Je niet laten opjagen

laat je niet opjagen

Jij bepaalt het tempo in jouw leven. Sterker nog, je bepaalt niet alleen het tempo van je leven, maar ook het basismateriaal. De zaken, waarden, ervaringen waaruit jouw leven bestaat. Bij wat voor een soort organisatie wil je werken? Welk type mensen wil je in je leven?

Wat kies je?

We leven in een land van overvloed. Er zijn uitdagingen, niet alles gaat altijd makkelijk. Dat wil ik best onderkennen. Dat herken ik ook heel erg. Er zijn dagen bij dat ik het gevoel heb dat ik geleefd word. Dat ik zelf geen invloed heb op de richting die mijn leven neemt. Het kan dan moeilijk zijn om mijn focus te houden.

Die focus is toch precies wat belangrijk is. Houd jezelf voor ogen wat het is dat je graag wilt bereiken, het soort leven / baan / relatie waar je voor wilt gaan. En kies vervolgens de situaties en mensen uit die daarbij passen. Het kan voelen alsof je nu nauwelijks invloed hebt op het bereiken van dat grotere plaatje. Maar het grotere plaatje wordt bereikt met de kleine dingen die je nu kiest. Zet je die 2,50 euro apart of koop je er onderweg koffie voor? Als je spaart voor een grote reis of uitgave zijn het de kleine dingetjes die een groot verschil kunnen maken. Dit geldt ook voor andere keuzes die je maakt voor een positief leven.

De belangrijkste keuze die je kunt maken is de keuze om voor jezelf te leven. Je niet laten opjagen door andere mensen of omstandigheden. Om iedere kleine of grote keus er een te laten zijn waar je zelf achter staat. Dat is niet altijd makkelijk. We willen iedereen tevreden houden. Maar je niet laten opjagen heeft toch vooral te maken met het gevoel dat je voor jezelf leeft. Als je een grotere visie voor ogen hebt en de mensen en situaties uitkiest die daarbij passen heeft het leven veel meer rust en plezier. Ook als je veel te doen hebt. En je zult meer bereid zijn om de stopknop in te drukken als je het gevoel hebt dat iets je in een richting duwt waar je helemaal niet in wilt gaan.

Wil je dat ‘het’ stopt? Stop dan

Je hebt het misschien niet in de gaten, maar die afstandsbediening waar je van droomt heb je gewoon al die tijd al zelf in je hand. Je kunt altijd overal uit stappen.

Je niet laten opjagen betekent dat je tegen jezelf zegt dat jij de regie hebt over jouw leven. Altijd en overal. Dat is de belangrijkste randvoorwaarde. En vanuit wie jij bent en wat jij wilt kun je nog steeds heel dienstbaar zijn aan anderen. Mooie dingen bereiken waar veel mensen iets aan hebben. Een liefdevolle relatie en vriendschappen onderhouden waarin je er honderd procent voor de ander bent. Het hanteren van je stopknop maakt je juist een betere partner, werknemer en vriend. Het betekent namelijk dat je geeft wat je werkelijk te geven hebt. Dat maakt het ‘echter’ om jezelf te geven, zuiverder en liefdevoller. Je geeft met plezier. Je niet laten opjagen is dus niet alleen belangrijk voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen. Het resulteert in meer kwaliteit van leven.

je niet laten opjagen

Wil je iets anders? Regel het!

Op dezelfde manier: als je naar een ander liedje wilt luisteren, zul je een andere plaat op moeten zetten. Wederom, ik zeg niet dat de perfecte plaat *poef* op magische wijze voor je neus ligt. Misschien zul je (metaforisch gesproken) je huis uit moeten lopen om een nieuwe plaat te kopen. En onderweg kan er vanalles gebeuren: je hebt niet genoeg geld bij je, de juiste plaat is momenteel niet beschikbaar of je raakt de weg naar de platenzaak kwijt. Betekent dit dan dat je het maar op moet geven en voor altijd naar dezelfde plaat gaat zitten luisteren? Nee?

Want dit is precies wat veel van ons wel doen, namelijk. Dat zorgt voor de malende gedachten: hetzelfde deuntje, dezelfde zorgen, dezelfde incomplete oplossingen draaien steeds voor je ogen af. Druk op stop. Ga de deur uit.

De vergelijking met een werk- of privésituatie is gemakkelijk gemaakt. Je hebt niet genoeg geld om zomaar over te stappen van baan (de plaat te kopen), het juiste huis lijkt maar niet op de markt te komen (de goede plaat is momenteel niet beschikbaar) en de meesten van ons raken meer dan een keer de weg kwijt terwijl we bezig zijn onze dromen kwijt te raken. Al die dingen geven niet.

Waar het om gaat is dat je niet stopt met het vinden van jouw liedje.

Maak het jezelf mogelijk. Werk aan je financiële situatie, zodat je straks onafhankelijk genoeg bent om een minder betaalde leukere baan te accepteren. Vertrouw dat jouw huis zich aan zal dienen en maak in de tussentijd leuke moodboards voor de inrichting, zodat je alvast kan wegdromen. En raak je de weg even kwijt? Zie het dan zo: het is nooit voor niets. Door even de weg kwijt te raken heb je ook weer een nieuw deel van de stad ontdekt. Je weet niet beter wat je wel en niet wilt, waar je wel en niet moet zijn. Wat bij je past en wat je mag laten gaan.

Je niet laten opjagen

De grote boodschap van dit artikel: laat je niet gek maken. Er is geen goed of fout. Je zult nooit in een rechte lijn op je doel af gaan als je je dit eenmaal hebt voorgenomen. Het leven kent afleidingstactieken, waardoor je op een tijdelijk dwaalspoor raakt. Of je moet wat geduld betrachten om werkelijk te kunnen krijgen wat je hebben wilt.

Het belangrijkste is dat je op weg gaat en dat je steeds opnieuw jouw pad blijft vinden. Investeer tijd, energie en geld in de zaken die jou oprecht gelukkig maken. Laat je niet vertellen dat het anders zou moeten. En wees mild voor jezelf: alles wat je meemaakt, maakt je een wijzer en completer mens.

Ik hoorde een tijdje terug iets wat ik heb onthouden: als het goed gaat, heb je een succes om op terug te kijken. Als het mislukt, levert het vaak een goed verhaal op om op terug te kijken. Daardoor weet je beter wat je kunt en wilt. Het maakt dat je bijzondere kansen beter ziet en de valstrikken in het leven makkelijker vermijdt.

Dat is het ultieme ‘je niet op laten jagen’: weten dat er niet zoiets bestaan als eeuwig falen. Het voor altijd compleet verprutsen. Zolang je leeft kun je opstaan en verder gaan. Jezelf opnieuw uitvinden. Onderzoeken wat jouw weg is. Jouw unieke ritme.

Ik gun je dat je het lef hebt om die weg te willen vinden en dat de zoektocht je veel plezier en wijze lessen brengt!

Welke situatie maakt dat jij je opgejaagd voelt? En hoe ga je daarmee om?

 

 

Laat je reactie achter

Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vindt. Laat je het me weten?

Blog Comments

[…] want je hoeft maar een halve teen over die grens te zetten en je wordt er dagenlang voor gestraft. Grote schade kun je dus niet aanrichten, tenzij je willens en wetens besluit niet te luisteren. Maar goed, ik begrijp dat je er van schrikt, want dat deed ik ook. En het kan heel lang duren […]

Geef een reactie (*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd)