Balans houden als je zelfstandig ondernemer bent. Zo doe ik het

Als ondernemer kan het flink lastig zijn om balans te houden. Je moet veel zelf doen en zit boordevol plannen. Je bedrijf is je kindje en daar wil je altijd goed voor zorgen. Maar als het met jou niet goed gaat, gaat het met je bedrijf ook niet goed. Dit zijn mijn beste tips voor meer balans als ondernemer.

Daar zit ik dan. Op de bank met een kop thee en de laptop op schoot. Dit had ik eerder moeten doen. Een uurtje of drie geleden, toen ik net begon met werken. Maar toen moest ik nog van mezelf Heel Officieel Hard Werken.

Dus schoof ik met tegenzin op mijn bureaustoel heen en weer. En ik schoof al even erg met de taken die nog voor me lagen. Toch eerst nog maar even een kopje thee halen. Even Facebook checken. Als ik het account van Jong Burnout check, is dat ook werk. Toch…?

Uhm… Nee. Stiekem weet ik dat wel. Eelco de Boer had daar laatst een mooi filmpje over (het ging over productiever worden). Dat je er beter aan doet om Facebook maar een of twee keer per week te checken en op dat moment ook echt bewust  iets nuttigs daar te doen (comments beantwoorden). Desnoods doe je het eens per dag. Maar geen tien keer of meer.

Social media is echt een zwart gat. Uren van je tijd kunnen er ongemerkt en razendsnel in verdwijnen. En wat heb je er dan echt aan gehad?

Ik zeg niet dat je altijd maar hoog productief hoeft te zijn. Sterker nog, wie mij al even volgt weet dat ik een groot voorstander ben van stilte, rust, slapen, leuke dingen doen zonder doel. Maar kun je jezelf dat ook echt gunnen?

Een belangrijke vraag in het verlengde daarvan is voor mij: kan ik mezelf gunnen dat werk ook leuk is?

Stiekem werk ik best veel. Ik ben eigenlijk altijd met mijn bedrijf bezig. Dat heb je als ondernemer nu eenmaal. Zeker als je iets doet wat je leuk vindt. En ik vind Jong Burnout ontzettend leuk. Alles vind ik leuk. Het schrijven van blogposts en beantwoorden van comments. Mooie posts voor op Instagram bedenken. Nieuwe workshops en trainingen ontwikkelen. Als ik niet achter mijn computer dingen aan het uitwerken ben, dan ben ik er wel over aan het nadenken.

Dat is tegelijkertijd ook een beetje dodelijk. Waar ik vroeger aan het eind van de werkdag mijn collega’s gedag zei en de deur achter me dicht kon trekken, is alles wat ik nu doe verbonden met mijzelf. Er is geen deur om dicht te trekken. Had ik het vroeger te druk, dan ging ik naar mijn baas en die mocht een beslissing nemen over wat we gingen schrappen. Nu ben ik mijn eigen baas en wil ik eigenlijk helemaal niets meer schrappen. Tel daarbij op dat ik niet zo heel goed ben in timemanagement, en je ziet dat het machientje in mijn hoofd eeuwig kan doorgaan.

Toch heb ik wel manieren gevonden om balans te houden. Dit is hoe ik het doe.

1. Maak het aangenaam voor jezelf

 

Daarnet MOEST ik van mezelf achter mijn Officiële Werkbureau voor Officiële Werkdingen zitten. Anders voelde ik me niet productief. De realiteit? Er gebeurde geen fluit, want ik zat helemaal niet lekker.

Ik ben verplaatst naar de woonkamer met een lekkere kop thee, en dit is de derde blogpost die ik er vandaag uit knal. Hoppa!  Het gaat ook gewoon over zorgen dat het stroomt. Als jij je lekker voelt, dan is het veel makkelijker om dingen te doen en inspiratie te krijgen.

 

2. Doe niet alles zelf

 

Deze les begin ik langzaam te leren. Op kantoor voor een bedrijf was dat natuurlijk makkelijk. Er was een marketing en communicatie-afdeling. Een secretariaat. En voor ieder dossier een beleidsadviseur of verantwoordelijke. Facturen gingen naar de administratie.

Nu ben ik zelf al mijn eigen afdelingen. Dat maakt me soms sneller. Voor mijn online business hoef alleen ik het met mezelf eens te zijn. En voor een opdrachtgever heb ik vaak een aanspreekpunt waarmee ik snel kan schakelen. Lean and mean.

Het maakt me echter ook trager. Ik moet alles zelf doen. Ik schrijf mijn eigen teksten. Ontwerp mijn eigen communicatie-uitingen. Ik heb mezelf geleerd websites en mailinglists te bouwen. Ik heb mezelf marketing en sales geleerd. Iedere blogpost is van mijn hand en elk plaatje heb ik er zelf bij gezocht. Als ik niets doe, gebeurt er niets. Oh ja… En ik mag ook fijn mijn eigen bonnetjes inscannen en facturen versturen (joechei, feest).

Althans… Dat dacht ik…

Altijd als ik van die internet businessgoeroes zag spreken over ‘doe niet alles zelf’, dacht ik, ‘Ja, jij hebt makkelijk praten met je jaaromzet van een paar miljoen. Zo kan ik ook wel mensen inhuren.’ En daar hield mijn gedachte op. Ik moest er maar mee leren leven dat ik twintig afdelingen, een heel bedrijf in mijn eentje was.

Tot ik een paar weken geleden een meisje in een workshop had dat een waanzinnig goede grafisch vormgeefster was. Ze was ook studente. En studenten zijn vaak niet rijk. Ze wilde graag coaching van mij ontvangen, maar had daar eigenlijk het geld niet voor. Ze wilde het zo graag, dat haar ouders wel in wilden springen.

Daar stond ik onder de douche over na te denken (‘goh, wat aardig van die ouders’) toen er een lampje bij me ging branden. Als zij nou eens voor mij een flyer en de vormgeving voor mijn volgende training wilde doen, dan kon ik haar wel een paar uur coachen.

Coaching is voor mij, omdat het mijn sterke punt is, minder tijdrovend dan het maken van een flyer. En zij heeft die flyer zo in elkaar gedraaid. Bovendien is het een ding waar ik me minder druk over hoef te maken in mijn hoofd.

Win-win.

Er zijn heel veel andere manieren waarop je mensen voor je kunt vragen te werken. Je kunt natuurlijk een stagiaire nemen, maar vaak gaat er dan weer veel tijd zitten in de begeleiding. Dit zijn betere opties:

 

  • Een dienst voor een dienst. Zoals hierboven beschreven.
  • Op commissiebasis. Van ieder verkocht product krijgt die persoon een bepaald percentage. Dat kan bijvoorbeeld met e-marketing een strategie zijn.
  • Gratis deelname aan een van jouw programma’s, cursussen of in ruil voor een van jouw producten.

 

 

3. Trek de deur achter je dicht

 

Huh? Maar net zei je nog dat dit niet kan als je ondernemer bent. Nou, ik ben erachter gekomen dat het dus wél kan. Zo moeilijk is het niet. Je moet mentale deuren creëren. Dat doe je zo.

Bepaal op welke tijden en dagen je iets anders doet dan werk. Zeg niet tegen jezelf ‘ik mag niet met werk bezig zijn’, want hoogstwaarschijnlijk gaat er dan een recalcitrant mensje in jou heel hard tegen die deur schoppen. In plaats daarvan vertel je jezelf, ‘op deze dag doe ik X’.

Zo heb ik elke zondag helemaal vrij. Alles kan en mag. Maar de voorwaarde is dat het alleen maar leuke dingen mogen zijn. Ik schrijf soms nog steeds een blogpost, maar ook daar is de voorwaarde: iets lichts. Mijn Lazy Sunday artikelen zijn daarbij echt een uitkomst. Lekker YouTuben en gewoon op het blog knallen wat ik leuk vind. Heel vaak schrijf ik de Lazy Sunday echter al vantevoren, zodat ik op zondag niet het gevoel van ‘moeten’ heb.

Ik maak ook geen afspraken vantevoren. Dat betekent dat de dag spontaan kan ontstaan. Als JB en ik zin hebben in de film gaan we daar naartoe. Maar vorig weekend lag ik bijvoorbeeld opeens om half vier een middagdutje te doen, omdat ik moe was. Dat kan dus gewoon.

Andere manieren om dit soort ‘deuren’ voor jezelf in te bouwen zijn:

  • Een hobby buitenshuis. Ik ga eens per week paardrijden. Daar moet ik zo helemaal bij zijn, dat ik geen kans heb om over werk na te denken. En je zit ook niet met een laptop of smartphone bovenop een paard. Dus alles in mijn hoofd gaat op dat moment uit, behalve hetgeen waar ik mee bezig ben. Je kunt ook kiezen voor Krav Maga, zwemmen, een volkstuintje of naaicursus. Als het maar niet thuis of in de buurt van internet is.
  • Familie- / vriendentijd instellen. JB en ik hebben de maandag- en dinsdagavond echt samen. Dan heeft hij vroege dienst en kunnen we samen eten, kletsen en series kijken. Vanaf etenstijd gaan de laptop en telefoon uit en zijn we echt samen.
  • Een ochtend- of avondritueel hebben. Zorg dat het eerste en laatste uur van je dag echt van jou zijn. Hier heb ik al veel over geschreven. In dit artikel kun je bijvoorbeeld lezen hoe je dit voor jezelf kunt doen.

 

Als je ook ondernemer bent, of moeite hebt om de deur van je werk dicht te trekken, dan hoop ik dat dit artikel je heeft geholpen.

 

Liefs,

Nien

 

Laat je reactie achter

Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vindt. Laat je het me weten?

Geef een reactie (*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd)