Goed met geld omgaan

goed met geld omgaan

Geld. Het kan een enorme stressfactor zijn. Hoeveel of hoe weinig je er ook van hebt, er is een grote kans dat het je op enige manier bezighoudt. Misschien moet je de eindjes aan elkaar knopen. Of heb je het gevoel dat je juist wel meer leuke dingen ermee mag doen, maar durf je niet zo goed. Wie weet ben je heel zuinig en let je op ieder dubbeltje. Terwijl je deze woorden leest komen er vast allerlei gevoelens bij je op. Waarom houdt geld ons zo erg bezig? En wat is goed met je geld omgaan?

Geld en emotie

Geld  is nauw verweven met onze emoties. Maar dat mag je dan weer niet zeggen, want eigenlijk moeten we doen alsof we geld niet het belangrijkste vinden dat er is in de wereld. In zekere zin is dat waar. Toch maken we ons er gemakkelijk druk over en dat is niet altijd onterecht. Om ontspannen te kunnen leven is het een fijn idee te weten dat je genoeg geld hebt. Geld maakt niet gelukkig, maar als je er te weinig van hebt kan het wel ongelukkig maken.

geluk geld

Waarom voelen we zoveel bij geld?

Geld op zichzelf is ‘maar’ papier of een muntje. Het wordt bovendien niet chic gevonden om erg met geld bezig te zijn. We doen het echter allemaal. Hoe komt dat?

Als je er goed over nadenkt, dan is geld iets veel groters dan papier dat je inwisselt voor een artikel. Geld is tegelijkertijd bestaand en niet bestaand. Geld is, met andere woorden, energie. Het is een idee. Het papier op zich heeft geen betekenis. Maar die cijfertjes op de bank kunnen veranderen in alles wat we maar willen. We kunnen het inwisselen voor onze dromen. We kunnen er onze angsten mee afkopen. We kunnen er tot op zekere hoogte ook zekerheid mee kopen (een dak boven je hoofd en brood op de plank).

Daarom is geld zo enorm krachtig. Het is niet ‘maar geld’. Laat dat goed tot je doordringen. Het is energie. Je wisselt het in en iedere euro die door je handen gaat is potentieel een mogelijkheid om dichter bij jouw gedroomde leven te komen.

Hoe moet je met je geld omgaan?

Ten eerste moet je het voorgaande diep in jezelf binnenlaten. Zie geld niet langer als iets abstracts. Zie het als een energiestroom, die je kunt richten en in jouw voordeel kunt inzetten.

Ten tweede hoorde ik laatst iets prachtigs dat ik met jullie wil delen: doe wat moeilijk is wanneer het makkelijk is. Met andere woorden, wanneer mensen geen geld hebben willen ze niets liever dan kunnen sparen. Dat lukt niet en ze slaan zichzelf voor de kop. Hou daar mee op. Haal de negatieve energie uit je relatie tot geld. Doe nu wat lukt. Betaal je rekeningen, leef je leven. Maar op de momenten dat het wel makkelijk gaat, doe dan wat moeilijk is: spaar.

Wat ik bedoel met doen wat moeilijk is wanneer het makkelijk gaat is te sparen op de momenten dat het kan. Zet die eindejaarsbonus of (een deel van) je vakantiegeld opzij. Besluit bewust om van dat geld niet een nieuwe tv of jurk te kopen, maar zet het opzij om aan je dromen te bouwen. Zelfs als je nog geen bewust doel hebt. Zet het geld dat je opzij kunt zetten op je spaarrekening op de momenten waarop dat gaat en kom er niet aan. Je dromen dienen zich aan in fases en je wilt er klaar voor zijn als opeens die supertoffe opleiding op je pad komt, of een mooie baan waarvoor je een auto’tje moet aanschaffen om er naartoe te kunnen rijden.

bespaartips sparen

Trucjes om te sparen als je geen geld hebt

 • Doe aan het eind van iedere week al het kleingeld onder 1 euro uit je portemonnee in een spaarpot.
 • Vraag geld met je verjaardag.
 • Veel supermarkten bieden tegenwoordig weer koopzegels aan: je betaalt dan 5 euro extra. Daarvoor krijg je een sticker terug die je in een boekje plakt. Na tien zegels is het boekje vol en heb je 50 euro gespaard. Je kunt het boekje dan weer inwisselen bij de kassa en je krijgt er 50 euro cash voor terug. Het voordeel van deze manier van sparen is dat je minder geneigd bent om vroegtijdig geld uit je spaarpot te halen. Dat kan namelijk niet, want het zijn zegels in een boekje. En als je dan eenmaal de 50 euro cash in handen hebt, dan is dat zo’n groot bedrag dat je goed nadenkt over waar je het aan uit zal geven. De kunst is dan wel om die 50 euro weer op de spaarrekening te zetten.
 • Spaar statiegeldbonnetjes / flessen op en wissel ze pas na drie maanden in een keer in. Doe het bedrag in je spaarpot.
 • Je kunt ook vrienden / familie en buren vragen of je hun statiegeldflessen mag hebben. De meeste mensen vinden dat niet erg, want het gaat ‘maar’ om een enkele fles van 25 cent. Maar als jij er twintig verzamelt is dat toch weer vijf euro.
 • De belangrijkste tip is om eens een maand of twee heel eerlijk bij te houden waar je allemaal geld aan uitgeeft. Schrijf iedere uitgave op. Na een tijdje krijg je inzicht in jouw uitgavepatroon en kun je beter zien waar je eventueel kunt besparen.
 • Als je geld overhoudt van de boodschappen, doe ze dan in een apart potje. Dit mag je alleen gebruiken als je voor noodzakelijke uitgaven geld te kort komt (dus bijvoorbeeld de boodschappen van de week erna, of een onverwachte rekening). Doe dit elke week. Het geld dat aan het eind van de maand nog in het potje zit gaat op de spaarrekening.
 • Ruim je kledingkast, boekenkast, en de rest van je huis uit. Verkoop wat nog goed bruikbaar is en dat jij niet meer nodig hebt.

Ja maar, mag ik dan geen lol hebben van mijn geld?

Integendeel! Als je de grote Geschriften gaat lezen, zoals de Bijbel of de Koran, dan wordt er in allemaal wel een stuk aan ‘goed met je geld / middelen omgaan’ gewijd. En het interessante is dat ze allemaal hetzelfde zeggen. Vrij vertaald staat er dit:

 • Betaal je rekeningen en noodzakelijke uitgaven zoals de huur en boodschappen.
 • Gebruik 10% van het overgebleven bedrag om andere mensen te helpen (goede doelen, de straatkrant kopen, een nieuwe stofzuiger kopen voor die vriendin die erg krap zit).
 • Gebruik 10% van het na noodzakelijke uitgaven overgebleven bedrag om feest te vieren. Ga uit eten, bouw een feestje en doe dat vooral samen met vrienden en familie. Geniet van wat je hebt en wees er dankbaar voor. De dankbaarheid komt juist tot uitdrukking in dat genieten.
 • Wat overblijft zet je opzij voor mindere tijden.

Het is een hele simpele, maar effectieve formule. Op deze wijze leef je namelijk nooit boven je mogelijkheden, je kunt nooit teveel willen en je kunt niet te weinig voor een ander doen. Het is een goede leidraad om goed met je geld om te gaan en er toch van te genieten.

geld energie flow

Besef dat geld energie is. Geld op zichzelf is niets. Het is papier. Maar met een intentie erachter wordt het een middel dat kan worden aangewend om een doel te bereiken. Wat je doet met je geld is een directe reflectie van het pad dat jij in wilt. Zorg dus dat je uitgaven in lijn zijn met je innerlijke waarden. Consumeer niet om het consumeren, maar koop iets alleen als het bijdraagt aan de persoon die jij van binnen echt bent en het leven dat je werkelijk wilt leven. Ga  geen dure gadgets kopen als je de boodschappen nauwelijks kunt betalen. Koop geen nieuwe jurkjes als je ook kunt sparen voor een grote droom. En diep van binnen weet je wel hoe het moet. Je moet het alleen doen. Ik wens je een gezonde financiële situatie. Ook dat is kwaliteit van leven.

Laat je reactie achter

Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vindt. Laat je het me weten?

Blog Comments

[…] blijf altijd eerlijk naar jezelf. Voelt het wel echt goed om op deze manier met je geld om te gaan? Geef je jezelf wel genoeg ruimte als je iedere cent spaart of alleen maar dingen voor anderen doet […]

Geef een reactie (*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd)