Jouw eigen visie ontwikkelen

eigen visie ontwikkelen

advertorial

Voor mijn trainingen en blogposts probeer ik elke keer weer met originele invalshoeken te komen. Hiervoor lees ik veel boeken over geïnspireerd leven, work-life balance, de arbeidsmarkt en stress-management. Zo kan ik jou de inzichten geven die in mijn ogen het beste werken. Vandaag laat ik je zien hoe ik verschillende invalshoeken aan elkaar verbind, zodat ook jij jouw eigen visie kunt ontwikkelen op hoe je positieve energie kunt krijgen van je loopbaan.

Lezen, kijken, luisteren

Ik lees veel boeken. Het is zo erg dat ik misschien wel een beetje een boekenjunkie kan worden genoemd. In Utrecht zit boekhandel De Wijze Kater en ook Bol.com is voor mij niet veilig. Als ik titels zie waar ik blij van word, een nieuwe schrijver heb ontdekt of een pagina in een boek me aanspreekt moet ik het eigenlijk hebben. Soms gaan die boeken een tijdje mijn kast in en kijk ik er pas na enige tijd weer naar. Maar dat geeft niet. Dat kan juist heel goed zijn, zoals je hieronder zult begrijpen.

Wat ik ook doe is veel kijken en luisteren naar mensen die in mijn ogen ‘grote sprekers’ zijn. Les Brown, Lisa Nichols, Alan Watts, Oprah Winfrey, Maya Angelou… Ik kan nog wel even doorgaan. Het inspireert me om mensen te horen spreken die hun visie op het leven al gevonden hebben en bovendien durven doorontwikkelen daarin.

eigen visie ontwikkelen

Alles door elkaar

De enige boeken die ik echt van A tot Z achter elkaar lees zijn romans, omdat ik dan gewoon van het verhaal wil genieten. Maar de boeken waar ik inspiratie uit haal lees ik op een manier die sommige mensen een beetje apart vinden: alles door elkaar. Mijn vriend wordt er soms gek van. Dan liggen er verspreid door het huis tien verschillende boeken met boekenleggers, aantekeningen, en briefjes.

Om niet te vergeten wat voor mij de belangrijkste lessen zijn in een bepaald boek gebruik ik vaak zogenaamde paginamarkeerders. Deze van Sigel bijvoorbeeld. Ook Action verkoopt ze. Het fijne van dit soort markeerders is dat ze doorzichtig zijn (je kunt ze dus over tekst plakken), je kunt er op schrijven en ook het verwijderen lukt zonder beschadigingen.

eigen visie ontwikkelen

De informatie aan elkaar verbinden

Eigenlijk gebeurt dat al voor een deel in mijn hoofd. Doordat ik zoveel boeken en video’s door elkaar lees en luister is mijn hoofd een soort van smeltkroes van ideeën. Soms lees of hoor ik iets bij de ene spreker, en vraag ik me af, ‘ja, maar hoe maak ik dat nou praktisch?’ Vervolgens pik ik iets op van een ander dat juist heel praktisch toepasbaar is, en op die manier kan ik het beste van twee werelden combineren. Vaak doorloop ik dan de volgende concrete stappen om echt op een ‘product’ (training of blog) uit te komen:

  • Ik schrijf kernwoorden en uitgangspunten op. In het geval van trainingen vaak op post-its.
  • Vervolgens herschik ik deze tot er een logische opbouw ontstaat.
  • Dit schrijf ik uit. Het liefste schrijf ik nog steeds met de hand, in een mooi boekje of grote collegemap en met verschillende kleuren fineliners (en dan het liefst de Triplus Fineliners van Staedtler of de welbekende Stabilo’s.
  • Tot slot vul ik de details in. Ik kijk of het een lopend geheel is, of er nog vragen onbeantwoord zijn gebleven voor de lezer of deelnemer.

Dit is hoe ik tot nieuwe inzichten kom. Vaak kan ik er voor een volgende keer ook weer op verder borduren. Ik probeer niet echt met eenmalige trucjes te komen, maar liever met iets waar ik zelf en andere mensen in de kern wat aan hebben. Daarom spreek ik ook liever over een visie / blik op de wereld of arbeidsmarkt.

Hoe laat jij je inspireren?

Laat je reactie achter

Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vindt. Laat je het me weten?

Blog Comments

Haha 😉 inderdaad of ha! En helemaal waar, het echt inleven in het boek :))
met uitwerken bedoel ik ermee aan de slap gaan, een werkpuntje nog..

Liefs

Hoi Nieke,

Ook ik laat me graag inspireren door boeken (ik maak er zelfs markeringen en hartjes in) en blogsites, ik ben een informatie-en opzoekjunkie zowel in boeken als online.

Uitwerken is voor mij iets lastiger 😮

Ook ik quotes of in films en series vind ik inspiratie dat kan gaan over levensvisie en inzichten in het leven.

Liefs
Tiffany

Haha. Uitwerken hoeft ook niet 🙂 Ik denk dat iedereen doet wat bij haar / hem past. Dat van die markeringen en hartjes herken ik! En soms zet ik zelfs ‘jaaaaa!!'(ofzoiets) in de kantlijn 😛

Geef een reactie (*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd)