Burn-out bij jongeren. Hart van Nederland liep met me mee!

  • Home
  • In de media
  • Burn-out bij jongeren. Hart van Nederland liep met me mee!

Vorige week kwam Hart van Nederland opnames over tegen stress onder studenten. Ik gaf een workshop aan de Radboud Universiteit waarbij zij meeliepen. Ook interviewden ze mij en een van mijn opdrachtgevers. Het was een erg leuke dag en ik vind dat ze het onderwerp integer in beeld hebben gebracht. Kijk je mee?

Fijne programmamakers

Wat me meteen opviel was dat de mensen van Hart van Nederland super netjes omgingen met mij, de mensen van de Radboud Universiteit en ook de studenten in de workshop. Niemand werd zomaar gefilmd. De studenten die niet in beeld wilden konden op een andere plek gaan zitten, bijvoorbeeld. Ook werden ze niet met vragen overvallen, maar konden ze van tevoren zelf aangeven of ze het leuk vonden om mee te werken.

Tijdens de workshop zelf stonden ze in een hoekje wat beelden te schieten. Ik had bijna niet in de gaten dat ze er waren, waardoor ik mijn training gewoon kon geven zoals ik altijd doe. Heel prettig.

Met interviewer Erik en cameraman Aard had ik meteen een goede klik. Ze overlegden veel met elkaar en met mij om alles op een goede manier en in de juiste context in beeld te krijgen. Fijn als je als ‘geïnterviewde’ echt wordt meegenomen in de uitvoering van een item. De boodschap die ik wilde overbrengen is ook goed overgekomen op beeld.

 

 

Waar het eigenlijk om gaat bij stress en burn-out

Bij overmatige stress raak je eigenlijk steeds verder van jezelf verwijderd in allerlei opzichten. Zowel lichamelijk als geestelijk kun je niet meer goed luisteren en tegemoetkomen aan je werkelijke behoeften. Dat kan dan leiden tot een burn-out. Zeker jongeren zijn hier een risicogroep in, door de vele prikkels die ze de hele dag door opnemen in combinatie met hun grote (onbevangen) bevlogenheid voor het leven.

In die bevlogenheid moeten ze ook zeker niet worden afgeremd. Maar het is wel belangrijk om dat te kanaliseren. Naar binnen te keren en te zien wat je echt wilt, en daar dan al die positieve energie in te steken. Waar het nu nog te vaak mis gaat is de behoefte om tegemoet te komen aan de behoefte van anderen en de druk van social media en de maatschappij. Daardoor gaat er teveel energie in de verkeerde dingen zitten.

Als ik dit allemaal zo op beeld terug zie, denk ik echt, “Wauw! Wat mag ik toch een onwijs mooi werk doen. Ik ben heel trots, heel blij en heel dankbaar.”
Liefs, Nien

Laat je reactie achter

Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vindt. Laat je het me weten?

Blog Comments

Belangrijk dat je de trainingen geeft en dat er ook aandacht voor in de media is. Als er ook maar iemand burnout mee kan voorkomen, zou dat al super zijn. Keep up the good work, en dat doe je :).

Thanks, Emma 😀 Heel veel liefs!

Geef een reactie (*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd)