Netwerken, hoe doe je dat?

hoe moet je netwerken

Als Career Service officer geef ik met regelmaat workshops over netwerken. Mijn eigen netwerk is uitgebreid, en alle banen die ik tot nu toe heb gehad (inclusief bijbanen) heb ik via mijn netwerk gekregen. Vandaag vertel ik je over hoe je effectief kunt netwerken. Kleine waarschuwing: ik heb veel memes gebruikt 😉

Waarom is netwerken zo belangrijk?

We leven in een netwerkeconomie. We zijn langs allerlei wegen steeds meer verbonden. Daarnaast worden vertrouwen, drive en bijzondere ideeën in onze maatschappij steeds belangrijker (Seth Godin). Deze twee tendensen maken dat werkgevers eerder in de directe omgeving kijken dan een vacature plaatsen. Onderzoek wijst uit dat 65 – 80 procent van alle banen via via wordt ingevuld. Daarbij wordt de rol van de werknemer steeds belangrijker: wat wil en kun jij echt, en welke omgeving past daarbij?

Uit mijn eigen ervaring weet ik hoe waardevol netwerken is: alle banen die ik tot nu toe heb gehad, heb ik via mijn netwerk aangereikt gekregen. Natuurlijk moest ik dan nog wel langskomen voor een sollicitatiegesprek, maar ik heb nog nooit een baan via een vacature gekregen. Ik heb een behoorlijk uitgebreid netwerk, met mensen in alle hoeken van de samenleving. Van bedrijfsleven tot overheid, van werknemer tot directeur of bestuurslid. Dat komt vaak van pas bij activiteiten die ik wil organiseren en vragen die ik heb over mijn eigen ontwikkeling. En het is natuurlijk ook erg leuk om hen te kunnen helpen als zij iets nodig hebben.

netwerken

Breng jezelf in de juiste omgevingen

Om te kunnen netwerken moet je mensen ontmoeten. Sta dus op van de bank, kom achter je bureau vandaan of wandel je kantoor uit.

Jezelf in de juiste omgevingen brengen is heel simpel: bezoek omgevingen waar mensen bezig zijn met onderwerpen die jou interesseren. Vraag je je af hoe het is om een eigen bedrijf op te starten? Loop eens een gebouw binnen waar een aantal startups bij elkaar zitten en kijk of je ze wat vragen mag stellen over ondernemerschap. Ga naar een leuke lezing en vraag in de pauze aan iemand wat hij / zij er van vond. E-mail een interessante organisatie en vraag of je een keer een uurtje koffie mag komen drinken of een dagje mee mag lopen. Het werkt het beste om een persoon in die organisatie op te zoeken en een persoonlijke e-mail te sturen: ‘ik vind het onderwerp waar jij je mee bezig houdt enorm interessant. Zou ik je op een kop koffie mogen trakteren en je wat vragen mogen stellen?’ Mensen vinden het heerlijk om te praten over datgene waar ze enthousiast over zijn!

Naast offline kun je ook online jezelf in de juiste omgevingen brengen. Maak een Linkedin-account aan en meld je aan voor groepen die jouw interesse hebben. Kies daarbij voor levendige groepen, waarin veel discussies plaatsvinden. Maak twee keer per week tijd om aan Linkedin- en facebookgroepen een actieve bijdrage te leveren door te reageren op discussies of ze zelfs te starten. Zorg dat je bijdrage inhoudelijk en constructief is. Als je hierdoor in een interessant gesprek verwikkeld raakt met iemand, voeg diegene dan toe als contact. Je kunt dan via PM jullie gesprek voortzetten en uiteindelijk misschien voorstellen om elkaar eens echt te ontmoeten.

netwerken hoe moet dat

Oh, en ga in de pauze bij lezingen en congressen vooral niet in een hoekje staan te friemelen op je telefoon. Ik weet dat het intimiderend kan zijn om je in een ruimte vol mensen te bevinden die je niet kent, maar spelen met je telefoon of heel geconcentreerd in je koffie staren gaat je geen nieuwe contacten opleveren. Spreek gewoon iemand aan. Een paar trucjes zijn: in de rij voor de koffie of lunch iets zeggen over de spreker die net geweest is of nog gaat komen. Beter nog is om te vragen wat de ander vond van de spreker, of naar welke komende lezing hij / zij uitkijkt. Netwerken is interesse tonen. Een andere manier is om een vraag te stellen aan de spreker tijdens de lezing, dan komt iedereen in de koffiepauze vanzelf op jou af. Daar heb je wel wat meer durf voor nodig, maar het levert ook meer op. Zorg dat je vraag intelligent is en getuigt van oprechte interesse. Ook kun je op andere mensen afstappen die alleen staan, of in een groepje van drie personen. Oneven aantallen betekent vaak dat er ruimte is voor een extra persoon. Ga erbij staan en steek je hand uit om je voor te stellen. Als je een privégesprek hebt onderbroken merk je dat snel genoeg en vertrek je gewoon weer naar het volgende groepje. Daar is niets raars aan.

Luister

Praten is luisteren. Als je altijd alleen maar zelf aan het woord bent leer je nooit iets nieuws. Als je doorvraagt en goed luistert naar wat die ander werkelijk wil zeggen doe je veel nuttige informatie op. Je ziet bijvoorbeeld haakjes voor een samenwerking. Of je hoort iets waarmee je de ander verder kunt helpen.

Natuurlijk is het ook belangrijk om te vertellen over wat jij doet en wilt, maar zorg dat het altijd een dialoog blijft en zoek punten van verbinding.

luisteren netwerken gesprek

Geef en gun

Om effectief te netwerken is het van belang dat je een goede radar ontwikkeld voor wat andere mensen nodig hebben. Soms zullen ze je er direct om vragen. Het wordt echter nog veel meer gewaardeerd als jij op het juiste moment iets kunt aanreiken zonder dat het je gevraagd is. Er zijn twee soorten geven en gunnen:

  • Een attent gebaar dat alleen aansluit bij de beleefwereld aan degene waar je het aan geeft.
  • Een attent gebaar dat zowel op jouw beleefwereld aansluit als die van de ander.

Ik ben voorstander van het tweede soort gebaar, omdat het je helpt om je te profileren. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een unieke invalshoek op een vraakstuk waar de ander mee bezig is. Of twee van jouw kennissen met elkaar in contact brengen die beide met een bepaald onderwerp bezig zijn. Vanuit jouw achtergrond en expertise geef je dan input. Dat wordt vaak gewaardeerd, omdat het voor nieuwe inspiratie zorgt. Je laat zien wat je in huis hebt aan kennis, kunde en contacten. Bovendien laat je zien dat je het werk van die ander belangrijk en nuttig vindt. De ander voelt zich gezien. Een sterke combinatie van factoren, die helpt om in de ogen van de ander een waardevol netwerkcontact te zijn. En als je een ander iets gunt, kan het zomaar dat die persoon in de toekomst ook eens iets voor jou kan en wil doen.

Voor jezelf is het ook leuk om zo bezig te zijn. Het helpt je om met jouw unieke bril te kijken naar allerlei onderwerpen en zo je eigen visie op de wereld te ontwikkelen. In onze tijd wordt een eigen visie het meest gewaardeerd. Met de enorme hoeveelheid informatie die gedeeld wordt is het belangrijk om te zorgen dat je niet blijft herkauwen, maar stukjes kennis aan elkaar verbind en mixt met jouw mening. Dat draag je vervolgens uit.

Ook als student of beginnend netwerker kun je geven en gunnen. Je kunt een interessant artikel dat je hebt gelezen doorsturen naar iemand waarvan je weet dat die bezig is met dat onderwerp. Zet in minder dan 150 woorden in de begeleidende mail waarom je denkt dat juist dit artikel zo goed aansluit: jouw unieke visie. Zo raak je dieper met mensen in gesprek en zullen ze een volgende keer ook aan jou denken.

Wees jezelf en heb er lol in

Je wilt in contact komen met mensen die jou verder helpen met dat wat jij het liefste doet. Daarom is het belangrijk om echt jezelf te zijn. Die ander moet jou leren kennen (en niet een masker) om wat voor je te kunnen betekenen. Natuurlijk kun je wel de meest beleefde, sympathieke versie van jezelf laten zien, maar blijf vooral dicht bij jezelf. Iemand die spreekt vanuit zijn hart en passie is in staat een ander te raken.

Heb het ook vooral leuk met de contacten die je op doet. En durf ook te besluiten dat sommige mensen misschien niet bij je passen. Ik heb hoge overheidsfunctionarissen en mensen met een flinke positie in het bedrijfsleven leren kennen waarvan ik later dacht, ‘dit vind ik dus echt geen prettig mens.’ Als dat je overkomt, houd dan niet krampachtig vast aan het beeld dat je die persoon dichtbij moet houden omdat hij / zij je mogelijk verder kan brengen. Als je terug denkt aan de regel ‘gunnen en geven’, zul je beseffen waarom het belangrijk is om echt te kunnen aansluiten op de beleefwereld van de ander. Bovendien betwijfel ik of iemand die jij bijzonder onprettig vind jou in werelden gaat brengen waar je een gelukkiger persoon van wordt.

Uiteraard heb je sommige mensen gewoon nodig of bevinden ze zich nu eenmaal op jouw pad. Ik zeg dus ook niet dat je mensen rigoureus uit je leven moet schrappen. Maar kijk wel eerlijk hoe hard je ze daadwerkelijk nodig hebt en of je niet langs een andere weg ook kunt komen waar je wilt komen. En zorg dat het contact met de minder prettige mensen beperkt wordt tot een functioneel contact.

netwerken jezelf zijn

Durf te vragen

Spreek vanuit jouw passie en plezier en durf je contacten te vragen om je verder te helpen. Als je niet weet waar je om moet vragen, maar je vindt iemand wel interessant, vraag dan om een netwerkgesprek. Wie weet doe je daarin allerlei nieuwe inzichten op. Je kunt ook vragen of iemand je in contact wil brengen met anderen of je tips voor interessant boek of leuke cursus wil geven. Misschien mag je een keer gratis meedoen met een workshop van die persoon of een dag meelopen in diens bedrijf.

Het belangrijkste bij vragen wat je nodig hebt is dat je:

  • Spreekt vanuit je hart.
  • Een duidelijke concrete vraag hebt (niet ‘wil je me verder helpen’, maar: ‘kun je me advies geven over dit onderwerp’ of ‘zullen we kijken of we kunnen samenwerken’).
  • Aangeeft waarom je juist die persoon deze vraag stelt.
  • Aangeeft hoe jouw interesse / werkgebied aansluit op die van de ander.

Netwerken is eigenlijk gewoon heel leuk. Het betekent dat je met mensen mag omgaan die een interesse met jou delen. Je kunt anderen helpen en wordt zelf ook verder geholpen. Wat is er leuker dan dat? Het past bovendien helemaal in het huidige tijdsbeeld, waarbij we allemaal steeds meer en sneller verbonden zijn. Ga er op uit en leer mensen kennen!

En tot slot: vergeet niet om altijd meerdere kaartjes met je gegevens bij je te hebben. Deze kunnen van je werk zijn, of je kunt ze zelf laten maken. Dat kost echt niet zoveel, en je kunt er veel aan hebben.

Wat is jouw beste tip om te netwerken?

 

Laat je reactie achter

Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vindt. Laat je het me weten?

Blog Comments

Herkenbaar voor mij! Ik ben door het netwerken aan een baan in de zorg gekomen die ik anders denk ik nooit had kunnen bereiken.
Goede pagina dit over netwerken! Ik was zelf niet zo goed in communiceren en ik heb het geleerd met behulp van een coach die mij ook gelijk heeft klaargestoomd voor het solliciteren. Ik kan het iedereen aanraden om een aantal coachsessies te volgen.

Geef een reactie (*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd)