Nieuwe baan of carrièreswitch

carriereswitch

Na je studie is het vanzelfsprekend dat je een baan vindt in de richting waarin je bent afgestudeerd. Na jaren werken, kom je jezelf misschien wel tegen. Vind ik dit werk nog wel leuk, is dit nog steeds mijn passie of is het dat überhaupt wel geweest? Velen durven het niet aan om te stoppen met hun werk en totaal iets anders te gaan doen. Terwijl het een vrij logische stap is, niets zo veranderlijk immers als de mens. Hoe pak je dat aan, zo´n studie- of carrièreswitch?

Werken vanuit je kracht: doen wat bij je past

Ik wil je wakker maken. Die onrust die je voelt, die onvrede, die is er niet voor niets. Je zit niet helemaal in je kracht. Je mag er niet helemaal zijn zoals je bent. En het is van absoluut essentieel belang dat je daar naar luistert. Want als jij niet doet waarvoor je hier bent, dan missen we allemaal iets. Punt. Nu we het daar over eens zijn, hoe zet je dat dan concreet om in actie? In een carrière?

Vertrekpunt helder hebben: waarom wil je iets heel anders?

Waar komt de onrust vandaan? Dat je ontevreden of moe bent kan bijvoorbeeld niet alleen maar komen doordat je van je baas nooit thuis mag werken. Er is iets wat je nu niet kan doen, maar wat enorm essentieel voor je is, omdat je vast zit. En wat vastzitten is, is voor iedereen anders. Het betekent niet dat iedereen een managementpositie in een internationale commerciële organisatie moet willen bekleden. Ik sprak ooit een buschauffeur die helemaal blij was met zijn baan. Heerlijk de hele dag in contact met andere mensen, de bus besturen en de stad zien op alle momenten van de dag. Het was zijn droombaan. Wat bleek? Daarvoor was hij tien jaar lang bestuurder geweest bij een grote organisatie die we allemaal kennen.

Ik ga je een harde waarheid vertellen: je zult risico’s moeten nemen. Buiten je comfortzone gaan. Want (schijn)veiligheden zijn precies hetgeen waardoor je nu wordt vastgehouden en dat zorgt voor dat beklemmende gevoel. Je hoeft niet direct je baan op te zeggen en zonder salaris te wachten op Het Grote Succes, maar neem wel het besluit dat je weg gaat. Dat alles wat je vanaf nu doet betekenis moet hebben voor waar je werkelijk heen wilt.

Dus: waarom wil je iets anders? Schrijf het voor jezelf op. En censureer jezelf er niet in. Bijvoorbeeld: ik kan mijn creativiteit niet kwijt. Ik kan me niet verdiepen. Ik word niet gewaardeerd.

Pak dan die lijst en durf een stap verder te gaan. Wat voor een soort creativiteit kun je niet kwijt? Waarin kun je je niet verdiepen? Voor welk idee, welke eigenschap wil je meer gewaardeerd worden?

Als je dat weet: word boos. Yep. Word boos. Door boos te zijn over wat en wie je niet mag zijn, ga je het probleem in zijn volle omvang voelen. En als je het probleem in zijn volle omvang voelt kun je niet anders meer dan recht aan jezelf doen en stappen gaan zetten.

Make your move before you’re ready – Les Brown.

Stappen zetten = je koers helder hebben. Waar wil je heen?

In je kracht werken is een fantastische kleurrijke cocktail van talent, passie en vaardigheden. Neem de tijd om met jezelf te gaan zitten. En laat je geest afdwalen naar de toekomst die je jezelf in een ideale situatie zou gunnen. Maak het beeld van wie je wilt zijn kristalhelder. Durf ook te dromen buiten alle logische paden. Denk aan de directeur die eigenlijk buschauffeur wilde zijn. Waarom zou je niet iets heel anders kunnen zijn dan je tot nu toe was of wat van je verwacht wordt? En als je daar nu al allerlei redenen voor kunt verzinnen, dan heb ik de volgende overweging voor je: waarom zouden je nachtmerries wel waarheid worden en je dromen niet? Zet de twijfelknop uit en zeg tegen jezelf: dit is wie ik wil zijn.

Vervolgens is het zaak dat je deze passie gaat verbinden met je talent en vaardigheden. De drive om die carrièreswitch te maken is er al, dus er zit benzine in je motortje. Kijk welke talenten je bezit, je basismateriaal zogezegd. Je kunt daarvoor een aantal dingen opschrijven waarvan je weet dat je er goed in bent. Ook kun je aan vrienden, familie en collega’s vragen wat volgens hen jouw talenten zijn. Vraag of ze het voor je opschrijven. Dat geeft al een mooi beeld van wat je allemaal in huis hebt. Houd dit tegen je toekomstbeeld, je passie, aan.

Je vaardigheden bieden de volgende stap. Ik heb geen enorm talent voor wiskunde, maar een vaardigheid die ik inmiddels heb ontwikkeld is dat ik behoorlijk goede begrotingen kan opstellen. Met Excel kan ik goed overweg, en ik heb een beeld van wat evenementen en projecten kosten. Dat is een vaardigheid, iets wat ik geleerd heb. Zo heb jij vast ook vaardigheden. Dingen die je geleerd hebt in je opleiding of werkervaring tot nu toe. Alles wat je tot nu toe hebt geleerd is op de een of andere manier bruikbaar. Naast de vaardigheden die je al hebt, zijn er ook dingen die je misschien moet bijleren voor dat wat je eigenlijk graag wilt doen. Ga daarmee aan de slag om die studie- of carrièreswitch dichterbij te brengen!

Jezelf verkopen: zorg dat je verhaal klopt

80% van alle vacatures is al ingevuld voordat ze zijn uitgezet: namelijk via via. Netwerken is dus heel erg belangrijk geworden. We zijn een netwerkeconomie. Daarbij is de gunfactor bij het invullen van banen heel belangrijk. De ander moet jou een aansprekende persoonlijkheid vinden. Naast de gunfactor is ook je motivatie belangrijker dan ooit. Zeker in omgevingen waar meer sollicitanten dan banen zijn. Een recruiter van Shell heeft letterlijk tegen me gezegd: ‘Tegenwoordig heeft iedereen een buitenlandjaar en een bestuursjaar op zijn CV. En als je aan een universiteit hebt gestudeerd gaan we er vanuit dat je een goede opleiding genoten hebt. Dus cijfers zeggen ook niet alles meer. Veel belangrijker vinden we jouw verhaal: wat ga je deze organisatie brengen en waarom wil jij nou juist zo graag hier werken. Je meerwaarde zogezegd.’ En daar is dan het magische woord: verhaal. Er worden hele boeken geschreven over dit zogenaamde ‘storytelling’. Een marketingterm die een tijdlang vooral belangrijk was bij de verkoop van producten, maar inmiddels minstens zo belangrijk bij het ‘Personal Branding’. Wil je hier een goed boek over lezen, pak dan eens ‘Het Merk Ik’ van Huub van Zwieten er bij.

In het kort komt het hier op neer: CV-building is nog steeds belangrijk, maar al die buitenlandjaren en bestuursjaren moeten wel verbonden zijn door een rode draad. Het moet kloppen met je passie en talent. Geen extra cursussen, diploma’s of stages ‘omdat het zo leuk staat’, maar omdat het voor jou onmisbaar voelt bij wie je van binnenuit wilt zijn. 

En in dat licht is een gap year om de wereld rond te reizen of een half jaartje uitloop op je studie voor die te gekke stage in de commerciële wereld niet eens zo’n heel erg slecht idee: if it fits your heart, it fits your life.

Ik vind het zelf gek dat we soms zo dissociëren van ons werkleven: alsof er een ‘werk-ik’ en een ‘thuis-ik’ is. Je bent toch een persoon? Zelf heb ik ervaren dat het heel belangrijk is om in alle onderdelen van mijn leven me thuis te voelen. Mijn werk als yogadocent, arbeidsmarktprofessional en lifestyleblogger sluiten goed op elkaar aan. Kennis uit het ene vakgebied kan ik gebruiken in het andere vakgebied. Ik doe niet overal hetzelfde, maar ik doe het wel met hetzelfde doel: meer gelukkige werknemers en mensen helpen vanuit hun hart te leven. Dat is mijn verhaal.

Als je zelf de beginzin voor jouw verhaal wilt vinden, probeer dan eens deze zin aan te vullen: ‘Ik ben iemand die het niet kan laten om….’ En wees dapper genoeg om eerlijk te kijken in welke delen van je leven je niet vanuit die overtuiging kunt werken. Misschien kun je ze loslaten. En op zijn minst biedt die zin een manier om aan toekomstig werkgevers te presenteren waarom jij meerwaarde biedt.

De sprong wagen, het is niet zo eng als het lijkt

Onderneem actie! Ga naar jezelf en anderen uitdragen wat je wilt doen en onderneem activiteiten die te maken hebben met je droom.
Het is heel erg belangrijk om een netwerk op te bouwen. Veel banen worden zoals gezegd direct uitgegeven aan iemand die al bij de organisatie bekend is. Het is daarom van belang om jezelf in de kijker te spelen. Als je zelfstandig ondernemer wilt zijn is het des te belangrijker. Maar eigenlijk zijn we allemaal een beetje zelfstandig ondernemer. Doordat er zoveel tijdelijke contracten zijn is het steeds belangrijker dat jij jezelf als je eigen product beschouwt, daar in investeert en een goed netwerk opbouwt. Zo ben je minder afhankelijk van een vaste baan en krijg je gaandeweg meer kansen om te zijn wie je wilt zijn. Een netwerk opbouwen kan langs veel wegen. Je kunt bijvoorbeeld voorstellingen, congressen of lezingen bijwonen over een onderwerp dat jij interessant vindt. Ook kun je online meepraten met Facebook- en Linkedin-groepen (een Linkedin-account is wel echt belangrijk om te hebben). Als je netwerken eng vindt, is het een goed idee om je in te schrijven voor een cursus op dit gebied.

Draag overal uit wat je wilt doen en praat er met plezier over. Op verjaardagsfeestjes, op netwerkborrels, met vrienden en online. Mensen geven anderen graag kansen. Als anderen weten wat jij wilt, maak je het makkelijker voor ze om je te helpen. Als je er bovendien met passie over praat is de kans groot dat ze dat inspirerend vinden en ook voor zichzelf een voordeel zien om met je samen te werken.

Durf ook te falen

In het grote plaatje geeft het echt niets dat je ooit aan een studie bent begonnen waarin je na een jaar toch maar bent geswitched naar iets anders dat veel beter bij je past. Denk je echt dat jij je daar over dertig jaar nog druk over maakt? Nee. Maar je maakt je over dertig jaar wel druk als je toestaat dat je blijft zitten in banen of studies die niet bij je passen. Hetzelfde geldt voor solliciteren of cursussen. Probeer gewoon verschillende omgevingen uit, ga verschillende gesprekken aan en als het niet bij je blijkt te passen: let it go. Iedere keer dat je iets laat gaan dat niet past heb je weer iets bijgeleerd over waar je wél heen wilt.

Wil je dan gaan solliciteren of een toffe opdracht binnenhalen als zelfstandig ondernemer? Probeer dan eens de pitch-methode. Schrijf een kort verhaaltje uit over jouw unieke kwaliteiten, wat jij een organisatie te brengen hebt en wat je uiteindelijke grote droom is. Wil jij bijvoorbeeld het onderwijs blijvend veranderen? Schrijf in een paar regels uit hoe jouw talenten en vaardigheden je gaan helpen deze passie te vertalen naar de werkelijkheid. Voorwaarde is dat je het binnen een minuut kunt vertellen zonder zo snel als Mickey Mouse te hoeven praten, en dat er plezier en doortastendheid doorspreekt in je verhaal. Door jezelf te dwingen jouw verhaal binnen een minuut te vertellen kom je heel snel tot de kern. Vraag ook vooral feedback aan vrienden. Test je pitch op hen uit.

Houd je droom levend

Tot slot: geloof in jezelf. Bevestig jezelf dat dit is wat je kunt en wilt. Je kunt je overtuiging versterken door meer kennis op te doen over dat wat jij interessant vindt. Lees boeken, luister naar Youtube-sprekers. Laat je inspireren en houd je droom levend. Iedere dag.

Dit artikel verscheen ook als gastblog bij 2WMN.

Laat je reactie achter

Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vindt. Laat je het me weten?

Geef een reactie (*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd)