Het gevaar van De Tunnelvisie (en wat je er aan kunt doen)

  • Home
  • Voorkomen
  • Het gevaar van De Tunnelvisie (en wat je er aan kunt doen)

De Tunnelvisie is een groot waarschuwingssignaal dat je richting overspanning of burn-out gaat. Het is dan ook belangrijk om te herkennen dat je hier in zit en jezelf de mogelijkheden te geven om er weer uit te komen. In dit artikel laat ik je, aan de hand van een persoonlijke ervaring, zien hoe je het op kunt merken en tegengaan.

Het afgelopen jaar heb ik Heel Erg Veel (ja, met hoofdletters) geïnvesteerd in Jong Burn-out. Ik schreef een boek, lanceerde een succesvol high-end programma om in 7 maanden je droomleven te realiseren, waarbij ik in totaal 15 meiden coachte  (waar jij je dit jaar trouwens weer voor op kunt geven), ontwikkelde meerdere kortlopende programma’s, nam een aantal mensen in dienst, stond in de VIVA400 en de Margriet 80, hield ondertussen al social media bij, volgde een business course enne… dan zijn er vast nog een hoop extra dingen die ik nu even vergeten ben.

Het ging allemaal heel erg lekker.

En dat is fijn.

Er is ook een risico. En dat risico heet de tunnelvisie. Ik kan het beter met hoofdletters schrijven. De Tunnelvisie.

Iedereen met ambitie kent dit gevoel. Je begint ergens aan. Misschien in het begin met wat onzekerheid, maar zeker ook met heel veel enthousiasme. Je probeert dingen uit. Dingen lukken. Je zet nog een tandje bij. Nog meer dingen lukken. Het is een groot feest. Je ontwikkelt uitgebreidere strategieën, de lange termijnvisie wordt bijgesteld, misschien schaal je op (in middelen of mankracht). Nog een tandje bij.

En dan komt er een moment dat het even klaar is. De dingen gaan wat langzamer. Je wordt zelf trager. Je voelt vaker een ‘nee’ dan een ‘ja’ in jezelf.

Dit is een hele normale gang van zaken. Het is natuurlijk. Yang en Yin. Yang is de mannelijke kracht van actie en doorzetten. Yin is de vrouwelijke kracht van zachtheid en voeden. We hebben beide kanten nodig. Zonder rust geen kracht.

Afgelopen weekend sprak ik shiatsu-therapeute Mandy. Zij vertelde dat de Chinezen een interessante kijk hebben op burn-out. Zij zien alles als de balans tussen Yin en Yang. En burn-out is het gevolg van een te dominante Yang-energie. In de Westerse wereld is dit extra aanwezig, omdat onze hele maatschappij nogal Yang-gedreven is. Daar kon ik me wel in vinden.

Zelden definiëren we ons succes op basis van de vraag of er balans en zelfzorg in ons leven zijn. Succes wordt gezien als die uitwaartse, prestatiegerichte ervaring. Dus rusten en voeden we onszelf veel te weinig.

De Tunnelvisie betekent eigenlijk dat je vast komt te zitten in je Yang-kwaliteiten. Er is steeds minder, of zelfs helemaal geen, Yin in je leven. Je gaat maar door en door en door. Zeker als er veel lukt en goed gaat. Als je een visie hebt en die wilt verwezenlijken. Op het moment dat dingen dan even niet meer gaan, is de neiging groot om te denken ‘Wat zie ik over het hoofd? Waar moet ik meer actie op ondernemen?’ Je gaat op zoek naar ‘de sleutel’. Je merkt dat je heel erg gefixeerd raakt op een onderwerp of onderdeel van je leven (bijvoorbeeld je werk of die familiediscussie) en je kunt aan niets anders meer denken. Het wordt een soort obsessie. Al je energie, tijd en misschien ook geld gaan er naartoe. Al je gesprekken gaan daar over. Je zit in de tunnel en kunt niets anders meer zien. En nog steeds denk je dat je iets over het hoofd ziet.

Terwijl hetgeen je over het hoofd ziet, die Yin-energie is. Op dat moment moet je juist even niet doorpakken en nog een tandje bijzetten. Je moet kijken naar wat JIJ nodig hebt. Waarmee jij jezelf kunt voeden, hoe je kunt uitrusten, genieten en geïnspireerd kunt raken.

Het voelt heel erg tegenstrijdig. Alles in je schreeuwt misschien, ‘neeeee!’ Dat is logisch, want je zit vast in Yang. En die energie wil alleen maar gáán. Dus in het begin zul je eventjes over een hobbeltje heen moeten om die andere flow, de Yin, toe te laten. Dat is een heel ander gevoel en het kost even wat tijd om daar in te zakken, van te genieten en de gevoelservaring te begrijpen.

Maar het is de enige manier om uit De Tunnelvisie te komen. Doe je dat niet, dan ga je onvermijdelijk ontdekken wat aan de andere kant van de tunnel is….. And I’m telling you, it ain’t pretty. Het einde van de tunnel van Yang zonder Yin is uitputting, burn-out, depressiviteit.

Dus… Om de Tunnelvisie tegen te gaan, ga ik de komende tijd extra veel in mezelf investeren. Ik maak een lijstje van dingen die ik graag wil doen voor mezelf. Vorig jaar heb ik alles op mijn bedrijf gezet. Dit jaar zet ik alles op mezelf (maar ik ga natuurlijk wel door met mooie dingen maken). Ik ben de basis van alles in mijn leven. En dat betekent dat ik in balans moet zijn.

Bij deze een begin van mijn lijstje:

  • 5 keer per week sporten (in de ochtend)
  • Op naaicursus gaan
  • Franse les volgen
  • Paardrijden
  • Meer feestjes met vriendinnen

En jij? Wat staat er op jouw lijstje?

Liefs, Nien

Laat je reactie achter

Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vindt. Laat je het me weten?

Blog Comments

w3um8k

cjc9ri

Wat mooi om te lezen! Ondanks ik niet meer in mn bo zit is het altijd oppassen voor altijd..

Mijn lijstje:
– meer tijd voor mezelf(dus minder voor mijn vrienden,kennissen, familie)
– 3 tot 4x sporten(voornamelijk weekend in de ochtend)
– gezonder eten en afvallen
– extra genieten van alle kleine dingen
– regelmaat (niet al te laat slapen)

Van de 5 punten doe ik nu al 3 tot 4..

Ik hou je blogs nog steeds in de gaten.
Heel veel liefs!

Super mooi, R.J! En heel tof dat je nog steeds meeleest 😀 Liefs

Geef een reactie (*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd)