Kun je tevreden zijn met wat nu is?

Ik typ dit artikel op zaterdagavond, want morgen (voor jullie vandaag) is het zondag en die dag wil ik lekker met mn liefste doorbrengen. Geen laptops en telefoons. Ik ben alleen, zat heerlijk te chillen op de bank en toen kwam in me op: “ik ben wel weer relaxed genoeg om iets te doen.” Voordat ik het wist had ik de laptop weer op schoot. Had ik niet ook gewoon tevreden kunnen zijn met mijn momentje op de bank…?

Moeten

Ik moet altijd behoorlijk veel van mezelf. Het lijkt misschien niet zo. Je zou denken dat ik dit stukje inmiddels na al die jaren bloggen en trainen over stress he-le-maal onder de knie heb. De waarheid is: dat heb ik het dus niet. Echt niet.

Zit ik net lekker op de bank Catfish te kijken, komt dat kleine kaboutertje op mijn schouders staan om te vertellen dat de vaatwasser ingeruimd kan worden. Of dat ik nog best een artikel kan lezen over website optimalisatie. Of mijn moeder kan bellen. Een mail kan versturen.

Vroeger was het veel erger. Toen moest ik alweer nieuwe dingen van mezelf, terwijl ik nog bezig was met iets anders. Nu heb ik het alleen ‘in rust’. Maar prettig is natuurlijk anders.

Zijn met wat is

Oeh lala… Waar ben ik voor aan het weglopen? Dat is de interessante vraag geworden. Vaak als ik van mezelf dingen ‘moet’, en dat is dus vaak, probeer ik eigenlijk iets niet te zien. Kan ik mezelf ook leuk, mooi en gezellig genoeg vinden als ik in mijn eentje op de bank zit? In een Yankees hoodie van JB, een zwarte legging met een gat, uiensoep en rode wijn…

Waarom moet ik altijd iets ‘nuttigs’ doen om mijn dag, avond of moment een hoge waarde toe te kennen?

De antwoorden daarop ben ik nu voor mezelf aan het onderzoeken. En eerlijk is eerlijk, terwijl ik dit typ ben ik natuurlijk stiekem alsnog ‘nuttig bezig’. Haha. Maar Jong Burnout heeft ook een beetje een soort dagboekfunctie voor me. Ik kan de dingen opschrijven terwijl ik ze voel.

Waardering

Waardering van anderen speelt al heel vroeg in ons leven een belangrijke rol. Je leidt uit de reacties van ouders, vriendjes en leerkrachten af wie je moet zijn om ‘goed genoeg’ te zijn. Ik kom uit een heel warm nest. Tegelijkertijd kreeg, en krijg, je in de familie waar ik uit kom ook extra punten als je  een mooie prestatie levert. Dat is super, want je voelt je gesteund in de dingen die je doet. Maar ik weet ook nog dat ik in mijn middelbare schooltijd me weleens onder druk gezet voelde om ‘mijn talenten niet te verspillen’.

Dat maakte toen dat ik het wel moeilijk vond om echt te ontspannen op de bank. En dat vind ik het dus nog steeds. Vooral omdat ik dan geconfronteerd word met die stem in mezelf die zegt dat ik eigenlijk iets anders zou moeten doen.

De uitdaging nu

De uitdaging is eigenlijk juist geen uitdaging. Gewoon kunnen zijn met wie ik ben. Met het moment en wat nu is. Niet bang zijn om te ontdekken wat er dan bovenkomt. De oordelen over of ik wel of niet op de bank zou mogen zitten. Wel of geen berg chocolade zou mogen eten.

De werkelijkheid is namelijk dat wegrennen en iets nuttigs gaan doen niet meer helpt. Daar word ik alleen maar hartstikke moe van, en we weten allemaal waar dat toe leidt.

En het oordeel wegdrukken en tegendraads op de bank zitten werkt ook niet. Me verzetten tegen die stem in mezelf. Want dan voel ik zo’n grote onrust en druk in mezelf dat ik ook niet happy ben.

Tijd om het volgende laagje van mezelf af te pellen…

En als ik vind wat daaronder zit, zijn jullie de eersten die het horen!

 

Liefs, Nien

Laat je reactie achter

Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vindt. Laat je het me weten?

Blog Comments

Heel herkenbaar! ik word altijd heel onrustig als ik een hele dag vrij heb. Vrij zijn betekend voor mij geen werk en kind naar de opvang. Het eerste wat ik dan ‘sochtends denk is; Wat kan/moet ik nu allemaal gaan doen nu ik “vrij” ben? Het liefst wil ik echt niks doen, alleen maar op de bank met een boek of tijdschrift in mijn eentje. Maar uiteindelijk kom ik zelfs nog tijd te kort voor alles wat ik van mezelf uiteindelijk “moest” doen.(huishouden/boodschappen/naar de zonnebank/naar een vriendin) Ik zou dat ook graag anders willen zien bij mezelf en ook innerlijke rust kunnen vinden op een vrije dag. Dus ik ben heel benieuwd hoe jij dat uiteindelijk voor elkaar gaat krijgen! en lees het graag!

Thanks voor je comment, Sandra. Fijn ook om van je herkenbare verhaal te lezen. Ik hou jullie op de hoogte! 🙂

Geef een reactie (*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd)