Fijne Vrijdag: Esther vertelt dat burn-out ook heel veel mooie gevolgen kan hebben

Van dit gastartikel kreeg ik gewoon tranen in mijn ogen. Esther legt zo mooi uit welke diamantjes er in het burn-outproces te vinden zijn. Ze straalt, dat spreekt door elke zin in dit hoofdstuk heen. Diamanten moet je uithakken, slijpen en polijsten. Net als jezelf wanneer je een burn-outproces gaat. Maar de uitkomst is het zo ontzettend waard!

7 jaar geleden begon op 23 jarige leeftijd een zwart hoofdstuk in mijn levensboek. De man met de hamer had een sprintje getrokken en me ingehaald. Na vele jaren van roofbouw, het volgen van een tweede HBO-opleiding die ik versneld volgde, 3 bijbaantjes, een leven dat niet echt bij mij paste, een druk sociaal leven, aan andermans verwachtingen willen voldoen en altijd maar klaar staan voor andere en niet voor mezelf, heeft de hamer me dan toch geraakt. Een loodzware periode van 2 jaar compleet uit de running volgde. Maar nu? Nu noem ik mijn burn- out het grootste geschenk wat er is! Waarom? Hier zijn mijn 10 redenen waarom:

 

Je leert dat je zelf het belangrijkste bent

 

Dit is mijn meest waardevolle les! Ik heb geleerd dat het er in mijn leven om gaat wat ik wil. Uiteraard houd ik nog altijd rekening met andere mensen en help ik andere met heel veel liefde, maar ik sta op de eerste plaats. Daarbij heb ik ook geleerd dat ik aan niemand verantwoording schuldig ben hierover.

 

Je leert om grenzen aan te voelen en aan te geven

 

Dit is nog altijd niet gemakkelijk, maar het wordt wel steeds makkelijker. De burn-out heeft mij gedwongen mijn grenzen aan te voelen en deze ook aan te geven, want ik voelde totaal geen grenzen voorheen. In het begin was ik heel bang mensen teleur te stellen, maar uiteindelijk raak je eraan gewend en dan merk je dat de mensen die echt van je houden je grenzen echt wel respecteren.

 

Je creëert meer balans in je leven en neemt tijd voor jezelf

 

“Na” de burn-out bouw je steeds meer kracht op en houd je het steeds meer/ langer vol. Wat dan belangrijk is, is het behouden van je balans. Dit leer je mettertijd vanzelf, want als je het niet doet dan herinnert je lichaam je er wel aan! Maar nu? Zoveel jaren later is het een automatisme om elke week een balansdag en “Esther- tijd” in te bouwen. En lukt die balansdag niet? Dan is dat geen probleem voor een keertje, maar dan bouw ik die bewust zo snel mogelijk wel weer in. Dit kan betekenen dat ik op de bank lig met mijn schatten van honden en netflix kijk, dat kan betekenen een uurtje in bad, dat kan een lange wandeling met de hondjes betekenen, maar dat kan ook een uurtje klarinet spelen zijn. Als het maar iets is waar ik ontspannen van word en waardoor ik me weer in balans voel.

 

Je leert je te omringen met de juiste mensen

 

Zoals veel mensen zeggen leer je je vrienden kennen in tijden van nood. Dit was voor mij ook het geval. In het begin was dit pijnlijk, maar nu ben ik er dankbaar voor. Ik omring mezelf nu alleen nog maar met mensen die ik graag om me heen heb en die mij positieve energie geven.

 

Je staat meer in contact met jezelf en je accepteert jezelf meer

 

De burn-out heeft me gedwongen naar mezelf en mijn lichaam te luisteren. Je wordt veel bewuster van jezelf en je accepteert jezelf. Je kunt toegeven waar je goed in bent, maar je kunt ook eerlijk zijn over je minder goede kanten. Want niemand is perfect, toch? Dit helpt mij beter door het leven te gaan.

 

Je leert om te doen wat je leuk vind

 

Je beseft je op een bepaald moment dat er best wel wat dingen zijn geweest die je eigenlijk niet zo leuk vond of liever niet had gedaan. Zelfs nu doe ik nog wel eens dingen die ik niet zo leuk vind (hoort dat niet ook bij het leven?), maar ik bent veel selectiever en ik doe veel meer dingen die ik wel leuk vind, dingen waar ik veel energie uithaal. In het begin voelde ik me hier wel eens schuldig over, want ben ik geen egoïst? Maar waarom zou ik daardoor een egoïst zijn? Is het niet mijn leven? Zijn het niet mijn keuzes? Heb ik niet het recht om te doen wat ik leuk vind en waar ik gelukkig van word? Juist, jawel dus! En met dit besef kwam voor mij vrijheid!

 

Je vindt het kind in jezelf terug

 

Kinderen zijn puur, zij voelen emoties zonder oordeel en tonen deze ook. Als jonge meid leerde ik me mezelf aan te passen en toonde ik niet altijd mijn werkelijke gevoelens. Ik sloot me af voor pijnlijke emoties en emoties van vreugde vlakte ik af. Op de een of andere manier onderdrukte ik mijn levensenergie. Nu ervaar ik alle emoties in alle hevigheid. Ben ik verdrietig, dan huil ik! En man wat lucht dit op! Ben ik gelukkig, dan straal ik aan alle kanten en kan ik dit ook benoemen. Regelmatig pink ik een traantje weg van geluk! Ben ik angstig, dan praat ik hierover en laat ik dit over me heenkomen. Ben ik boos, dan…..nou dat is nog een leerschool voor me, daar kan ik nog altijd moeilijk mee overweg. Echter werk ik er wel aan, dat telt ook! Hoe hevig alle emoties ook kunnen zijn, je voelt wel dat je volop leeft. Je kind in jezelf is eindelijk weer terug!

 

Je geniet veel meer en bewuster van het leven en van de kleine dingen

 

Een aantal weken geleden ging ik met mijn man en onze twee hondjes wandelen in de Ardennen. We wandelen heel graag en zoeken steeds naar nieuwe plaatsen en wat kan ik dan genieten! Een kabbelend beekje, een mooie houten brug, een idyllische omgeving en ik ben hartstikke gelukkig! De honden die vrolijk voor me uitrennen en een man aan mijn zijde waarvan ik zielsveel hou en waarvan ik zijn liefde voor mij in zijn ogen zie maken mij tot de gelukkigste vrouw ter wereld. Is er iets wat ik nog meer wil? Je kunt nu zo intens genieten van iemands glimlach, een tjirpende vogel of een mooi uitzicht. Alles wordt een stuk helderder, je geniet meer en je bent veel dankbaarder voor het leven.

 

Je krijgt meer zelfvertrouwen

 

In mijn burn-out nam de onzekerheid het compleet over. Ik dacht niets meer op eigen kracht te kunnen, ik voelde me een zwakkeling en omdat ik geen uitweg zag uit deze ellende was van mijn normale positiviteit niets meer over. En geloof me, ik ben er nog niet met mijn zelfvertrouwen, maar ik heb een flinke slag geslagen. Ik heb geleerd dat ik er als persoon mag zijn met al mijn krachten en zwaktes. Ik heb keihard gevochten om uit de burn-out te komen en heb hier zeker hulp bij gehad van een energietherapeut, een acupuncturist en een fantastische psycholoog , maar IK heb het gevecht geleverd, IK heb het heft in eigen handen genomen, dat geeft ook zelfvertrouwen. Ik heb mezelf veerkrachtiger gemaakt en ik kies ervoor om positief in het leven te staan en vooruit te kijken. Ik geloof nu in mezelf!

 

Je krijgt meer compassie voor anderen en je oordeelt minder snel

 

Voor mijn burn-out wist ik het allemaal wel. Iedereen moest hard werken, je moest je niet aanstellen. Ziek zijn? Kom op nou, gewoon doorgaan! Vooral dat gewoon doorgaan! Nu weet ik zoveel beter. Ik heb tijdens mijn burn-out veel oordelen naar mijn hoofd geslingerd gekregen, wat ervoor zorgt dat je je erg klein voelt. Hierdoor weet je hoe het voelt om zomaar beoordeeld te worden, zonder dat mensen weten hoe het is of hoe je je voelt. Dit maakt je een stuk nederiger en zorgt voor het besef dat je mensen niet zomaar moet beoordelen. Je krijgt meer compassie voor andere mensen die worstelen met hun problemen/ leven. Leef en laat leven!

 

Je vindt jezelf helemaal opnieuw uit

 

Eén van de leukste dingen vind ik dat je jezelf opnieuw uitvind. Door mijn burn-out startte ik voor mijn gevoel met een schone lei. Een nieuwe Esther, een begripvoller en minder hard oordelend persoon. Iemand die dingen ineens in een ander licht ziet, iemand die meer geniet van het leven, iemand die ineens dingen anders wilt doen en ook ineens soms kleine verandering in bijvoorbeeld kleding doorvoert. Je bent vrij om te doen wat je wilt!

 

Dus voor de mensen die denken dat er geen licht aan het einde van de tunnel is, geloof me die is er wel! En zelfs heel helder! Beetje bij beetje, stapje bij stapje, uurtje bij uurtje, dag bij dag, je gaat hier uitkomen en zo gigantisch veel sterker!

 

Ik heb geleerd om niet te overleven, maar te LEVEN! Het zwarte hoofdstuk in mijn boek is omgeslagen in een kleurrijk en levendig boek!

 

Heel veel liefs Es

Laat je reactie achter

Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vindt. Laat je het me weten?

Blog Comments

Wat ongelooflijk mooi geschreven. Jij straalt door de zinnen heen

Dankjewel!!!

Geef een reactie (*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd)