Artikel over The Journey, Brandon Bays en Kevin Billett

  • Home
  • Inspiratie
  • Artikel over The Journey, Brandon Bays en Kevin Billett

‘Hé Coline, met Nienke Thurlings. Zou jij het leuk vinden om vanmiddag naar Schiphol te komen om Brandon Bays en Kevin Billett te interviewen en bij de persconferentie aanwezig te zijn? Ze zijn hier om hun nieuwe boek ‘Licht in het hart van duisternis’ te promoten.’

’ Huh? Wat? Wauw! Ik? Brandon Bays en Kevin Billett ontmoeten? Hoe suuuper gaaf is dat?! Tuurlijk wil ik dat!

Maar uhmm… Over twee uur op Schiphol aanwezig zijn terwijl ik nog midden in m’n poli zit en daarna snel door moet naar een spoedafspraak bij de tandarts. Dat ga ik niet voor elkaar krijgen. Geluk bij een ongeluk: Nienke wist te regelen dat ik een dag later Kevin Billett één op één kon spreken in Leusden, waar het Journey Intensive seminar dat weekend plaats zou vinden.

Mijn Journey
Ondertussen alweer bijna drie jaar geleden kreeg ik zelf een burn-out. De psycholoog waar ik destijds terecht kwam, was tevens Journey therapeut; een therapie ontwikkeld door Brandon Bays. Ik had op dat moment geen flauw idee wat deze therapie was en wat me te wachten stond. Maar wow! Wat heeft het mij en mijn leven drastisch veranderd. En wat ben ik daar tot op de dag van vandaag dankbaar voor. Ik vind het een eer dat ik de kans krijg je door dit artikel kennis te laten maken met The Journey, Brandon en Kevin.

Licht in het hart van duisternis

Brandon Bays en Kevin Billett zijn in Nederland om hun boek ‘Licht in het hart van duisternis – een reis uit burn-out, depressie en stress’ te promoten. Wie zijn Kevin en Brandon en wat heeft Kevin bewogen dit boek te schrijven? Wat maakt dit boek zo anders dan de vele andere boeken over burn-out en depressie? En misschien nog wel belangrijker: Wat heb jij er aan als je zelf midden in een burn-out zit of net bent uitgevallen?

Even voorstellen: Brandon en Kevin.
Brandon Bays is Amerikaanse vrouw die geconfronteerd werd met een tumor in haar buik ter grootte van een basketbal. Zij leefde gezond, deed alles volgens het boekje en tóch had ook zij kanker gekregen. Hoe kon dat? Zij ging op reis in haar eigen lichaam, wist een manier te vinden om zichzelf van de tumor te genezen en zo ontstond The Journey.

Haar man, Kevin Billett, kampte al met ernstige depressies zolang hij zich kon herinneren. Hij slikte een cocktail van pillen waar hij vreselijke bijwerkingen van had en had werkelijk alles al geprobeerd. Volgens artsen had hij een depressie die niet te behandelen viel. Hij moest hier maar mee leren leven. Maar wat bleken deze psychiaters het mis te hebben.

Na één Journey was hij verlost van zijn depressies en heeft hij sinds dat moment nooit meer een terugval gehad. Na deze ene sessie, volgden nog vele anderen.

Kevinn was zo overtuigd van The Journey, dat hij besloot Brandon als vrijwilliger te helpen bij haar workshops. Een aantal jaren later sprong de vonk over en zijn ze  getrouwd.

En nu… Hebben ze samen het boek ‘Licht in het hart van duisternis’ geschreven over stress, burn-out en depressie.

Waarom licht in het hart van duisternis?

Zoals je net al kon lezen, heeft Kevin Billett zelf jarenlang een depressie gehad. Maar niet alleen een depressie. Hij worstelde tevens met stress, angst en burn-out. Omdat hij zelf zo sterk heeft ervaren wat The Journey voor zijn geluk en gezondheid heeft betekend, is het zijn missie, zijn purpose, geworden om dit werk te verspreiden.

Hij wil de wereld laten weten dat er goede alternatieven zijn voor de behandeling van lichamelijke, psychische en emotionele problemen naast (of misschien zelfs in plaats van) de gangbare methoden als medicatie en therapie.

Met het boek, geschreven uit eigen ervaring, willen Brandon en Kevin je kennis laten maken met een andere benadering van depressie, stress en burn-out. Niet uít je burn-out, maar ín je burn-out ligt jouw kans tot genezing. Het is een praktisch werkboek met oefeningen en geluidsopnames om jou helderheid en inzicht te geven in ongezonde situaties en gedragingen en je te leren wat je er zelf aan kunt doen.

‘The Journey richt de zaklamp naar binnen en pakt de oorzaak van jouw problemen en hoe je je voelt bij de wortel aan op een snelle en effectieve manier.’

Overweldigd door prikkels en negativiteit

Maar voordat we gaan kijken naar de mogelijke oplossingen van de problemen, vraag ik Kevin eerst wat in zijn ogen de oorzaak is van burn-out. Voor hem liggen daar twee basisontwikkelingen aan ten grondslag. De eerste is de opkomst van tv, internet en de (social) media. Alles wat negatief en dramatisch is, wordt gehypet en je kunt er bijna niet aan ontkomen.

‘Er is geen ontsnapping mogelijk aan de dramatiserende en negatieve media. Ze verkopen ons daarnaast een leugen van een onbereikbaar reach for the stars ideaal.’

We krijgen een beeld voorgeschoteld van hoe we moeten zijn als persoon, welke materiële dingen we moeten hebben en wat we moeten bereiken in ons leven om gelukkig te zijn. Dit creëert enorme verwachtingen en spanningen. Normale levens zien er niet zo uit.

Gebrek aan emotionele intelligentie

Alsof dit op zichzelf nog niet genoeg is, gaat dit gepaard met een andere ontwikkeling: Het gebrek aan emotionele intelligentie. Onze intellectuele intelligentie is sterk ontwikkeld, maar onze emotionele intelligentie heeft deze ontwikkeling niet bij kunnen houden. Het leven wordt sneller, crises komen op ons pad en we kunnen hier niet goed mee omgaan.

‘We worden overweldigd door emoties en weten niet hoe we daar mee om kunnen gaan, omdat ons dat niet geleerd is.’

De combinatie van de negativiteit, irreële verwachtingen, overweldigd worden door emoties en een gebrek aan emotionele intelligentie ligt volgens Kevin ten grondslag aan de toename van problemen als burn-out en depressie.

Emotionele vermijdingspatronen

Kevin ziet psychische klachten zoals een depressie, angst of burn-out overigens niet zozeer als een ziekte of stoornis, maar meer als ineffectieve copingsmechanismen om pijn en vooral emoties te vermijden. ‘Deze emotionele vermijdingspatronen veroorzaken echter meer problemen dan ze oplossen. Op termijn kunnen ze ernstige ziekten veroorzaken. Ons immuunsysteem verzwakt, de hormoonhuishouding raakt verstoord en dit, in combinatie met andere veranderingen, kan ernstige problemen veroorzaken.’

Kevin heeft deze vermijdingspatronen ingedeeld in drie categorieën: opblazen, leeglopen/dempen en verstijven/rigiditeit. Het patroon van opblazen geeft het grootste risico op burn-out, leeglopen/dempen op depressie en verstijven/rigiditeit op stress en angst.

Emotionele tools

Maar wat als deze patronen die we hebben ontwikkeld slechts een tijdelijke verlichting blijken te geven en op de lange termijn dus niet effectief of zelfs schadelijke zijn?

 ‘Het zijn de gedachten die we hebben over onze emoties, die onze reactie veroorzaken. We moeten leren het verhaal los te koppelen van onze emoties en onze emoties doorleven.’ 

Als je in staat bent het verhaal van de emoties te scheiden en je emoties op een neutrale manier kunt voelen, zullen zelfs de meest intense emoties door je heen gaan en vervolgens oplossen in het niets. Ze komen en gaan. ‘De biochemie doorspoelt je en verlaat je na een korte periode.’ Als je echter een verhaal koppelt aan het gevoel, creëer je een stemming. Blijft die stemming langer bestaan dan creëer je een staat. En een staat is veel lastiger te doorbreken.

Doorleef jouw emoties

‘Voel de emotie, laat het door je heen stromen en wees bereid het ongemak te voelen. De sensatie zal veranderen, er is een verdiepend effect en een nieuwe emotie kan naar voren komen. Emoties zijn een doorgang naar helderheid en een prachtig bewustzijn. Als je je emoties toestaat net als een dier, zal er geen residu achterblijven. Je blijft gewoon over als Zelf. Je realiseert je dat wat en wie je bent nooit afhangt van je emoties. Dit is enorm bevrijdend en geeft rust.’

Vergeving

The Journey is een methode om in contact te komen met je, al dan niet onderdrukte, emoties zodat je ze vervolgens los kunt laten. Door je volledig te uiten en jezelf te ‘legen’ tot de pijn verdwenen is, zal er als vanzelf een moment ontstaan waarop de behoefte aan vergeving zich voordoet. ‘Vergeven is enorm helend in ieders leven. Wanneer we ons onthouden van vergeving is dat extreem schadelijk voor onze gezondheid.’

Burn-out als uitnodiging jezelf écht te leren kennen op een dieper level

Door tot de kern, het zaadje van het probleem, door te dringen en dit alhier volledig op te lossen, kunnen jouw lichaam en geest gezond worden. ‘Burn-out is een ongelooflijke uitnodiging om jezelf open te stellen en jezelf de vraag te stellen: Wie is hier? Wie ervaart dit en wat is de waarheid van deze ervaring?’ The Journey stelt je in staat wakker te worden en een diepere waarheid te ontdekken van wie en wat je bent en wat jouw levensdoel is.

‘Er is een spiritueel geloof dat je the dark knight of the soul moet ontmoeten om spiritueel wakker te kunnen worden. Als ik deze zware ervaringen niet had gehad, was ik nog steeds spelletjes aan het spelen en zou ik nog steeds worstelen met mijn emoties. Voor mij is het daadwerkelijk een spiritueel wakker worden geweest waar ik nog elke dag dankbaar voor ben.’

Hoop

Hoe gaat het nu met Kevin?

‘Ik word elke dag wakker met een gevoel van dankbaarheid en vervulling dat ik leef en dat ik mijn purpose mag beleven.’

Vroeger dacht hij dat al die mensen die beweerden gelukkig te zijn, het faketen. Nu weet hij wel beter. Er is hoop. Er is licht in het hart van duisternis.

Voor jou.

Als jij net als Kevin de moed hebt naar binnen te keren en te luisteren naar wat er in jou leeft, kan dat jouw weg uit depressie, burn-out, angst of wat hetgeen dan ook maar is waar jij mee worstelt, zijn. Pak die kans zou ik zeggen! Hoe eng en spannend het ook mag lijken. Het kan je zoveel geven.

Voor mij.
Niet alleen voor Kevin heeft The Journey zijn leven veranderd. Dit was ook voor mij het geval. Ik was slechts na één Journey sessie verlost van de zelfmoordgedachten waar ik al mee worstelde sinds het begin van mijn tienertijd. Dit is een van de meest waardevolle veranderingen in mijn leven geweest en mijn begin naar een gezonder en gelukkiger leven. Ik ervoer en wist dat er hoop was en dat het beter kon worden.

Verwacht niet dat The Journey een quick-fix is. Zowel Kevin als ik hebben daarna nog veel (andere) dingen gedaan om nóg verder vooruit te komen. Elke dag komen er weer nieuwe uitdaging op je pad, die je uitnodigen te groeien. De methodiek van The Journey is een hele mooie methode om vanuit een stabiele basishouding met deze uitdagingen om te leren gaan.

Dankjewel lieve Nienke voor de enorme kans die je me hebt gegeven door Kevin te kunnen ontmoeten! Wat een vriendelijke, inspirerende en integere man met een missie die in mijn ogen veel mensen zou kunnen helpen. Het sluit zo mooi aan op het fantastische werk wat jij doet. Want niet alleen Brandon en Kevin, maar ook jij hebt mijn leven veranderd door je blog, je coaching en door wie je bent. En daar ben ik je eeuwig dankbaar voor!

Liefs Coline

Laat je reactie achter

Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vindt. Laat je het me weten?

Geef een reactie (*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd)