Je dromen verwezenlijken. De waarheid achter succes en voluit leven.

Na je burn-out wil je graag een beter leven. Je lekker in je vel voelen en je bezighouden met de dingen waar jij gelukkig van wordt. Maar waar begin je? Wat is er voor nodig om dat succesvolle, energievolle leven te leiden? Ik ontdekte een verrassend antwoord…

Wees nieuwsgierig

En dan bedoel ik niet, een klein beetje hier en daar. Nee, geef jezelf volle toestemming om als een soort maniak op te gaan in alles wat jouw interesse heeft. Zonder angst dat je faalt. Zonder het idee dat er iets ‘nuttigs’ of tastbaars uit moet komen.

Dat de dingen die we doen nuttig moeten zijn is in feite zelfs de grootste leugen die ons allemaal is aangepraat. Weet je nog hoe je als kind helemaal ergens in op kon gaan? Lekker gek kon doen? En hoe voelde dat?

Nou, dat dus. Dat is waarom je absoluut, onhoudbaar nieuwsgierig moet worden. Ergens helemaal in duiken. Ook als het je ogenschijnlijk niets oplevert. In het begin zul je je misschien heel schuldig voelen. We zijn immers allemaal geconditioneerd dat je ‘hard moet werken’ en dat alles ergens toe moet leiden (zoals hoge cijfers).

Bullshit.

 

Je leeft NU en niet in de toekomst

 

Door altijd maar bezig te zijn met dat je dingen moet doen die ergens toe leiden, ben je met je hoofd in de toekomst. Zo mis je alles wat je nu in dit moment doet. Het is toch eigenlijk krankzinnig dat we altijd bezig zijn met afleiding zoeken?

Afleiding waarvan? Van wie je bent en hoe dit moment voelt?

Misschien heb je het op dit moment heel moeilijk. Dan is de behoefte om afleiding te zoeken, te vluchten, heel groot. Niemand wil lijden. Toch, als je dat doet, zal er ook niets veranderen. Je creëert een schijnwerkelijkheid voor jezelf. Gaat als een zombie door het leven. Je staat op met een rotgevoel en meteen duik je in je telefoon om het gevoel te vermijden. Zo slof je door de dag heen, tot je – eindelijk – weer naar bed mag.

Wat voor een leven is dat?

Vind je het gek dat je met een rotgevoel wakker wordt?

Wat ik voorstel is een andere benadering. Leef hier en nu. Ook als het moment rot is. En wees er nieuwsgierig naar (daar heb je dat woordje weer). Open je ogen, je oren, je gevoel en luister naar de ervaring binnenin jou. Durf erbij te zijn.

Als iets maar lang genoeg knelt en schuurt zul je vanzelf een nieuw jasje willen aantrekken.

Naar je lijden durven kijken is wat je uit jouw lijden zal verlossen. Nadenken (in de toekomst zijn) is niet genoeg. Hier en nu is waar het leven zich afspeelt. Hier en nu maak je keuzes. Hier en nu sta jij jezelf toe dat je geleid wordt door omstandigheden en mensen die niet goed voor je zijn.

 

Zie dat jij de basis van alles bent in jouw leven

 

Eens in de zoveel tijd krijg ik een opmerking van iemand die ongeveer zo klinkt:

“Lekker makkelijk, Nienke. Met je succesvolle blog en trainingen. Je leuke vent en vrienden. Jij bent er al. Ik voel me klote. Wat onaardig van je om me zo te pushen en te zeggen dat ik mijn lijden moet doorvoelen. Ik wil weten wat ik er aan kan doen.”

 

Lieverd, ik heb alle begrip voor je. EN ik wil dat het beter wordt voor je. Dat is de enige reden dat ik deze dingen opschrijf. Onthoud, ik heb zelf een burn-out gehad van de zwaarste categorie. Er zijn mensen die daar nooit meer uitkomen.

 

Je kunt regelmaat aanbrengen.

Negatieve gedachten onderzoeken met een therapeut.

Gezonder leven, eten en slapen.

Een nieuwe baan nemen.

 

Maar je deze dingen ‘doet om het doen’, dan heb je nul oplossing. Dan is het allemaal los zand. Er moet een mindshift mee gepaard gaan. Jij moet zelf in de basis op een andere manier met het leven omgaan.

 

Nieuwsgierig leven in plaats van gefocussed op prestaties.

Hier en nu leven in plaats van met je hoofd in de toekomst.

Je lichaam voelen in plaats van altijd maar in gedachten verzonken.

Keuzes maken vanuit liefde in plaats van angst.

 

JIJ moet veranderen. En dan volgen jouw omstandigheden vanzelf.
Maar als je alleen de omstandigheden verandert, behoud je in de kern dezelfde valkuilen.

 

Maak het klein

 

Tot slot, wees niet te veeleisend naar jezelf. Een radicale mindshift kun je niet afdwingen. Dat af willen dwingen op zichzelf zou al betekenen dat je de mindshift helemaal niet gemaakt hebt. Haha.

Durf gewoon te dobberen en met de nieuwsgierigheid van een kind te onderzoeken. Jezelf, een ander, de wereld.

En vanuit daar: maak het klein. Je oude ik wil waarschijnlijk graag grote, meetbare resultaten. Maar dat is niet waar de verandering echt zit. Je bent een grote olietanker op zee. Als je die olietanker nu een centimeter uit koers brengt, dan eindigt hij aan het eind van zijn vaart op een hele andere plek. Dát is het resultaat waar je naar op zoek bent.

Zoek nu de dingen op die jou een centimeter uit koers brengen. Dat is alles wat je nodig hebt. Koop verf en kwasten en rommel thuis lekker aan een schilderij. Geniet van het moment. Bel die ene vriendin op.

En het leven neemt de rest voor zijn rekening.

Had ik verwacht dat Jong Burnout zou uitgroeien tot wat het nu is? Nee. Ik begon in 2013 uit liefde en nieuwsgierigheid. Ik wilde gewoon simpelweg tips delen met andere mensen in een rotsituatie (liefde).

En mijn nieuwsgierigheid dreef me er steeds opnieuw toe om nieuwe dingen uit te proberen. Ik heb mezelf geleerd hoe ik een website moest bouwen, en werd daar steeds beter in. Waar het burn-out, stress, het menselijk lichaam en de menselijke geest betrof ben ik mezelf gaan bijscholen, alles gaan lezen wat los en vast zit en daardoor weet ik er nu ook professioneel heel veel van.

De zaadjes voor al die dingen zijn bovendien al tijdens mijn burn-out gelegd. Ik vond het gewoon fijn en leuk om bezig te zijn met signalen van het lichaam, filosofie, arbeidsmarktvraagstukken, mensen… Ik ben meer gaan doen van wat ik leuk vond. En van hobby is dat uitgegroeid naar een carrière. Een roeping, zou ik het zelfs willen noemen. Dat maakt me onwijs dankbaar.

Jij kunt hetzelfde bereiken. Op jouw eigen manier. Of je nu blogger, vrachtwagenchauffeur, lerares of wetenschapper wilt worden: doe het niet, omdat je denkt dat het plaatje dat jij erbij hebt je plezier gaat geven. Doe het, omdat de kleine dingetjes die ermee te maken hebben je gelukkig maken.

 

Liefs, Nien

Laat je reactie achter

Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vindt. Laat je het me weten?

Blog Comments

Dag Nienke, het lijkt er een beetje op dat je er in je artikel voor pleit dat iedereen eerst zijn hobby/ roeping moet vinden, en er vervolgens zijn werk van zou moeten maken. Eerst spelenderwijs (terwijl je burnout bent) kijken wat je vanzelf als eerste pakt/ welke activiteit je het meest raakt, en er vervolgens proberen je werk van te maken? Maar hoe moet dat dan met al die mensen die zoiets niet kunnen vinden, en gewoon terug (willen) gaan naar de baan waar ze uit kwamen met de bijbehorende levels/ snelheid van presteren/ kennis en kunde? Deze mensen worden/ blijven dus gewoon wie ze waren, terug in hun baan. Lastig te snappen wat je bedoelt met ‘iedereen zou een mindshift en een verandering in persoonlijkheid moeten doormaken tijdens een burnout’. Hoe doe je dat?

Als je gelukkig wordt van de baan die je al had, lijkt het me zeker een goed idee om daar weer (met de juiste opbouw en begeleiding) naartoe terug te gaan. Maar dan wel met een werkritme dat bij je past en een aanpassing op de punten waar het ‘schuurde’. Mits de burn-out niet voort is gekomen uit een (gedeeltelijke) privésituatie, is het toch belangrijk om te kijken hoe je (houding ten opzichte van) werk beter in lijn kan worden gebracht met wie je bent. De mindshift is: werken vanuit wat jou energie geeft, zowel in ritme als invulling. En daar eerlijk over zijn naar jezelf. Maar nergens heb ik gezegd dat je persoonlijkheid moet veranderen 😉

Heel fijn nien! Ik ben denk ik bij de ‘ eindfase’ van mijn burnout. Het gaat nog steeds met pieken en dalen. 1 maand goede en 1 maand slechte maanden begin bo is het nu 3 goede maanden en een wat mindere maand.
Wat ik wel heb besloten is dat ik terug in uren ga betreft werken. 36 is voor mij teveel. Ga naar 32u. Ben ondertussen ook al bijna 32u aan het werk. Ik plan in mijn bullet journal chillavonden in en sport weer regelmatig. Sportschool is too much door de drukte. Ik train buiten. Personal training en bootcamp. Zooo fijn om in de buitenlucht te trainen!
Ik lees nog steeds je artikelen en heb er nog steedseel aan. Liefs!

Ahhh, wat fijn om te lezen, R.R.! Super trots op jou 😀

Hi nienke,

Ik kan mij herinneren dat ik een tijd geleden een artikel van jou heb gelezen waarin je vertelde over seksuele intimidatie of misbruik. Ik kan het artikel nu zelf alleen nergens meer vinden.
Door mijn burnout is er ook bij mij een heftig trauma naar boven gekomen en ik vroeg me af hoe jij je het voorval kon herinneren of hoe het naar boven kwam?
Liefs

Ha T.,

Als je me even mailt kijk ik of ik je verder kan helpen.

Liefs!

Yes!!! Topartikel! Bevat precies de kern van herstel volgens mij. Ik ben zelf voorbij burn-out gegaan. 2 jaar lang de hel op aarde. Nu 2 jaar later ben ik op het punt van een zware burn-out beland. Moeeeeee. Maar het is nu draaglijk en alles wat ik de afgelopen jaren mondjesmaat heb gelezen begin ik zelfs onbewust al in praktijk aan het brengen. Ik heb hoop en vertrouwen in de toekomst. En eerlijk gezegd heb ik het meeste daarvan te danken aan jouw website Nienke. Ooit hoop ik weer mee te draaien in de maatschappij. Maar voor nu… geniet ik ervan dat ik me soms oké voel. Bedankt dat ik mee mag liften met al jouw kennis en als ik energie genoeg heb volg ik graag een keer een training.

Wauw, wat een groot compliment. Ik ben heel blij dat de site je zo heeft kunnen helpen in je herstel. Maar de meeste credit gaat natuurlijk naar jou zelf. Je moet het namelijk ook maar allemaal in praktijk kunnen brengen. Fijn om te lezen dat je steeds meer stappen in de juiste richting zet. Enne… Wie weet tot ooit op een training!

Geef een reactie (*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd)