In jezelf geloven (het is belangrijk!)

volg je droom

‘Waarom zouden je nachtmerries werkelijkheid worden en je dromen niet?’ Deze uitspraak sloeg bij mij in als een bom. Ik laat me vaak regeren door mijn angsten. ‘Wat zullen ze van me vinden? Wat zal ik van mezelf vinden? Ik laat dit ene ding waar ik heilig in geloof maar varen, want ik zie honderd manieren waarop het fout kan gaan.’ Hoe kun je deze gedachten overkomen en ervaren dat je dromen wel degelijk werkelijkheid kunnen worden? Ik deel graag wat ik geleerd heb op dit gebied.

Het effect van angst

 

Ik heb vaak niet gehandeld naar wat ik het allerliefst zou willen. Vaker dan nodig heb ik dingen laten gaan waar ik heilig in geloofde en me laten sturen door angst. Ik ben bijvoorbeeld jarenlang bang geweest om uit te komen voor het feit dat ik een burnout heb gehad. Terwijl het me zo enorm verrijkt heeft. Ik vond de mening van anderen belangrijker dan mijn eigen innerlijke gevoel. En ik wist niet eens wat die mening was. Ik wist niet eens of ik gelijk had over wat ik dacht dat anderen vonden. En ook: wil ik überhaupt omgaan met mensen die ervoor kiezen zo gesloten te zijn? Wat voor een leefomgeving kies ik dan voor mezelf? Dat inzicht maakte uiteindelijk dat ik met naam en foto besloot mezelf zichtbaar te maken via jongburnout.nl. Ik heb besloten: angst gaat niet zijn wat vormgeeft aan mijn leven.

Als je handelt uit angst, ben je op zoek naar veiligheid. Maar ga eens na, hoe voelt het om je dromen te laten schieten voor veiligheid? Een schijnveiligheid bovendien, want je weet niet hoe morgen eruit ziet.

We leven op twee lijnen. Hier, nu, dit moment. En de beleving van de toekomst die ook in ons leeft. Dit grote cadeau van in de toekomst kunnen kijken wordt echter te vaak gekaapt door de angst. Maar stel je voor dat je met dezelfde stellige overtuiging kunt geloven in je dromen. Dat je met dezelfde toewijding als waarmee je nu werkt aan angsten en schijnzekerheden werkt aan de randvoorwaarden om die droom tot stand te brengen.

 

Begin toe te geven dat je niets weet

 

Absolute in beton gegoten zekerheid en veiligheid bestaat niet. Er bestaat alleen leven en dood. En de enige werkelijke keuze die jij hebt is de keuze of je dood wilt gaan voor je dood bent, of wilt leven. Waarmee ik bedoel: sta je toe dat jouw innerlijk wezen overlijdt voordat je fysiek dood bent? Of ga je staan voor wie je bent? Ik weet zeker dat jij wonderen in je mee draagt. Unieke ideeën, waardevolle gedachten, manieren om jouw wereld en die van anderen beter te maken. Terwijl ik dit schrijf en terwijl jij dit leest is de kracht voelbaar die in staat is zich open te stellen en de wereld te omhelzen. Houd je daar aan vast.

Om je daar aan vast te houden hoef je maar één ding te weten: dat je niets weet. Je hebt ideeën over wie je bent en hoe de toekomst zich kan ontvouwen. Maar je bent niet in de toekomst. Je bent nu. Dit moment is de enige zekerheid die je hebt. En dit moment is bepalend voor de wereld waarin je straks leeft.

 

angst veiligheid

De zelfgemaakte gevangenis van angst zit voller dan de vrije wereld van authenticiteit

Hoe geef je vorm aan dat wat in je leeft?

 

Eric Thomas zei iets heel krachtigs: ‘Gebruik je vermogen om in de toekomst te kijken om je een voorstelling te maken van wat je graag zou willen. Kom dan weer terug in dit moment, hier en nu, en neem kleine overzichtelijke stapjes in de richting van die gewenste toekomst. Maak het grijpbaar.’

Er zijn twee krachten. Dat wat ons vooruit trekt en het gevoel geeft dat we vrij kunnen ademen, dat wat ruimte geeft. En dat wat zwaar is, ons van binnen vernauwt. Vrijheid en angst.

Geef niet toe aan het verlangen om jezelf en je wereld te ketenen, omdat dit een gevoel van veiligheid geeft. Ja, je zit droog. Maar waarom? Omdat je ook niet in de zon zit. Je zit in een gevangenis die je zelf gemaakt hebt.

Dus voel dat innerlijk vermogen om jezelf te verruimen, om te ademen en vooruit te laten trekken in de richting van je droom. Neem de kleine stapjes die in lijn zijn met de grote droom. Breng al je handelen, voelen, spreken op die lijn. Wees nu in alle aspecten waar je al invloed op hebt dat wat je zijn wilt, en werk aan de onderdelen van je leven waarin je nog mag groeien om bij je droom te komen.

Breng alles wat je bent, alles wat je voelt, alles wat je ervaart samen. Wees één. Ik beloof je dat je op een punt komt dat dingen beginnen te klikken. En een onmiddellijk cadeau is dat je met jezelf kunt leven. Er komt een gevoel van authenticiteit over je. Je kunt naar jezelf verantwoorden waarom je doet wat je doet. En dat maakt dat je het naar anderen kunt verantwoorden.

 

De wet van de aantrekkingskracht

 

De wet van de aantrekkingskracht wordt nog weleens geassocieerd met iets magisch. Nou goed, het is ook wel een beetje magisch. Maar het is ook kinderlijk eenvoudig. Als je je richt op wat je wilt bereiken en al je gedachten en acties in het teken daarvan laat staan, dan kun je niet anders dan op het juiste pad komen. Want je bent met niets anders bezig.

We leven in de gouden tijd en plaats, waarin fysiek overleven voor veel van ons (in Nederland) geen issue meer is. We kunnen ons dus richten op iets wat het fysieke overleven overstijgt. We mogen uit die zekerheid zoekende modus. We mogen vliegen.

 

leven in de zon

Doe dit…

 

 • Ga alleen, op een rustige plek zitten. Maak je geest kalm en reis je toekomst in. Je gewenste, meest gekoesterde toekomst. Schets een beeld van hoe je het echt zou willen, zonder restricties. Wat is jouw ideale wereld?
 • Schrijf voor jezelf op welke kwaliteiten je hebt
 • Schrijf voor jezelf op welke bezittingen je hebt
 • Schrijf voor jezelf op welke contacten je hebt (professioneel en privé)
 • Schrijf voor jezelf op wat je nog moet ontwikkelen om in de richting van je droom te komen (welke kwaliteiten, diploma’s, bezittingen, contacten)
 • Schrijf op wat je kunt opgeven om dichter in de buurt van je droom te komen (welke spullen kun je verkopen, welke mensen kun je loslaten, welke gedachten, welke emoties, misschien zelfs je baan, hobby of een verplichting)
 • Begin vandaag.
 • Leef je leven met passie. Haal de rem er af. En steeds als je bang bent, ga terug naar uitgangspunt 1: je weet niets. Het is onzin om te denken dat bestaanszekerheid komt van jezelf vastleggen. Je weet niet zeker dat het fout gaat. Beter geloof je er in dat het goed gaat.
 • Beschouw elke teleurstelling op je weg als een leermoment. Groei sterker en flexibeler. Leer de wegen van het leven.
 • En maak het deel van iedere dag. Doe iedere dag iets dat te maken heeft met jouw grote droom. Hieronder wat suggesties:
  • Praat met mensen of onderwerpen die jou aanspreken in lijn met je droom.
  • Laat je inspireren door sprekers op Youtube of een mooi boek
  • Maak iets (een business plan, schrijf een tekst of maak een schilderij)
  • Deel wat je doet met anderen. Vind een facebookgroep, maak een blog of instagramaccount. Geef je op als spreker voor een congres waar je interesse in hebt.

 

Tot slot…

Doe het alsjeblieft. Geloof in jezelf. Want als jij niet waar maakt wat in jou zo levend is en elke dag aan je hart trekt, dan missen we allemaal een waardevolle bijdrage aan deze wereld. Ik kan niet wachten om de schoonheid te zien die jij in de wereld kunt brengen. Wees authentiek, dapper en geniet! Dit is jouw leven. Je bent belangrijk.

Laat je reactie achter

Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vindt. Laat je het me weten?

Geef een reactie (*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd)