Optimaal genieten van de zomerse dagen

zomer

Het is eindelijk gebeurd! De zomer is doorgebroken in Nederland. Hoe kan je hier optimaal van genieten, zowel thuis als op je werk? Mijn beste tips vind je in dit artikel.

Leef deze dagen zintuiglijker

De zon is een geweldige bondgenoot als het gaat om oefenen met het leren voelen van je lichaam. Waar het effect van kou en regen vaak is dat je je ‘terugtrekt’ uit je zintuigen (stevig doorstappen, de kou niet willen voelen, vluchten in gedachten), trekt de zon je juist je lichaam in. Hoe heerlijk is het om de warmte op je huid te voelen, de strakblauwe lucht te zien, zomerse geuren te ruiken en een lekker ijsje te proeven? Maak dus gebruik van die ervaringen. Ga naar buiten met het voornemen echt te voelen. Gewoon lekker op een bankje zitten of aan het strand liggen en in je zintuigen duiken: wat is er allemaal te voelen, proeven, ruiken, horen, zien? Dit kan zowel in je lunchpauze van je werk als wanneer je niet hoeft (of kunt) werken en dus thuis bent.

Het voordeel is dat je, door dit vaak genoeg te doen op prettige momenten, ook leert naar je zintuigen te luisteren op minder prettige momenten. Later zul je makkelijker kunnen landen uit een paniekaanval, omdat je in staat bent je door je zintuigen te focussen op Hier & Nu. En minder heftig, maar wel heel mooi: je gaat ook opeens regen en kou ervaren en er zelfs van genieten.

Met behulp van de zon maak jij je leven rijker.

zomer

Ga op ontdekkingstocht

Ik ben net een heel tof boekje aan het lezen dat de Wander Society heet. Het is een pleidooi voor een menselijker, ruimer leven waarbij elke dag voelt alsof je ‘er helemaal bent’. Althans, dat is wat ik er van vind 🙂

Ik zal het over een tijdje reviewen, als ik het helemaal uit heb. Maar waar het op neer komt is dat je leert weer als een kind naar de wereld te kijken. Ga buiten op ontdekkingstocht, zonder vooropgezet plan of doel. En laat je gedachten ook lekker stromen waar ze heen willen in plaats van oplossingsgericht bezig te zijn.

Als tips geeft het boekje:

Ga ‘iets’ achterna. Een vlinder, een bepaalde kleur  stoeptegels, de richting van de wind.

Laat je telefoon thuis. Sterker nog, neem zo weinig mogelijk mee. Een pinpas en sleutels is genoeg. Dat maakt je vrij om te bewegen waar en hoe je wilt.

Kleed je gemakkelijk en onopvallend, zodat je echt met jezelf kunt zijn.

Gebruik geen parfum, make-up of zware geurtjes van enige soort (dat leidt af).

Doe dingen die andere mensen om je heen doen om op te gaan in je omgeving (strijk neer op dat terrasje, kijk om je heen).

Wandel rustig en met aandacht.

Ga tenminste een uur, maar houd de tijd niet in de gaten.

 

Verander van werkplek

Ga op het terras zitten met je laptop, of op een bankje in het park. Plan meetings buiten de deur, bij voorkeur met een lekkere lunch en in de zon. Loop naar afspraken toe. Zelfs als je met de auto of het OV bent: stap een halte eerder uit, parkeer de auto verderop. En denk aan de vorige twee tips 🙂

zomer

Hou een mini-vakantie

De week afsluiten met cocktails. Spijbelen van je verantwoordelijkheden en de trein pakken naar het strand (Blokker heeft op dit moment weekendretour treinkaartjes voor iets minder dan 15 euro). Lekker niet naar de sportschool. Urenlang een boek lezen en alleen opstaan om iets lekkers te pakken. Lekker wel naar de sportschool. Salades eten. De tijd nemen om een recept te maken uit een mediterraans kookboek. Voorgenoemde kookboek gaan kopen in de boekhandel en daar intens van genieten. Wandelen in Limburg, Friesland, Groningen of Drenthe. Je tent in de auto gooien en aankomend weekend gewoon zomaar met jezelf, je lief of een goede vriend(in) op de bonnefooi ergens naartoe rijden. WiFi uitzetten. Alles doen wat je als kind deed in de vakantie: schommelen, zandkastelen bouwen, stripboeken lezen.

 

Kies een week lang een vast moment op de dag uit als Zomermoment

Dan heb je iets om naar uit te kijken, elke dag weer. Wat het voor jou is weet je zelf het beste. Maar wat dacht je van:

Een week lang elke dag barbequen, tapas eten, soep met stokbroodjes kruidenboter of ander zomers eten?

Elke dag een uur in je bikini op het balkon en niemand mag je storen.

Je dag beginnen met een wandelmeditatie in de ochtendzon.

Na je werk op blote voeten het laatste stukje naar huis lopen.

Elke dag tijdens je koffiepauze een frappuccino halen bij je favoriete koffiezaak.

 

Welke dingen doe jij om de zomer te vieren?

 

 

Laat je reactie achter

Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vindt. Laat je het me weten?

Blog Comments

S’ochtends opstaan en meteen buiten wakker worden :))

Oehhhh, jaaaaa!!!

Tip nummer 2 (boekje), geweldig! Ga ik doen. Thanks.

Graag gedaan 😀

Geef een reactie (*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd)