Vijf minuten time-out tijdens stress op je werk

Burnout pauze rustDeze tip is vooral voor herintreders op de werkvloer. Ik heb hem geleerd van de P&O dame bij mijn werkgever destijds. Het helpt je om even weer de baas te worden over je eigen gevoelens en gedachten als een bepaalde situatie je aanvliegt.

Reageren op een stressvolle situatie op je werk

De situatie doet zich opeens voor dat je gestresst wordt. Dit kan door een bepaalde taak komen, maar ook doordat iemand iets tegen je zegt. Soms kun je opeens je gedachten niet meer helemaal op orde krijgen. Je slaat dicht, komt niet meer uit je woorden of hebt juist de neiging heel fel uit de hoek te komen. Dat kan schrikken zijn, zeker als je net aan het herintreden bent. Je kunt echter voorkomen dat je instort of tegen iemand uitvalt.

Zo gauw je voelt dat een situatie je aanvliegt zeg je rustig tegen je collega / baas dat je even naar het toilet moet. Vervolgens ga je daar even vijf minuten ‘afkoelen’.  Was je handen met koel water. Ga even zitten en denk aan niets. Concentreer je op je ademhaling. Pas als jij weer een beetje jouw hoofd op orde hebt kom je weer terug.

Je kunt gemakkelijk even wegstappen uit stress

Het zal je verbazen hoe gemakkelijk je dit moment van rust voor jezelf kunt inlassen zonder dat iemand je raar aankijkt. Let maar eens op: mensen lopen wel vaker uit een vergadering om even naar het toilet te gaan. Vaak hoef je dit niet eens te melden. Maak hier gebruik van en las korte pauzes van vijf minuten in om te voorkomen dat je overkookt.

Als je het fijn vindt en een baas en collega’s hebt waarbij jij je vertrouwd voelt kun je ze ook van tevoren op de hoogte stellen van deze maatregel. Je geeft dan aan dat het soms kan voorkomen dat je halverwege een gesprek even moet weggaan om je gedachten op orde te krijgen. Het helpt als je er dan ook bij zegt dat dit niet is omdat zij iets fout doen, maar omdat jij op dat moment (hoewel het al een stuk beter gaat dan een paar weken eerder) even nog geconfronteerd wordt met een lastig moment in jezelf. De meeste mensen begrijpen dit echt wel.

Laat je reactie achter

Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vindt. Laat je het me weten?

Geef een reactie (*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd)