Je dag effectief indelen met een Bullet Journal. Je leven wordt er echt leuker van!

 

Sinds een week werk ik met een Bullet Journal. Dat heeft me onwijs veel inzichten gegeven over hoe ik met mezelf en mijn dag omga. En waar mijn prioriteiten liggen. Wat doe ik nu echt in een dag en hoe dient het me? Dankzij dit bullet journal kan ik mijn kwaliteit van leven verhogen. Kijk je mee?

Bij het Bullet Journal dat ik kocht krijg je een boekje met ideeën over hoe je er gebruik van kunt maken. Je kunt er echt allerlei dingen in bijhouden. Het is een soort logboek voor je leven. Ik gebruik het zelf voornamelijk om mijn werkdoelen en -dromen in te plannen.

Hoewel het voor mij tegenwoordig wel zo is dat ik in mijn werk grotendeels hetzelfde nastreef als in mijn persoonlijk leven. Ze zijn gestoeld op dezelfde waarden (liefde, respect en persoonlijke groei voor mezelf en anderen).

Mijn visie voor de toekomst is dan ook integraal: het gaat over wie ik wil zijn op álle levels. Spiritueel, mentaal, lichamelijk, qua werk, vrienden en in mijn relatie. Dat betekent dus ook dat ik door de dag heen op al die levels in mezelf moet investeren. Elke dag opnieuw. Het Bullet Journal helpt me om dat te doen.

Een visie voor jezelf schrijven

Ik ben begonnen met iets wat ik zelf heb verzonnen. Op een paar pagina’s heb ik uitgeschreven hoe het eruit ziet om mijn ideale zelf te zijn. Dat betekent dus niet dat ik daar al ben. Maar ik heb wel een beeld bij wie ik wil zijn. Ik ga (uit privacy enzo) daar geen foto’s van plaatsen.

Maar ik kan je wel een voorbeeld geven. Dit is een klein stukje uit mijn visie:

Lichamelijk

Ik bouw een sterk lichaam dat in balans is. Ik werk continu aan mijn natuurlijke functionele bewegingspatronen. Ik eet gezond en uitgebalanceerd voedsel dat is gewonnen met respect voor de natuur en mensheid. Daarbij verlang ik niet langer naar geraffineerde suiker en caffeïne. Ik zee, voel en weet wat mijn lichaam me wil vertellen. Het lichaam is de geest.

En zo heb ik dus een visie geschreven voor alle volgende onderdelen:

Lichamelijk

Spiritueel

Mentaal

Gevoelsleven / emoties

Relaties (vriendschappen)

Financieel

Professioneel

Relatie (liefde)

 

Van daaruit ben ik gaan kijken hoe ik mijn leven zo ideaal mogelijk kan indelen om dichterbij die doelen en waarden te komen. Ik heb het voorbeeld van het Bullet Journal gebruikt voor het maken van een jaarkalender en een maandkalender.

De maandkalender gebruik ik vervolgens weer om elke losse dag in te delen. Voordat ik ga slapen maak ik een overzicht van wat ik de volgende dag wil doen. Daarbij besteed ik aandacht aan alle componenten in mijn leven.

Je dag indelen op basis van jouw waarden

(Ja, ik schrijf veel in het Engels. Engels en Nederlands lopen ook door elkaar in mijn hoofd. Wie vaker mijn artikelen leest is dat misschien wel opgevallen. Gooi ik er opeens een Engelse zin tussendoor).

Het zal je bijvoorbeeld opvallen dat ik in de ochtend veel tijd neem om te mediteren (een uur: Mandala meditatie van Osho), douchen (een wisseldouche van koud en warm) en ontbijten. Zo kom ik al meer in de buurt van mijn spirituele en lichamelijke waarden. En het houdt ook mijn mentale capaciteiten en emotionele ervaringen door de rest van de dag heen in balans.

De blokken die gaan over werk zijn oranje en heb ik ook weer ingedeeld op basis van de doelen en waarden die ik nastreef.

Tussen de middag neem ik de tijd om te lunchen (lichaam) en om door het park te wandelen. Ook dat houdt mijn ‘systeem’ van lichaam, mentale vermogens en spiritualiteit gezond. Zo is het bewezen dat je het beste functioneert na een pauze. Zeker als je tijdens die pauze even buiten bent geweest. Dat doe ik dus tussen de middag. Ik gebruik de wandeling bovendien om verder te voelen en na te denken wat mijn visie voor mijzelf is in de toekomst.

Dan sport ik na mijn werk nog eventjes (thuissportprogramma Turbofire) en in de avond hebben JB en ik een afspraak met vrienden.

Dit is een wat kortere werkdag dan normaal. Vaak ga ik wat langer door of begin ik wat vroeger. Maar dat ochtendritueel en de lunch plus wandeling door het park zijn standaard. Daar neem ik ook uitgebreid de tijd voor.

Wat maakt een Bullet Journal zo fijn?

 

Zie je hoe bijna alle componenten van mijn lijstje terugkomen in een dag?

Ik geloof dat wij mensen niet alleen maar productierobotjes zijn. Als je echt een vervuld leven wilt leiden en daarbij ook productief en actief wilt werken aan je droom(werk)doelen, dan zul je in alle aspecten van mens-zijn moeten investeren. Mijn Bullet Journal stelt me in de gelegenheid om dat te doen.

Bovendien kun je ook goed van jezelf zien waar je misschien niet goed met je tijd omgaat. Zo zat ik gisteren een hele tijd op Facebook te fiedelen, waardoor ik niet helemaal ben toegekomen aan alles wat ik me had voorgenomen. Terwijl het toch echt prima in mijn dag had gepast, als ik me aan mijn schema had gehouden. En het is nou echt niet zo dat ik mezelf teveel op de kop zit. Zoals je kunt zien zitten er genoeg relaxmomenten in mijn dag. Het is dus pure zelfsabotage.

Tot slot kun je met een Bullet Journal nog veel meer leuke dingen. Een groeimeter bijhouden van je persoonlijke doelen, bijvoorbeeld. Of lijstjes maken van dingen die je nog wilt zien of meemaken. Tussendoor kun je ook lekker handletteren of andere leuke dingen doen.

Ja, mijn Bullet Journal en ik zijn onafscheidelijke maatjes geworden in een korte tijd. Ik ben fan!

Ook een Bullet Journal kopen? Dat kan hier:
[bol_product_links block_id=”bol_5956015f04f88_selected-products” products=”9200000071825256,9200000071825258,9200000071825254,9200000071824842″ name=”Bullet Journal” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Laat je reactie achter

Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vindt. Laat je het me weten?

Blog Comments

Hai nienke, heb gister my bullet journal besteld, morgen geleverd. Na werktijd ga ik daarvoor even zitten. Wil er een dagboek(geslapen kort lang tussendoor wakker etc) van maken met hoe ik me voel enz en per dag afspraken indelen en wanneer huishouden. Er zijn genoet bideos op toutube met voorbeelden. Heb er gelijk wat fineliners gehaald en een nieuw boek. Kopen is beetje verslavend 😉

Oeh, ben benieuwd wat je er van vindt tot nu toe!

Heeeel leuk! Heb er vooral weeklogs in en dagligs zoals in het voorbeeldboekje. Ik plak er zelfs stickers in ga even terug naar hoe ik kind was. Zorgenloos.. als ik even niet lekker in mijn vel zit dan ga ik even weer * spelen*met mijn bullet journal,tekenen en kleuren.

Cool! Bullet journals zijn echt helemaal the shit om je innerlijk kind te (her)ontdekken, inderdaad 😀 Herkenbaar.

Ik heb sinds dit jaar ook een bullet journal en ik ben er nog steeds heel blij mee. Vooral omdat ik nu al mijn aantekeningen en overzichtjes handig bij elkaar heb. Het enige nadeel vind ik dat het wekelijks ‘tekenen’ van mijn agenda vrij veel tijd kost.

Haha, ja, dat herken ik wel. Mijn oplossing is nu om een maandkalender te maken met deadlines en to-do’s. Dan heb ik een groot overzicht. En vanuit daar elke avond in bed mijn volgende dag uit te tekenen.

Geef een reactie (*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd)