Burnout en Zelfmoordgedachten: interview in Flair België

Het hebben van suïcidale gedachten tijdens je burn-out: het is nog steeds een taboe onderwerp. We zijn een lange weg gekomen in de afgelopen jaren. Burn-out en depressie zijn steeds beter bespreekbaar. Maar toch zwijgen we nog over de donkerste randjes van het proces. Daarom was ik dankbaar toen Flair me belde of ik wilde praten over mijn ervaringen.

Ik zat in Amerika, in een shuttlebusje op weg naar Grounding Camp. Was lekker aan het kletsen met een leuke mede-‘Camper’, Myah. We hadden een diep gesprek over wat we achter wilden laten en op welke wijze we wilden groeien als mens. Voor ons allebei voelde Grounding Camp als een manier om een punt te zetten achter bepaalde dingen (gewoonten, negatieve gedachten of zelfs situaties en mensen) in ons leven. En een manier om met meer positieve gewoonten een frisse start te maken. Een beetje doodgaan en opnieuw geboren worden, zeg maar.

En precies op dat moment, midden in dat gesprek, werd ik gebeld door een journaliste van Flair België. Ze had mijn artikel gelezen over dood willen tijdens je burn-out. Jill vroeg zich af of ik hier ook over wilde praten in Flair, met foto’s erbij. Ik zei natuurlijk meteen ja!

Het is zo belangrijk dat we hier meer over praten. Over zelfmoordgevoelens in het algemeen, trouwens. Want je hoeft niet perse een burn-out te hebben om met zulke gedachten te worstelen. Doordat we er niet over praten kan het extra alleen voelen. Alsof je nog eens extra een mislukkeling bent wanneer je hiermee zit. En dat kan er dan net voor zorgen dat je over het randje kiept en je gedachten in de praktijk brengt.

Daarom heb ik mijn artikel over dood willen geschreven. En het is ook de reden dat ik meedeed aan het interview in Flair (overigens: cudo’s voor Flair dat ze zo’n moeilijk onderwerp bespreekbaar maken). Ik heb geen moeite om hierover te praten. Wil juist laten zien wat er volgens mij onder die gedachten en gevoelens zit.

Gelukkig ben ik zelf nooit op het punt gekomen dat ik echt dacht, ‘ik ga er een eind aan maken’. Maar het gevoel de zin van het leven niet te zien of een gedachte als, ‘ik kan beter dood zijn dan dit te moeten meemaken’ is al heftig genoeg.

In mijn ogen is er altijd een deel van jou dat wil sterven, maar negen van de tien keer is het niet je hele persoon. Het is alleen het deel dat nu enorm lijdt. Oude ervaringen en opvattingen die jou niet langer meer dienen. Maar in sommige gevallen heb je daar je hele identiteit op gebouwd. Bijvoorbeeld de succesvolle macho zakenman. Als dat deel van jou het opeens begint op te geven, kan het voelen alsof alles dood wil. Omdat je zo gewend bent helemaal geïdentificeerd te zijn met dat deel van jezelf.

Ik wil jou ondersteunen om jezelf opnieuw uit te vinden. Om dat deel waar je afscheid van wilt nemen op een waardige manier te laten sterven. En in de ruimte die dan ontstaat jezelf de ruimte te geven op ontdekkingstocht te gaan: wie ben je echt?

Op basis van die diepe waarden kun je vervolgens een vervullend, gelukkig leven opbouwen. Nee, dat is niet altijd makkelijk. Soms zal het diep pijn doen om afscheid van dingen te nemen. Het kan ook zijn dat je hart hele andere dingen wil dan het plaatje dat je hoofd bedacht had. Misschien reageert je omgeving ontzet op de veranderingen in jou.

Zo kende ik een man die na de zoveelste burn-out afscheid nam van zijn baan als bankdirecteur. Hij gebruikte zijn spaargeld om in alle rust zijn huis te kunnen verkopen, ging naar een huurwoning en besloot buschauffeur te worden. True story. Het werk als buschauffeur maakte hem zoveel gelukkiger. De praatjes met allerlei verschillende mensen. Het feit dat zijn werk na zijn dienst gewoon afgelopen was. De stad rondtoeren op alle tijden van de dag, in allerlei soorten weer…

Natuurlijk was de omgeving van deze man in eerste instantie geshockeerd. Hij?! De succesvolle, rijke man met het mooie huis met dure kunststukken aan de muur? Yep. Hij. Hij besloot de Matrix te verlaten. Money can’t buy you happiness. Hij definieerde wat hij werkelijk nodig had om gelukkig te zijn en ging ervoor. Ook als dat betekende dat hij afscheid moest nemen van grote oude constructen waar hij zijn leven op gebouwd had.

Mijn uitnodiging aan jou als je denkt dat je wilt sterven is om te onderzoeken wat het is dat wil sterven. Van welke gevoelens, ervaringen en situaties wil je af?

De Flair met mijn interview kun je nu kopen in de boekhandels en supermarkten in België. Hieronder kun je het ook teruglezen.

Ik vind dat journaliste Jill het verhaal op een ontzettend integere manier heeft opgetekend. Precies wat ik wilde overbrengen staat in het stuk. Het is op een goede, invoelende manier verwoord. Jong Burnout komt natuurlijk ook terug, aan het eind van het stuk. En de foto’s: daar ben ik zo blij mee! Er kwam een hele leuke fotografe, helemaal uit België, Tine. We hebben in het park hier om de hoek foto’s gemaakt. Ze wist me goed op mijn gemak te stellen en heeft me weten vast te leggen zoals ik ben. Complimenten voor deze professionele en fijne productie!

Loop jij rond met zelfmoordgedachten? Dan kun je contact opnemen met 113 Zelfmoordpreventie. Via hun website of het telefoonnummer 0900- 0113 kun je direct een luisterend oor vinden en hulp krijgen bij jouw situatie.

Liefs, Nien

Laat je reactie achter

Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vindt. Laat je het me weten?

Blog Comments

Hi Nienke, mooi artikel en mooie inzichten. Ik heb wel een toevoeging, mijn verlangen naar de dood komt eigenlijk nu pas, nu ik een jaar of drie burnt out ben en mijn herstel voornamelijk een dalende lijn is (ondanks behandeling en dezelfde inzichten). Het complete gebrek aan energie en de lichamelijke klachten worden mij na zoveel jaar echt te veel. Tot nu toe was er altijd nog de hoop op herstel, maar het lijkt niet beter te worden.
P.s. Ik ben onder behandeling bij een psycholoog dus dit is niet bedoeld als schreeuw om hulp maar om aan te geven dat suïcidale gedachten ook later in het proces kunnen komen.
P.p.s. Jouw website heeft mij erg geholpen, bedankt hiervoor!

Hoi Nienke, ik ontdek net jouw site. Wat inspirerend om zo’n jong meid als jij zo krachtig te zien stralen over dit onderwerp. Heb je het artikel ook als pdf?

Ha Inger,

Dankjewel, wat een mooi compliment! Het artikel heb ik helaas niet als pdf beschikbaar. Maar als je het graag wilt hebben kun je misschien Flair België mailen over de mogelijkheden?

Liefs!

Hey Judith,

Check even dit artikel over homeopatische geneesmiddelen. Daarin beschrijf ik de werking van een aantal middelen en ook wat mij geholpen heeft. Ik had ook dat gevoel van nooit meer vrolijk worden. Daardoor heb ik uiteindelijk toch besloten een korte tijd anti-depressiva te slikken en ondertussen aan mijn dagelijkse levensgeluk te werken. Mijn ervaringen met anti-depressiva lees je in dit artikel,

Liefs, Nien

Je kunt dit het beste even overleggen met je arts of psycholoog. Die kent jouw situatie het beste.

Ik zal eens kijken wat ik erover kan vinden, maar kan niets garanderen. Heb er zelf namelijk geen ervaring mee en vind het wel belangrijk om goed advies te geven.

Artikel nog niet gelezen, maar wow die roze quote ‘dat deel….. moest dood’ komt binnen! Super dat je hebt meegedaan aan het interview Nienke en prachtige foto’s!

Dankjewel!!! Wat een fijn berichtje 😀

In welke edititie van flair is het ? Ik zou die dan kopen als ik nog kan. Net thuis van het werk en hoorde net dat een stukadoor van bij ons in het dorp op 18 juni zich van het leven heeft beroofd gewoon door de druk van van zijn werk. Hij had heel veel werk en kon het blijkbaar niet meer aan. Vroeg zelfs te veel voor zijn werk omdat er minder mensen hem zouden bellen. Tomme toch hij was zelf een heel knappe man. Jammer. Je zou zeggen allee dan heb je een goed draaiende zaak. Ik weet ondertussen beter dat dit helemaal niets wil zeggen. Dat je zo ook soms gewoon helemaal op bent. Sorry da’k het hier eff zet moest het even van me afschrijven.

Goed dat je het even van je afschrijft, Nanouch. Je bent helemaal welkom, precies zoals je bent en met al je ervaringen. Het is de Flair van deze week <3

Geef een reactie (*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd)