in de kroeg kun je misschien aanpakken door afwisselend water en bier te bestellen, of met jezelf af te spreken dat je na vier biertjes stopt. Ben je bang dat je de sociale druk niet aan kunt, dan kun je er voor kiezen wat eerder naar huis te gaan. En die jongens? Daar moet je vooral lekker mee blijven flirten. Als er dan iemand avances maakt terwijl je daar niet op zit te wachten zeg je gewoon dat je een vriend hebt. Of je zegt eerlijk dat je het een compliment vindt dat hij je wil zoenen, maar dat je er niet op zit te wachten. Een man wil ook duidelijkheid. Bovendien, dat je een jas past in de winkel (flirten) betekent nog niet dat je hem ook wilt kopen (zoenen).

bron: www.vejauan.com

bron: www.vejauan.com

Maak je grenzen bespreekbaar

Het kan helpen om een paar belangrijke mensen, zoals je vrienden of collega’s waar je goed mee kunt opschieten, te vertellen dat je beter je grenzen wilt stellen. Zij kunnen je dan helpen. En kom ook eens bij je baas terug op een klus die je hebt aangenomen terwijl je daar helemaal de tijd niet voor hebt. Vertel waarom je ja hebt gezegd, maar dat je daardoor wel (tijdelijk) teveel op je bord hebt. Dat biedt een mooie opening om met elkaar te kijken hoe jullie in de toekomst met extra klussen om kunnen gaan. Het is namelijk ook niet in zijn belang dat jij overloopt van het werk.

Oefen!

Tot slot: oefen met het stellen van je grenzen. Misschien ben je daar in het begin veel te rigoreus in. Zeg je tegen alles opeens nee. Of je merkt dat je toch nog te voorzichtig bent, en een keer te vaak ja hebt gezegd. Het kan allemaal gebeuren. De kunst is om niet ontmoedigd te raken en gewoon lekker door te gaan met het oefenen van het stellen van je grenzen.

Laat je reactie achter

Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vindt. Laat je het me weten?

Geef een reactie (*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd)