Alignment: het gevoel dat hoofd, hart en lichaam hetzelfde willen

Een onderwerp dat me de laatste week erg bezig houdt is alignment. Een goed Nederlands woord kan ik er niet voor vinden. Maar het komt er op neer dat je hart, hoofd en lichaam hetzelfde willen en dat je in overeenstemming daarmee handelt. Ik merk dat ik mezelf toch nog te vaak daarin beperk. Hoe zorg je dat je een man of vrouw ‘uit een stuk’ wordt?

‘Dat is iemand uit één stuk’

 

Misschien geeft die uitdrukking in het Nederlands nog wel het beste aan wat alignment is. Ik hou van de uitdrukking, want er zit van alles in:

  • Het is iemand waar je 100% op kunt rekenen. Als deze persoon iets belooft, gebeurt het ook.
  • Er zit geen verschil tussen presentatie en persoonlijkheid. What you see is what you get.
  • Dit is iemand die niet aan de kant gaat en staat voor zijn (haar) principes.

Zeg nou zelf: zo iemand wil je toch zijn?

 

Jezelf belazeren

 

Nu is het tijd om met de billen bloot te gaan. Want ik ben er dus achter gekomen dat ik de neiging heb mezelf op dagelijkse basis te belazeren. Maak ik een heel mooi (en haalbaar) schema van wat ik op een dag wil doen… Zit ik vervolgens een uur met Jan en alleman te appen of hersenloos door Facebook te scrollen.

Dan sta je dus niet echt voor je principes. En met beloftes werkt het ook zo: je doet ze niet alleen aan een ander, maar ook aan jezelf. Wanneer je je voorneemt om iets te doen op een bepaald tijdstip, of dat nu voor jezelf of een ander is, dan is het belangrijk om dat te eren.

 

Wat voor iemand wil je zijn?

 

Afgelopen zaterdag waren JB en ik naar de nieuwe Wonder Woman film. Hallelujah, wat een powerfilm is dat, zeg! Ik kan niet goed tegen geweld, maar Wonder Woman wilde ik persé zien. Ik voelde me alleen al een stoere krachtige Amazone door het kijken van de trailer.

De film is geregisseerd door een vrouw en dat maakt toch wel een verschil (in positieve zin). Ook in het geweld. Er is wel geweld, maar niet over the top afschuwelijk, bloederig of explosief. Er zit één korte nare scène in en toen deed ik gewoon mijn ogen dicht. Verder heb ik van de eerste tot de laatste minuut zitten genieten. Gaat dat zien!

Anyhow… in de film zit een personage, Antiope, gespeeld door Robin Wright (oftewel Claire Underwood). And that woman is no joke. Antiope is een stoere Amazone generaal. Ze is degene die Diana (Wonder Woman) gevechtstraining geeft.

 

 

Hoewel ze geen hele grote rol heeft, merk je wel wat voor een persoonlijkheid ze is. Een vrouw uit één stuk. En ik werd er helemaal blij van. Zo wil ik ook zijn!

Ook vond ik afgelopen week dit plaatje van de 7-5-3 regel van de Krijger en dat resoneerde sterk met wie ik nu wil zijn. Als ik eerlijk ben voelde ik al aankomen dat ik hier in aan het groeien ben, want het is niet de eerste keer dat ik schrijf over samurai / krijgers / amazones. Dus is het tijd om mijn gedrag in lijn te brengen met mijn waarden.

 

Source: http://www.bjjmatrat.com

 

Misschien wil jij wel een ander soort iemand zijn. Niet iedereen zit in een krijgersfase in zijn of haar leven. Als je wilt weten wie je diep van binnen wilt zijn, kijk dan eens naar welke personages in films en boeken je aanspreken op dit moment. Voor mij was dat Antiope. Maar voor jou is het misschien wel Frodo van Lord of the Rings. Geen krijger, maar wel een eerlijk en open persoon met een vriendelijke natuur. Of je bent vanbinnen Simba: een koning in wording die de tijd neemt om zijn kracht te ontdekken.

 

Alles in alignment brengen

 

Vanuit daar kun je alles in je leven in lijn gaan brengen met wie je voelt dat je bent. Ik heb dat gedaan door een visie voor mezelf te schrijven voor mijn leven. En door elke dag een schema te maken van wat ik wil doen. Daarvoor gebruik ik een bullet journal.

Die visie houdt je scherp. Je weet wat de waarden zijn die je nastreeft. Dit vervolgens in doelen en een dagstructuur gieten helpt om je patronen te zien en ook om jouw beloften aan jezelf na te komen.

Misschien merk je de eerste periode, zoals ik, dat je allerlei uitvluchten zoekt en stiekem andere dingen zit te doen in plaats van je schema naleven. Dat is interessant! Hoe komt dat? Prop je de dag te vol, waardoor je vluchtgedrag vertoont en in social media duikt? Of ben je bang dat je niet goed genoeg zult zijn, waardoor je er überhaupt niet aan begint? Wie weet heb je wel een ander ritme nodig. Ben je productiever op andere tijden dan je dacht. Er kunnen allerlei redenen zijn.

Het belangrijkste is dat je dit durft te onderzoeken en vanuit daar de juiste aanpassingen voor jezelf maakt.

 

Waar ik nu sta

 

Ik weet dat ik uitvluchten zocht, om een aantal redenen:

  • Bang voor het onbekende. Boven jezelf uitstijgen is eng. Je wordt iemand die je nog niet bent geweest. Kunt niet overzien waar dat je zal brengen. Mijn ego begon daarom uitvluchten te verzinnen.
  • Oncomfortabel. Zowel lichamelijk als geestelijk wil ik die sterke Amazone zijn. Maar dat is een behoorlijk oncomfortabel proces. Je hebt discipline nodig: dingen doen, ook als je er geen zin in hebt. En er tijd voor maken.
  • Luiheid. Nu moet ik alles plannen. En doelen stellen. Daarvoor gaan, ook als ik geen zin heb om vroeg op te staan en op tijd naar bed te gaan. Ughhhh…. Haha. Maar ja, dat is dus wel waar mijn groei ligt.

 

Dus nu… Ga ik ervoor. Mijn dagschema’s worden steeds realistischer en ik voer ze daardoor ook met steeds meer plezier en voldoening uit. Voor nu doe ik dit vijf dagen in de week. In het weekend neem ik de ruimte om het leven gewoon te nemen zoals het komt.

Dit werkt voor mij perfect. Ik ben heel benieuwd waar het me gaat brengen 🙂

 

En jij, wie wil jij zijn? En heb je al een idee van wat je daarvoor nodig hebt?

 

Liefs, Nien

 

 

Laat je reactie achter

Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vindt. Laat je het me weten?

Geef een reactie (*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd)