Hoe word ik Dafne Schippers?

bron: dafneschippers.nl

Ik keek mijn vriend een beetje moedeloos aan terwijl ik het hem vroeg, ‘hoe word ik Dafne Schippers? Hoe maak ik mezelf los van de horde en zet ik die ene juiste stap die me de voorsprong geeft?’ Mijn vriend, die (sport)journalist is, lachte en gaf me dit prachtige antwoord. Jouw succes is dichterbij dan je denkt…

Ik wist tot vanochtend niets over Dafne Schippers, behalve dat de vrouw een beest is en ik haar geweldig vind. Maar haar verhaal, dat hoorde ik voor het eerst. Toen ik haar succes vergelijkte met wat ik (op een andere manier) zelf graag wil bereiken, kreeg ik van JB het verhaal te horen. Het bleek precies te zijn wat ik nodig had.

Je ding vinden: van goed naar ongeëvenaard

Dafne was een heel goede zevenkampster. Bij de zevenkamp moet je veel verschillende dingen kunnen, van sprinten tot kogelstoten en ver springen. Ze werd zelfs Wereldkampioen Zevenkamp bij de junioren. En ze mocht naar de Olympische spelen, waar ze twaalfde werd.

Nodeloos te zeggen dat Dafne waanzinnig goed was in wat ze deed, en daar rustig nog even mee door had kunnen gaan.

Tot ze van de meerkamp fysieke ongemakken kreeg. Achteraf zijn deze lichamelijke pijnen ook geestelijke groeipijnen geweest. Ze zal er vast niet blij mee zijn geweest, want ze was goed bezig. Ze moest opnieuw bij zichzelf te rade gaan: wat wil ik écht? Haar situatie dwong haar om keuzes te maken. Dit gevoel kennen we allemaal: innerlijke onrust, en de dingen gaan niet meer helemaal zo eenvoudig als vroeger. Het is tijd voor iets nieuws.

Zo ontdekte Schippers dat ze haar focus wilde verleggen naar de 200 meter hardlopen en de sprint. En toen ze daar eenmaal op ging trainen werd ze waanzinnig goed. Ze brak record na record. Sommige wereldrecords waren al stokoud en leken onbreekbaar, tot Dafne er haar zinnen op zette.

Zilver in plaats van goud

Het ging dus lange tijd ontzettend goed. Eigenlijk was die gouden plak op de Olympische Spelen al in het zicht. Ze was de gedoodverfde kampioene, de favoriet van sportfans wereldwijd. Op de 100 meter liep ze een liesblessure op, waardoor ze op de 200 meter net niet het goud pakte, maar zilver. En daar was ze woest over.

 

Er zijn sportfans die zeggen dat het niet alleen de blessure was, maar ook het gemak waarmee Schippers tot nu toe alle records brak. Daar word je ook misschien iets minder scherp van.

Hoe dan ook, het feit dat ze nu zilver heeft gehaald in plaats van goud, maakt dat ze weer iets heeft om naartoe te werken. Met nog veel meer vastberadenheid en energie dan daarvoor. Want nu weet ze dat het niet de ander is die haar in de weg zit, maar zijzelf. Haar eigen lichaam. Haar eigen wilskracht.

Niet enkel kent ze de tegenstander aan de buitenkant. Ze kent nu ook de tegenstander aan de binnenkant. En als je die leert kennen leer je te ontvlammen.

Boven jezelf uitstijgen

Vanaf dat moment gaat het niet meer om je competitie met anderen. Het gaat om de competitie met jezelf. En laat dat nou net zijn wat het leven van je wil: dat jij jouw eigen unieke pad uithakt in de bergwand.

Dat heeft oneindig veel voordelen. Jouw ziel, hart, wilskracht, talenten en vaardigheden worden erdoor versterkt. Je leeft. Het pad dat je uithouwt heeft daarnaast de toegevoegde waarde dat je iets nalaat voor anderen. Je maakt het anderen makkelijker om hun dromen te verwezenlijken, doordat ze een tijdje jouw pad mogen lopen voordat ze afslaan en hun eigen pad uithakken in de berg. Je bent bijvoorbeeld een inspiratiebron voor anderen, of misschien ontwikkel je wel een methode die anderen ook kunnen volgen.

Mijn les

Het gaat niet om mij versus andere mensen die al meer hebben bereikt dan ik. Het gaat om mijzelf en wat ik ontwikkel in mij om verder te komen. Daarbij gaat het om vinden waar je echt van houdt en waar je echt goed in bent, zodat je die laserfocus hebt. Het gaat er ook om te ontdekken wat in mijzelf me ervan weerhoudt om verder te (durven) komen.

Fijn weekend!

Liefs, Nien

 

Laat je reactie achter

Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vindt. Laat je het me weten?

Geef een reactie (*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd)