Schakelen en keuzes maken om succesvol en ontspannen te zijn

 • Home
 • Voorkomen
 • Schakelen en keuzes maken om succesvol en ontspannen te zijn

Het is jullie misschien opgevallen dat ik de afgelopen twee weken wat minder op de site en social media te vinden was. Vandaag vertel ik je de reden daarvoor, de plannen voor de komende tijd en waarom ook jij meer mag luisteren naar het ritme van je leven.

Niemand kan zichzelf in duizend stukjes verdelen en op al die stukjes honderd procent geven. Simpel. Toch proberen we het allemaal. We zijn vaak niet één persoon met tien bezigheden, maar tien personen met ieder één bezigheid die tot in perfectie moet worden afgerond.

Jezelf kwijtraken door alles perfect te willen doen

De perfecte vriendin. De slimme, betrokken en gezellige werknemer en collega (en dan vaak ook nog alles goed doen in ieder project dat je op je bord hebt liggen). De ideale geliefde. Het komt uit een goed hart. En misschien ook een beetje uit onzekerheid, want je wilt niemand achterstellen en al helemaal niet dat iemand iets van je kan zeggen. Dus ga je keihard op alles. Je houdt alle overvolle bordjes hoog.

Soms is het nodig.

Soms komen er onmisbare kansen op je pad en kun je even geen enkel bordje laten voor wat het is.

Maar als er geen duidelijke einddatum aan die situatie zit begint er een probleem te ontstaan. Het is onmogelijk, hoe graag je het ook wilt, om alles tegelijkertijd je volledige aandacht te geven.

Daarom moet je keuzes maken (en dat is niet altijd makkelijk).

Inmiddels ben ik hier behoorlijk bedreven in geraakt. Op- en afschakelen en tegelijkertijd meerdere projecten, diensten en sociale dingen draaiende houden. Het is alsof ik een controlepaneel met tien verschillende versnellingspoken voor me heb. En ik ben continu aan het schakelen. Het gaat bijna intuïtief.

Maar er was een tijd dat dit wel anders was. Dan had ik wel al die versnellingspoken, maar ik gaf ook op allemaal gas. Vaak overzag ik niet eens hoeveel dingen er tegelijkertijd liepen, waardoor ik onvermijdelijk ergens een ding vergat. Of ik zetten alles op maximaal en de hele machine ontplofte.

Door mijn burn-out heb ik geleerd om goed te schakelen. In het begin van de burn-out kon ik maar een versnellingspook handelen. En dan nog niet eens tot de laatste versnelling. Heel voorzichtig, alleen maar met 30 kilometer per uur binnen de bebouwde kom rijden. Toen dat een beetje goed ging leerde ik wat harder rijden. En toen dat lukte kwamen er extra dingen bij op mijn controlepaneel.

Toch moet ook ik af en toe weer terug naar de basis en opnieuw nadenken over welke dingen ik in de versnelling wil zetten…

Veel balletjes hooghouden

Op het moment ben ik met heel veel dingen bezig. Zowel privé als professioneel.

Jong Burnout doet het als bedrijf erg goed. Ik geef personal coaching, werk voor verschillende bedrijven en onderwijsinstellingen als beleidsadviseur en workshopbegeleider, ik ben bezig met een boek, een nieuwe online training die jij thuis kunt volgen en dan nog de blogs, social media, mailtjes en alles wat komt kijken bij het runnen van een bedrijf. Daar bovenop heb ik veel interviews gegeven.

Binnenkort ga ik naar Amerika voor een opleiding om nog meer te leren over de verbinding tussen lichaam en geest, zodat ik jullie nog beter kan helpen. Daar moest ik zeven boeken voor lezen in drie maanden tijd…

Daarnaast ben ik natuurlijk ook gewoon een mens en heb ik vrienden, familie en een lieve vriend met wie ik graag leuke dingen doe.

En ik heb het nodig om af en toe alleen te zijn en helemaal niets te doen.

Alles is in beweging. Mega tof, leuk, spannend en om trots op te zijn. Het gaat ook allemaal goed zolang het goed gaat. Maar als je ergens een uitdaging krijgt, in werk of privé, dan kan het weleens even slikken zijn. Tijd en ruimte heb je niet alleen nodig voor het doen van dingen. Je moet ook kunnen nadenken. Even een stapje terugzetten als het eens minder gaat of wanneer er keuzes gemaakt moeten worden.

De laatste tijd heb ik zo ontzettend veel (toffe) dingen te doen dat het moment van keuzes en commitments nu is gekomen. Het liefste zou ik alles voor iedereen doen. Maar de ervaring leert dat het gevolg daarvan is dat ik niets voor mezelf doe. Het risico is ook dat ik uiteindelijk nergens meer echte waarde creëer.

Ik heb de afgelopen twee weken veel nagedacht. Het is eigenlijk heel simpel. Ik ben teruggekomen bij mijn oorspronkelijke uitgangspunten voor Jong Burnout:

 • Ik wil een blijvende impact genereren. Het is niet mijn doel om van jou weer een radartje in de machine te maken. Je hoeft van mij niet beter te worden om vervolgens weer het systeem te dienen en braaf te doen wat er van je gevraagd wordt. Ik wil je helpen om vanuit verbinding met jezelf goede keuzes te maken voor jouw leven. Als iedereen dat doet krijgen we uiteindelijk ook een maatschappij die beter functioneert. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat organisaties met gelukkige werknemers financieel beter presteren en effectiever zijn. Iedereen blij.

Dit is wat ik ga doen de komende tijd

Het is me duidelijk geworden dat ik niet alle balletjes tegelijk hoog kan houden. Het is tijd om next level te gaan met Jong Burnout. Maar ook om me opnieuw te committeren aan oude waarden. Daarom heb ik de volgende beslissingen genomen:

 • Ik blog drie keer per week: op maandag, woensdag en vrijdag.
 • Ik doe niet mee aan afstudeeropdrachten en -interviews. Hiervoor krijg ik inmiddels minimaal vijf verzoeken per week. Het ontbreekt me aan tijd.
 • Persoonlijke vragen per mail beantwoord ik niet meer. Met grote regelmaat ontvang ik persoonlijke mailtjes met vragen van jullie. Het kost me meerdere uren per week om die allemaal te beantwoorden. Dat lukt niet meer (hoe graag ik het ook wil). Wat ik wel ga doen is een rubriek introduceren waarbij je me vragen kunt stellen. Daar geef ik dan in een video antwoord op. Zo hebben meerdere mensen er wat aan en kan ik het combineren met bloggen. Natuurlijk kun je ook altijd je vraag (anoniem) in de comments onder een artikel stellen.
 • Ik coach nog maar één dag in de week.
 • Mijn focus ligt momenteel op de nieuwe e-cursus, mijn boek, en een aantal trajecten die ik met instellingen heb lopen. Daarmee genereer ik het meeste impact.
 • Groepstrainingen voor particulieren doe ik als ik er tijd en zin voor heb. Wil je meedoen? Er komt toevallig over twee weken weer een hele toffe aan! Over hoe jij in je kracht kunt werken en leven: het droomleven bereiken dat echt bij jou past (incl. concreet en bewezen effectief stappenplan).
 • Mijn tijd deel ik bewuster in. Meer rust en regelmaat en ruimte om te genieten van dingen. En mijmertijd. Om gewoon met een kop koffie uit het raam te staren. Daar komen vaak de beste oplossingen en creatieve ideeën uit voort.

Dit artikel schrijf ik enerzijds om wat dingen voor mezelf op een rijtje te zetten en aan jullie te laten zien wat jullie van me mogen verwachten. Maar daarnaast is het ook om aan jou te laten zien dat je heus keuzes mag maken. Knopen door mag hakken over wat je wel en niet doet.

De afgelopen weken werkte ik alle dagen en op de gekste tijden. Daar tussendoor plande ik dan vrienden en familie in. Op een gegeven moment werd ik daar een beetje gek van. Het is tijd geworden voor rust en regelmaat. Vaste tijdstippen om te werken. Als zelfstandig ondernemer is dat soms lastig. Maar ik ben mijn eigen belangrijkste ‘bedrijfsbezit’. Als ik niet functioneer, functioneert niets meer. Zo bekeken wordt rust nemen, genieten en wat regelmaat aanbrengen dus heel belangrijk.

Dat geldt niet alleen voor ondernemers, maar eigenlijk voor iedereen. Ook jij bent in jouw leven je meest belangrijke ‘bezit’. Als jij niet verder kunt, kunnen ook al die dingen waarvan jij het gevoel hebt dat ze moeten niet meer. Zorg dus goed voor jezelf als je goed voor anderen en je werk wilt zorgen. Uit een lege beker kun je niet schenken.

Liefs, Nien

Laat je reactie achter

Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vindt. Laat je het me weten?

Blog Comments

Ha nienke,
Heel goed dat jij ook grenzen aangeeft. Het is ook allemaal best druk wat je doet. En dan nog eens alle mailtjes beantwoorden en trainingen geven. Veel succes en zal zeker je blogs blijven lezen. Liefs!

Dankjewel, R. 😀

Geef een reactie (*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd)