De drie P’s van Les Brown

photo source: theinsightclub.com

photo source: theinsightclub.com

Het zal geen verrassing zijn voor de meeste mensen die mij al langer volgen: ik luister veel naar motivational speakers. Een heel bekende spreker is Les Brown. Vandaag deel ik een van mijn favoriete soundbites van hem en leg ik uit wat ik daarvan geleerd heb.

We vullen ons hoofd en hart dagelijks met zoveel informatie. Ook heel veel ongewenste informatie. Alles wat je tot je neemt wordt onderdeel van je systeem. Als een liedje dat je niet uit je hoofd kunt krijgen. Wees je dus bewust van wat je luistert, kijkt, ervaart en waar mogelijk: maak gezonde keuzes. Net zoals je gezond kunt eten, kun je ook gezond luisteren. Want wat je hoort wordt onderdeel van je mindset.

Les Brown en een aantal wijze sprekers hebben de manier waarop ik naar de wereld kijk radicaal veranderd. Ik zet ze op mijn MP3-speler en luister daar naar, in plaats van dat ik negatieve informatie uit gratis krantjes in de trein tot me neem.

Vandaag dus een stukje wijsheid van Les Brown. Hopelijk heb jij er net zoveel aan als ik.

De drie P’s van Les Brown zijn Patience (geduld), Persistance (doorzettingsvermogen) en Positivity (positiviteit). Als je aan jouw dromen werkt langs die drie waarden, zul je een radicale verandering in je leven ervaren. En of je droom nu is herstellen van burnout, of je bent al een stapje ‘verder’ en werkt aan een leukere baan, eigen bedrijf of tof sociaal leven: het gaat altijd op. Eerst de video van Les Brown en daaronder mijn uitleg van de drie P’s.

 

Patience

Begrijp dat dingen niet direct gebeuren. Ik besef dat het vaak al lang duurt voordat je woorden kunt geven aan jouw droom. Als je dan eindelijk zo ver bent dat je jouw idee tastbaar hebt gemaakt, wil je natuurlijk dat het morgen meteen werkelijkheid wordt. Maar net als het vinden van de juiste woorden heeft de vormgeving van jouw wens tijd nodig.

Ik heb geleerd om verliefd te worden op het proces, meer dan te hangen aan het eindresultaat. Dan is het een stuk makkelijker om geduldig te zijn. Lach als er iets mis gaat en zie jezelf als een wijzer mens door deze ervaring. Vind het super dat je op de koffie mag bij die persoon die je bewondert, zonder van jezelf of de ander te eisen dat het ergens toe leidt. Wees aanwezig in het moment.

Geduld leidt tot ontspanning. Ontspanning is de afwezigheid van angst. De afwezigheid van angst geeft ruimte aan groei en nieuwe inzichten.

doorzettingsvermogen

Persistance

Doorzettingsvermogen… Hoe snel zijn we wel niet verslagen het moment dat iets niet zo gaat als we voor ogen hadden? We zijn zo bang dat we het ‘slecht’ hebben gedaan dat we na zo’n tegenslag onder een steen kruipen, ons klein maken en niet opnieuw durven te gaan staan.

Maar besef een ding: het gaat niet om het oordeel van de ander. Het gaat niet om de buitenkant. Het gaat om jou. Het gaat niet eens om het resultaat. Soms gaat het meer om het blijven opstaan en de kracht die je daardoor ontwikkelt.

We hebben daarbij ook helemaal geen zicht op wat het pad dat we bewandelen op gaat leveren. Loopt niet alles altijd anders dan je dacht? Nooit kun je precies, tot de laatste millimeter, voorspellen en beheersen wat de toekomst brengt. Sterker nog, dat wil je ook niet. Als alles altijd voorspelbaar is, kun je nooit boven jezelf uitstijgen.

Als iets mis gaat is dat een teken dat je op de juiste weg bent. Je weet nu meer over jezelf en de wereld. Je hebt een voorsprong op een ander die dit niet heeft meegemaakt. Je bent beter toegerust om je droom vorm te geven. Dus sta op. Blijf opstaan.

de drie p's

Positivity

Om te kunnen blijven opstaan en te kunnen zien wat ik net beschreef, moet je positief ingesteld zijn. Heb geloof in jouw weg.

Als je merkt dat je snel van het negatieve uitgaat, begin dan je hersenen te programmeren. Ik begon dit artikel met de opmerking dat gezond zijn niet alleen iets lichamelijks is. Gezond zijn gaat minstens evenveel over je mindset. Maak je geest niet ziek met nare informatie en stress van anderen.

Schaf een goede koptelefoon en MP3-speler aan (als je die niet al hebt) en laad deze vol met motivational speeches, inspirerende positieve muziek. Let op de woorden in veel popsongs: zijn ze positief en inspirerend? Of hatelijk en ego-minded? Het is niet erg om af en toe lekker naar popmuziek te luisteren, maar wees je er van bewust met welke boodschap je jouw geest vele uren van de dag vult en maak keuzes die jou in de positieve flow houden.

Verder lees ik veel inspirerende boeken en spreek ik met mensen om mij heen over hun dromen en wijze lessen. Op verjaardagsfeestjes vraag ik bijna nooit als eerste, ‘wat doe jij voor een werk?’ Ik vraag mensen waar ze blij van worden, wat ze gisteren hebben gedaan etc. Alles om een gesprek op gang te krijgen dat ‘out of the ordinary’ is. Om een echte klik te maken met iemand. Dat genereert zoveel positieve energie.
Hoe zorg jij dat je een positieve mindset houdt?

 

 

 

 

Laat je reactie achter

Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vindt. Laat je het me weten?

Geef een reactie (*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd)