Zelfmassage helpt tegen stress

Burnout massageZelfmassage is een onderwerp waar ik heel lang over zou kunnen schrijven. Maar voor het doel van deze pagina lijkt het me goed als ik gewoon een paar tips meegeef van mezelf en anderen op dit gebied.

Ik wil benadrukken dat ik geen professioneel masseur ben en de uitleg van technieken daarom liever overlaat aan degenen die dat wel zijn. Je kunt ze vinden via Youtube of diverse boeken. Ook is het een goede tip om eens een massage te laten doen bij een professional en hem / haar te vragen je wat technieken uit te leggen die je op jezelf kunt toepassen.

Waarom helpt massage tegen stress en burnout?

Wij zijn voelende wezens. Het lichaam heeft behoefte aan aandacht en erkenning. Je zult misschien de instinctieve reactie herkennen om naar je teen te grijpen als je hem gestoten hebt. Direct wil je de plek aanraken om de pijn te verzachten.

Dit is hetzelfde met zelfmassage. Alleen pak je dan niet een scherpe plotselinge pijn aan, maar dieper liggende spierspanning (en daarmee vaak een geestelijke spanning). Het lichaam heeft de eigenschap jouw geestelijke spanningen waar jij niet direct mee dealt op te slaan voor je, zodat je er later wat aan kunt doen. Je lichaam vangt dus de klappen op, ook van je geestelijke worstelingen. Het doet dat zodat jij kunt blijven functioneren. Alleen vergeten we in deze maatschappij vaak om werkelijke aandacht aan ons lichaam te besteden. Zelfs onze douche-/ wasbeurten zijn vaak achteloos in plaats van zorgzaam. Het is een zoveelste taak geworden die moet gebeuren. En zo stapelen worden steeds meer geestelijke spanningen omgezet in spierspanningen en stapelen we de ene blokkade op de andere. Pijn, geestelijk of lichamelijk, is er niet voor niets. Pijn wil gevoeld worden. En dus blijft het zitten totdat we het aandacht geven.

Met zelfmassage wordt je je meer bewust van deze spanningen en door ze aandacht te geven met je handen help je ze verlichten.

Hoe geef je jezelf een massage?

Echte massagetechnieken kun je leren via filmpjes, geluidfragmenten of boeken. In algemene zin kan ik wel meegeven dat je zelfmassage bijvoorbeeld tijdens of na het douchen kunt toepassen. Koop een lekkere huidolie en smeer je lichaam ermee in. Niet snel, maar geef je hele lichaam met lange strijkende bewegingen aandacht. Probeer de aanraking van je eigen handen te voelen en ga op in die aanraking. Sta even extra stil bij een lichaamsdeel als je voelt dat het meer aandacht wil (bijvoorbeeld je kuiten, waar veel emotie en spanning wordt opgeslagen). Maak masserende bewegingen, wees vriendelijk. Masseren met olie tijdens of na het douchen heeft als toegevoegd voordeel dat de olie de warmte van de douche in je huid opslaat. Als je hierna gaat slapen ben je lekker warm, rozig en ontspannen.

Een andere goede tip voor zelfmassage is jezelf een voetmassage te geven. Ook hiervoor zijn allerlei technieken, maar het kan ook prima op gevoel. Kneed en strijk je voeten op een manier die fijn voelt. Er is geen goed of fout, want jouw lichaam geeft zelf aan wat het nodig heeft. In de voeten zitten veel drukpunten die hun weerslag hebben op andere delen van de geest en het lichaam.

Het masseren van de slapen zul je wel herkennen. Je duwt zachtjes je midde- en wijsvingers tegen je slapen en draait dan kleine cirkeltjes. Op dezelfde manier kun je de bovenkant van je neus (tussen je wenkbrauwen) tussen duim en wijsvinger nemen en cirkeltjes draaien. Deze technieken helpen direct bij het verlichten van spanning en hoofdpijn door stress.

Laat je reactie achter

Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vindt. Laat je het me weten?

Blog Comments

Ik kan me inderdaad goed voorstellen dat een massage of zelfmassage helpt tegen stress. Mensen zijn te gefocust op werk en zitten teveel in hun hoofd gedurende de dag. Yoga kan ook goed helpen als je je stresslevel wilt verminderen.

Jezelf een voetmassage geven kan inderdaad erg ontspannend zijn. Spanning kan ik namelijk goed voelen in mijn benen en voeten wanneer ik niet goed in mijn vel zit. Een voetbad en goede verzorging doen wonderen. Daarnaast kan een professionele voetbehandeling ook wonderen doen.

[…] En veel gesmeer met bodylotion, anders werd mijn huid te droog (wel meteen een mooie gelegenheid om Zelfmassage toe te passen […]

Geef een reactie (*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd)