Fijne vrijdag – Hoe Ester haar angst en burn-out overwon

De kapitein, de bemanning en het schip

Ik wil graag mijn verhaal met je delen aan de hand van de metafoor die Nienke vaak beschrijft: hart-hoofd-lijf. Het volgen van je hart kun je zien als de kapitein van het schip; wat is je doel, waar vaar je heen? Met je hoofd bepaal je hoe je dingen doet, hoe je het doel bereikt: dit is de bemanning van het schip. En het schip zelf is het lichaam, waar je goed voor te zorgen hebt. Later kom ik hierop terug om mijn visie te geven over hoe ik denk dat dit zich verhoudt tot de wereld waarin wij leven. Deze drie-eenheid zorgt er samen voor dat je op de juiste bestemming komt! Maar niet als je, zoals ik, jarenlang je schip verwaarloost en niet meer naar je kapitein luistert…

Eind 2016 kwam ik ziek thuis te zitten. Ik kon niets meer, had nergens meer zin in. Ik was mezelf zo ontzettend ver voorbij gelopen dat ik nog steeds verbaasd ben dat ik het zo lang heb weten te rekken voordat ik eindelijk durfde toe te geven dat het niet meer ging.

De reden daarvoor is ANGST. Zoveel angst, zo lang, altijd aanwezig. In mijn geval al sinds het einde van de basisschool eigenlijk elke dag. Ik had tot een aantal jaren terug niet eens door (of wilde dat niet) dat het angst was. Angst voor wat anderen van mij vinden, dat anderen mij afkeuren, dat ik iets verkeerd doe, dat mensen ontdekken dat ik slecht, stom, raar ben en ga zo maar door. Elke dag spanning in mijn lijf zonder enig idee hoe ik die spanning kon verlagen of waar het vandaan kwam. Wat weer leidde tot slecht slapen, heel slecht slapen. Zoals je leest was voor mijn lichaam zorgen iets waarvan ik gewoonweg niet wist hoe dat moest.

Voor de buitenwereld deed ik alsof er niets aan de hand was. Altijd een blije Ester, alsof alles goed ging en ik geen hulp nodig had.

Hier was ik erg goed in geworden. Totdat het echt niet meer ging en de enige mogelijkheid was om dat toe te geven. De angst om door te gaan terwijl dat niet meer kon werd groter dan de angst om alles stop te zetten.

Sinds mijn burn-out ben ik aan mijn eigen ontdekkingsreis begonnen om stapje voor stapje erachter te komen hoe ik naar mijn lichaam kan luisteren. Eigenlijk letterlijk het schip weer opbouwen voordat ik het weer te water kon laten om te gaan varen. En om naar mijn hart te luisteren, uit te vinden wat ik echt wil en wat ik deze wereld te brengen heb. Dit is en was echt niet altijd makkelijk. Ik had mezelf aangeleerd om heel nuchter en rationeel te zijn, omdat ik niet wist hoe ik met gebeurtenissen om kon gaan. Maar afgelopen jaren ben ik erachter gekomen dat ik allesbehalve nuchter ben, maar juist erg gevoelig.

Met mijn schip en bemanning ben ik begonnen over onbekende oceanen te varen.

Met soms woeste stormen en soms met azuurblauw water met witte stranden in zicht. Soms vaar ik over bekende wateren, soms over delen die nog niet op mijn landkaart stonden. Om dit aan te gaan heb ik hulp ingeschakeld van veel mensen, zoals een hele fijne psycholoog, coaching bij Nienke en een revalidatietraject voor mijn chronische nek- en rugklachten. Dit helpt mij ontzettend goed en het geeft me langzaam het vertrouwen terug dat ik dat ook kan, namelijk zelf mijn schip besturen, bepalen waar ik heen ga en op mijn kompas leren vertrouwen.

Zoals je misschien merkt, spreekt de metafoor met kapitein, bemanning en schip mij erg aan en door dit wat langer op mij in te laten werken, kwam ik tot het volgende inzicht: ik denk dat wij als mensen (bemanning – hoofd) voor​​​​​ deze wereldbol (schip – lijf) hebben te zorgen en dat het Universum als kapitein aan ons laat zien waar we naar toe kunnen. Misschien heb je hier een andere naam voor, voor mij is dit het Universum, iets wat groter is dan wijzelf en waar we verbonden mee zijn, het gevoel dat je een bijdrage te leveren hebt aan de wereld.

Kapitein Hart, de missie die je wilt voltooien in je leven, wat je ECHT wilt Universum (of hoe je dit wilt noemen, God, Allah, verbondenheid met iets groters dan jijzelf, …)
Bemanning Hoofd, zorgt ervoor dat je je doel kunt bereiken De mensen op deze aarde
Schip Lichaam, waar je heel goed voor hebt te zorgen, anders kom je niet op je bestemming aan De mooie wereldbol waar wij met z’n allen op leven en die waar we liefdevol voor te zorgen hebben in plaats van het eindeloos uit te putten

 

Als iedereen zijn eigen ontdekkingsreis durft aan te gaan en vanuit z’n hart durft te leven, dan kunnen we met z’n allen weer een mooie wereld en gezonde aardbol creëren.

Daarvoor hebben we de ‘aanwijzingen’ te volgen die het leven je geeft. Namelijk luisteren naar jezelf, wat je echt wilt en doen waar je enthousiast van wordt. Te leven zonder naar het stemmetje in je hoofd te luisteren van wat anderen vinden, wat je denkt dat je omgeving van je verwacht, wat de maatschappij vindt dat je moet doen. Als we weer naar onszelf luisteren dan kunnen we als mensheid weer uitlijnen met het Universum in plaats van met z’n allen dezelfde stroom te varen en af te drijven. Dan kunnen we leven in overvloed voor alles en iedereen.

Op dit moment zijn wij als mensen hard op weg naar een burn-out voor de wereldbol en de mensheid. We zorgen niet goed voor onze aarde en voor onszelf en daarom weten we ook niet meer waar we echt naar toe willen. We zijn aan het afdrijven, we putten de aarde letterlijk en figuurlijk uit en dat maakt het lastig om te luisteren naar de kapitein; We worden stuurloos. Dit klinkt misschien heftig, maar ik denk echt dat we met z’n allen een grote verandering kunnen doormaken en dat we kunnen beginnen bij heel goed voor deze mooie wereldbol te zorgen door je verantwoordelijkheid te nemen voor bijvoorbeeld het milieu. Net als dat je bij een burn-out leert zorgen voor je lijf. Ik hoop dat wij als mensen niet nog verder afdrijven, maar daar NU mee beginnen. Dit kunnen we bereiken door allemaal ons hart te volgen, te doen wat je echt wilt. Ik geloof dat als iedereen durft te luisteren naar zichzelf, dat we dan automatisch de dingen gaan doen die goed zijn voor de mensen om je heen en voor het milieu en de natuur, omdat je dan weer verbonden bent.

Om een voorbeeld te geven uit ons dagelijks leven: stel je wilt een nieuw kledingstuk kopen (iets niet kopen of tweedehands is ook een goed idee voor het milieu): koop dan een kledingstuk waarvan je weet dat er rekening is gehouden met het milieu en dat de mensen die het gemaakt hebben goed betaald krijgen. In goede omstandigheden werken in plaats van 15 uur per dag in een fabriek tegen een loon waarvan ze niet eens hun gezin van eten kunnen voorzien. Veel grote kledingketens verkopen kleding die helaas op bovenstaande manier wordt gemaakt! Maar als consument heb je veel invloed, want jij bepaalt wat je koopt en daar stemmen bedrijven weer hun aanbod op af. Er is een verandering nodig om te zorgen dat bedrijven en consumenten gaan handelen vanuit hun eigen oprechte waarden. Ik kan me moeilijk voorstellen dat er mensen zijn die 15 uur in een fabriek zouden willen werken onder slechte omstandigheden of die het fijn vinden dat er allerlei chemische middelen in de rivier worden gedumpt om je spijkerbroek te verven. Maar toch kopen we met z’n allen kleding die op die manier gemaakt is. H&M is hier een positieve uitzondering op en heeft een uitgebreid duurzaamheidsbeleid met een Conscious-kledinglijn. Ook kun je een zak oude kleding inleveren en dan ontvang je een kortingsbon. Zij zorgen er dan voor dat de kleding wordt hergebruikt of tweedehands wordt verkocht. Erg tof dat er een grote kledingketen is die zich hier zo voor inzet. Vele andere tips over het kopen bij eerlijke winkels kan je vinden op bijvoorbeeld de website van de Goede Gids.

We need to take care for our world and our people en je kunt bij jezelf beginnen!

En om dat uit te vogelen, hoop ik dat iedereen de moed heeft om op ontdekkingsreis voor zichzelf te gaan, zodat we vervolgens alles weer in verbinding met elkaar kunnen brengen.

Om voor jezelf deze ontdekkingsreis aan te gaan, heb je misschien net als ik hulp nodig van anderen. Verzamel de juiste mensen om je heen, die jou helpen om de juiste stapjes vooruit te zetten. Zoek de stilte op om tot jezelf te komen. Echt iedereen heeft het in zich om dit te doen! Een jaar geleden zat ik thuis met veel schuldgevoel over dat ik niet kon werken, was ik depressief, ontzettend uitgeput en angstig. Nu voel ik me een stuk beter! Ik heb nog niet zoveel energie als ik had, maar dit komt langzaam terug en ik weet beter wat ik kan doen als ik een terugslag heb of het even minder gaat. Trust yourself, it is in you! Ik hoop dat dit verhaal je inspireert om je hart te volgen en om op ontdekkingsreis te gaan! Want dat is wat deze wereld nodig heeft 🙂

 

[bol_product_links block_id=”bol_5bf7fb36224dc_selected-products” products=”9200000090384526″ name=”In 5 stappen naar meer energie. ” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Laat je reactie achter

Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vindt. Laat je het me weten?

Blog Comments

Bedankt voor je heldere stuk.
Ook ik ben burn-out geraakt door mij vanaf mijn jeugd te laten leiden door angst i.p.v. vertrouwen en liefde.

Nu maak ik kleine stapjes om meer naar mijn waarden te leven. Nog bewustere keuzes te maken qua voeding en afval bijvoorbeeld. Bewust aandacht geven aan mijn naasten.

Spanning en angst zijn nog steeds aanwezig, maar ik erken deze gevoelens nu. Ook die gevoelens mogen er zijn.

Geef een reactie (*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd)