Volg je hart voor een topcarrière

 

topcarriere door hart te volgen

Recent gaf ik een workshop aan de Vrije Universiteit in Amsterdam met de titel ‘Een topcarrière door je hart te volgen, kan dat?’ Na alles wat ik heb gelezen, de topmensen die ik heb gesproken in de loop van de jaren en de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt geloof ik dat het antwoord daarop ‘ja’ is. Advalvas, het campusmagazine van de VU vroeg me om er een opiniestuk over te schrijven. Lees je mee?

 Volg je hart voor een topcarrière

De Amerikaanse essayist en denker Ralph Waldo Emerson (1803-1882) zei het al: “Durf het leven te leiden waar je van droomt.” Nu we het eind van hetindustriële tijdperk naderen, wordt deze uitspraak steeds belangrijker. Carrièreladders zijn niet meer lineair en gebaseerd op productie: zoveel mogelijk uren voor dezelfde baas werken. De arbeidsmarkt is eerder een klimrek. Of een speeltuin, zo je wilt.

Degenen die het nu maken zijn non-conformisten. Zij durven hun eigen visie te volgen en maken anderen daar enthousiast voor. Denk aan Mark Zuckerberg van Facebook, de Britse zakenman Richard Branson of dichter bij
huis een blogger als Mascha Feoktistova. Deze hebben allemaal een absolute beroepsdeformatie. Ze genieten van alles wat ze doen en zien overal kansen. Die energie heb je alleen als je je hart volgt. Hoe ziet dat er praktisch uit?

Recentelijk gaf ik bij de VU een workshop voor studievereniging Kliché. Daarin legde ik uit dat het gaat om drie factoren: dat waar je goed in bent, jouw interesses en de behoefte van andere mensen. Zo ben ik bijvoorbeeld goed in verbindingen leggen en mensen inspireren. De ontwikkeling van mens en maatschappij fascineert me. En er is een behoefte bij mensen om regie over hun toekomst te nemen in deze veranderende wereld. Daarom blog ik en geef ik trainingen over dat onderwerp. Zo komen die drie factoren samen. Heb je jouw ding gevonden? Dan komt het moeilijkste van alles: je hart volgen.

Omdat we zo geconditioneerd zijn ons hoofd te volgen, lijkt dit vaak tegennatuurlijk of zelfs gevaarlijk. Er is lef voor nodig. Die moed en durf komen als je het volgende begrijpt. Het hoofd is wel slim als het gaat om manieren bedenken om je doel te bereiken. Maar het doel zelf ontstaat in het hart. Dat is de kapitein, het hoofd is de stuurman en je lichaam – waar je goed voor moet zorgen – is het schip. Samen komen ze op de plaats van bestemming. De route die het schip aflegt is uniek.

We zijn vandaag de dag hyperverbonden. Er zijn talloze kansen voor jouw idee. Moest je vroeger connecties hebben bij de krant, nu kan je schrijfkunst via sociale media bekend worden. Waar ooit een investeerder nodig was, bestaat nu crowdfunding. En falen? Het falen zelf is vaak niet zo erg. Je doet er ervaringen mee op. Soms creëert het kansen. Het is de angst voor het falen die kwaad doet, die maakt je aan het twijfelen. Het resultaat van twijfel is dat je het gevoel krijgtdat het leven je meer overkomt dan dat je actief eraan deelneemt. En is een topcarrière niet juist het gevoel jezelf verwezenlijkt te hebben?

Om met Emerson af te sluiten: “To believe your own thought, to believe that what is true for you in your private heart is true for all men, — that is genius.”

DIT ARTIKEL VERSCHEEN OP 1 JUNI OOK IN ADVALVAS.

De leuke en zeer passende illustratie bij dit artikel werd gemaakt door Bas van der Schot.

 

Laat je reactie achter

Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vindt. Laat je het me weten?

Geef een reactie (*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd)