Waarom werkt yoga tegen stress en burnout?

Burnout yoga

Yoga heeft mij erg geholpen tijdens mijn burnout. Ik heb er zelfs zoveel aan gehad dat ik nu in opleiding ben tot yogadocent. Hieronder de redenen waarom ik van mening ben dat yoga helpt tegen stress en burnout.

1.)    Yoga brengt ontspanning

Even kun je alles loslaten. Je hoofd is niet gericht op het volgende ding dat je doen moet. Gedachten komen en gaan zonder dat je er iets mee hoeft te doen. Zo ontspant je hoofd. Tegelijkertijd doe je allerlei oefeningen die vriendelijk zijn voor het lichaam en waarmee je spierspanning loslaat. Yoga helpt je opnieuw te leren ontspannen.

 

2.)    Door yoga kom je in het hier en nu

Tijdens het uurtje yoga ben je helemaal gefocussed op de houdingen die je lichaam aan neemt. Je zakt dus in je lichaam. Dat is vergelijkbaar met sport, alleen zit er in yoga geen prestatiecomponent. Het is goed zoals het is. Door dit regelmatig te oefenen met yoga leer je dat ook te doen met dagelijkse dingen.

 

3.)    Yoga leert je om je grenzen te kennen en respecteren

Doordat er geen prestatiecomponent in yoga zit ben je veel meer bezig met het ervaren, herkennen en respecteren van je lichamelijke en geestelijke grenzen. Misschien voel je dat die draai die de vorige keer zo goed ging nu wat minder gaat, je bent vandaag wat stijver in die spieren. In het begin verzet je je daar misschien tegen, maar na een paar keer yoga te hebben beoefend zul je zien dat iedere yogales anders is. Jij bent namelijk ook iedere keer anders. De ene dag heb je meer energie dan de andere, een volgende keer ben je wat flexibeler of juist stijver. Het is fijn om te gaan zien dat je niet steeds dezelfde kunt en hoeft te zijn. Vanuit dat besef ga je ook niet meer duwen om toch die draai te kunnen maken. Je gaat tot waar je kunt en respecteert de grens van die dag. Een waardevolle les die het lichaam ons leert, want zo kunnen we ook met onze geest leren omgaan. Handelen naar wat er in dit moment wel en niet kan, en dat oké vinden.

4.)    Yoga leert je (opnieuw) communiceren met je lichaam

Je begint te zien dat je lichaam reageert op jouw innerlijke grenzen en dat dit per dag kan verschillen. Ook ga je herkennen dat bepaalde patronen in lichamelijke reacties terugkeren. Een bekend voorbeeld is spierpijn in de schouders bij teveel stress. Maar het kan ook zijn dat je sneller duizelig bent in bepaalde situaties, of dat je juist super veel energie hebt als je jouw dag net even wat anders indeelt. Je lichaam is de graadmeter van hoe je met jezelf omgaat. Doordat je in de yogales je grenzen gaat zien en de variaties in hoe het lichaam zich gedraagt, leer je de taal van je lichaam (en dus geest) spreken. Je leert kortom, wat je werkelijk nodig hebt en hoe je werkelijk vriendelijk voor jezelf kunt zijn.

5.)    Door yoga leer je je eigen uitknop kennen

En dat brengt me meteen bij het laatste punt. Indien je regelmatig naar yoga gaat ga je veel beter begrijpen waarvan je ontspant of juist gespannen raakt. Als je dat geheel van grenzen en behoeften gaat zien en je herkent je eigen (lichamelijke) reacties, dan kun je ook eerder ‘stop’ roepen.

 

Overigens is yoga echt voor iedereen. Het is een misverstand dat je er lenig of slank voor zou moeten zijn. En het is al lang geen geitenwollensokken-achtige toestand meer. Er komen mensen van alle leeftijden in de lessen die ik volg en geef: een meid van 17, een dame van 42 met overgewicht en een man van een jaar of 70. De bakker om de hoek en de gesjeesde zakenman. Ik heb ze allemaal voorbij zien komen de afgelopen jaren.

 

Laat je reactie achter

Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vindt. Laat je het me weten?

Blog Comments

Beste Nienke,
Je artikel spreekt me erg aan en ik ben al door enkele mensen geattendeerd op Yoga als goed hulpmiddel tijdens een burn-out. Ik zou graag deelnemen aan Yogalessen, maar er zijn zo veel verschillende varianten en “sferen”, dat ik niet goed weet waar ik op kan letten bij het kiezen van een passende plek voor mij. Heb jij tips of ken je misschien een goede plek in de buurt van Veldhoven? Dank je

Aaah dit artikel zocht ik! Heb nu 2x yoga gedaan. Savonds is zooooo fijn maar erg laat. Lig liever lekker op de bank het is zooo koud nu. Ga elke zaterdagochtend yoga doen. Superfijn!!!! Mijn vooroordeel over yoga was dat je er lenig ervoor moet zijn. Vind de oefeningen soms wel lastig vooral met balans. Maar vind het echt heel fijn!

Yoga is gezond voor het lichaam, het helpt om stress tegen te gaan

Ooh echt?

Yes!

[…] Yoga helpt je door met stretches en vol aandacht bij je lichaam zijn om die knopen los te laten voordat ze problemen gaan opleveren (geestelijk of lichamelijk). Dat betekent heus niet dat je in de yogales heel hard zit te huilen. Maar wel dat je je er opeens van bewust wordt dat je bijvoorbeeld altijd heel hoog opgetrokken schouders hebt. En dan ga je er in je dagelijks leven langzaamaan ook op letten en sla je veel minder in je lichaam op. Ik ben nu sneller in staat om te voelen dat er iets ‘mis’ zit in mijn lijf en ook om te voelen wat de impact is van een gebeurtenis op mijn lichaam en emoties. […]

[…] in het leven. Ik vond die betekenis en het antwoord op een aantal vragen door de beoefening van yoga en […]

Geef een reactie (*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd)