Hoe heb ik mijn carrièreswitch(es) gemaakt?

carrièreswitch

Zes jaar geleden was ik internationaal projectleider bij een non-profit lobbyorganisatie. Aan het eind van mijn burnoutherstel was voor mij duidelijk dat ik niet in dit werk verder wilde. Ik kon er delen van mezelf in kwijt, maar ik had niet het gevoel dat ik optimaal gelukkig was. En dus begon ik een carrièreswitch te plannen. Recent voelde ik weer dat mijn leven een andere richting in ging en dat ik om te blijven groeien zelfstandig ondernemer wilde worden. Hoe maak je dergelijke beslissingen op een goede manier?

 

De ‘kriebel’ die maakt dat je een carrièreswitch wilt maken

Eerder schreef ik ook al een artikel over het maken van een carrièreswitch. Terugkijkend ging de inhoud van dat artikel over wat ik inmiddels ‘de kriebel’ ben gaan noemen. Een innerlijke onrust waardoor je weet dat dingen niet meer kloppen. Een bevriende collega van me surft, en zij vergelijkt het met de onrust die ze kan voelen als ze in het water ligt. Het is een positief soort onrust. Heel lang gebeurt er niets, maar op een gegeven moment ‘voel’ je dat de perfecte golf eraan zit te komen. Het water en de wind gedragen zich anders. Op dat moment begint ze te peddelen. Ze wil klaar zijn voor de golf, ook al ziet ze hem nog niet. En inderdaad, vrij snel daarna doemt de golf op aan de horizon. Ze kan op haar plank springen en glijdt zo met de golf mee. Een met haar omgeving.

Wees in tune met jezelf en je omgeving

Zoals mijn collega precies aanvoelt wanneer er veranderingen op komst zijn in het water, kun jij aanvoelen wanneer het in jouw leven tijd is voor een nieuwe wending.

Toen ik in mijn burnout zat, ging ik nog weleens in de universiteitsbibliotheek van Utrecht zitten. Daar zat ik tijdens mijn studie regelmatig en iets aan dat grote glazen, stille gebouw vol boeken gaf mij een prettig gevoel. Ik haalde koffie bij het barretje beneden en schreef in mijn dagboek. Spontaan voelde ik dat dit was wat ik wilde: op een universiteit werken. Omringd door boeken, studenten, de sfeer van onderzoek en onderwijs. Ik schreef het op in mijn dagboek. Ieder klein ding wat prettig voelde aan die plek. En zomaar, zes maanden later, kreeg ik de kans om te gaan solliciteren bij de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ik had mijn behoefte al heel vroeg aangevoeld. Als ik nu terugkijk heb ik onbewust gevoeld dat de perfecte golf eraan zat te komen.

Om de ‘nieuwe wind’ en onderstromen in je leven aan te voelen kun je klein beginnen. Bel spontaan iemand op als je de kriebel voelt om die persoon te bellen, ook als er geen aanleiding is. Verwoord dan letterlijk: ‘ik dacht even aan je’. En zie waar het gesprek heen gaat. Misschien dacht die persoon ook net aan jou, heeft hij of zij kaartjes over voor je favoriete band of kun jij juist iets voor die ander betekenen. Oefen hiermee.

carriereswitch

De kwaliteiten die je meeneemt in een carrièreswitch

Als mensen een carrièreswitch gaan maken, denken ze vaak dat hun opgebouwde ervaring door het afvoerputje verdwijnt. Het voelt alsof je opnieuw moet beginnen. Niets is minder waar. Je geeft jezelf een voorsprong door te verwoorden welke hard en soft skills je tot nu toe in je loopbaan hebt opgedaan. Hard skills zijn vaardigheden (zoals werken computerprogramma’s, een taal die je spreekt of een bepaald werkterrein dat je beheerst) en soft skills zijn dingen als klantvriendelijkheid, positief beïnvloeden of netwerkvaardigheden. Tien tegen een dat er een heleboel dingen in je lijstje staan die op andere terreinen ook heel nuttig zijn.

Vraag om wat je nodig hebt

Door je lijstje te maken zie je ook meteen wat je misschien nog niet helemaal in de pocket hebt. Wellicht heb je leidinggevende ervaring, maar mis je de kennis om als een echte coach te kunnen luisteren en teruggeven (in plaats van sturen). Vraag dan bij je leidinggevende of je een coachingsopleiding mag doen. Maak inzichtelijk hoe de baas er iets aan zou kunnen hebben, bijvoorbeeld doordat het bijdraagt aan de effectiviteit van je team. Soms is het ook voldoende om aan te geven dat het je extra zou motiveren om nieuwe kwaliteiten in jezelf aan te boren.

carriereswitch

Een carrièreswitch past altijd in je budget

Stel dat je geen baas hebt die jou kan of wil ondersteunen in je ambities, wat doe je dan? Ik geloof dat een carrièreswitch en het aanleren van nieuwe vaardigheden altijd in je budget past. Er zijn drie regels:

  • Maak consequent tijd
  • Begin klein
  • Wees creatief

Om bij het voorbeeld van de coach te blijven: zoek in je omgeving iemand die al coach is. Misschien kan hij / zij jou oud lesmateriaal te leen geven uit de opleiding die deze persoon heeft gevolgd. Of wellicht kan ze je zelf een aantal vaardigheden leren.

Schrijf iedere dag op hoe je wilt dat jouw toekomst eruit ziet. Het hoeft niet in een keer perfect te zijn en ideeën veranderen in de loop van de tijd. Dat is prima. Je krijg steeds nieuwe inzichten. Elke dag schrijven helpt je om je plannen vorm te geven en steeds beter te worden in wat je wilt doen.

Om dezelfde reden: motiveer en onderwijs jezelf. Lees boeken over de onderwerpen die jij interessant vindt. Bekijk TedTalks en luister podcastst. En als je er even doorheen zit, luister naar motivational speakers.

Meld je aan bij facebookgroepen om met anderen te bespreken wat jou bezighoudt en een nieuw netwerk aan te boren. Hetzelfde kun je doen op Linkedin.

Wees de kunstenaar die een beeld maakt. Eerst de grove lijnen, en naarmate de tijd vordert met steeds meer gevoel voor detail.

carriereswitch

Carrièreswitch overtuigend maken? Gebruik de juiste woorden

Om je in een netwerk te begeven en kansen te vinden voor jouw nieuwe carrière is het belangrijk dat je de taal spreekt. Dat is niet zo moeilijk als het lijkt. Kijk eens goed naar je CV. Welke dingen heb je allemaal in je studie en werk al gedaan die aansluiten op wat je nu wilt gaan doen? Ter illustratie: ik heb een masterdiploma Sociale Psychologie. Daarin heb ik zowel geleerd over relaties en persoonlijke ontwikkeling als leiderschap en marketing. Sociale Psychologie gaat namelijk over ‘waarom mensen doen wat ze doen’. Afhankelijk van de context leg ik in gesprek met een klant de focus op een bepaald deel van mijn kennis. Iemand die ik coach / train is meer geïnteresseerd in mijn expertise op het gebied van persoonlijke drijfveren, terwijl een bedrijf misschien liever gebruik maakt van mijn ervaring op het gebied van strategische keuzes in marketing en leiderschap.

De grootste fout die je kunt maken is alles te willen verwoorden waar je goed in bent. Dan wordt je boodschap onduidelijk. Kijk naar de klant of werkgever die je aan wilt spreken en haal in je CV de dingen naar voren die daar op aansluiten. Zorg daarbij ook dat je de taal spreekt. Een commerciële organisatie zal misschien een sneller, actiever taalgebruik verwachten in je CV dan een ambtelijke organisatie. Je kunt de website / communicatieve uitingen van een organisatie bekijken om te zien hoe je jouw taalgebruik aan kunt laten sluiten.

Waag de sprong

Het geheim is dit: je wordt ergens alleen maar goed in door het te doen. Het is als het trainen van je spieren. Als je niet naar de sportschool gaat, gebeurt er niets. Alles is oefening. Zowel je skills, als het aanvoelen van het water zoals mijn collega inmiddels perfect kan. Het mooiste? Deze collega heeft tot op de dag van vandaag waterangst. Maar juist daarom is surfen voor haar zo bevrijdend. Ze ligt ieder weekend in het water. Soms moeten we juist doen wat eng is om boven onszelf uit te stijgen. Als je tevreden was in je comfort zone, zou je nu geen carrièreswitch willen. Go get it, it’s yours!

En dan nu een vraag voor jou:

Ben jij nog tevreden over jouw loopbaan? Wat zijn jouw dromen?

Wie weet kan ik of een van de andere lezers je helpen met inzichten of concrete stappen. Ik weet zeker dat je een mooie toekomst te wachten staat als je luistert naar je hart.

 

 

 

Laat je reactie achter

Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vindt. Laat je het me weten?

Geef een reactie (*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd)