Red je carrière. Werk niet voor het geld

carriere geld

Geld verdienen is het enige dat belangrijk is. Toch? Nee. Dat weet je zelf ook wel. Als je het zo voor je ziet, uitgetypt, lijkt het een belachelijke stelling. Echter, we richten het leven wel onbewust naar die stelling in. Hoeveel mensen slepen zichzelf ’s ochtends niet naar kantoor, hun hart en hoofd vol van dingen die ze niet willen doen? Allemaal onder het mom van ‘dit is nu eenmaal hoe het hoort.’Hoe stap je uit de rat race?

Er is je een leugen verteld

Het systeem heeft er baat bij dat jij jezelf klein houdt. Steek je kop niet boven het maaiveld uit. Je bent bang gemaakt met de illusie dat je er alleen toe doet als wieltje in de machine.

Maar denk er eens over na. Welke mensen zijn echt succesvol gebleken? Steve Jobs, Oprah Winfrey, Richard Branson… Mensen die durfden iets te doen dat nog niet eerder was gedaan. Die tegen alle verwachtingen en adviezen in zich helemaal hebben gestort in dat wat hun passie was en met nieuwe  ideeën durfden te komen.

Natuurlijk wordt je verteld dat je moet blijven zitten waar je zit. Al die jaren van studie en CV opbouwen dan? Waar heb je het allemaal voor gedaan? Er is aan je geschuurd en geschaafd tot je perfect in de mal paste. Een mal die geen ander doel dient dan de wereld zoals die er nu uitziet draaiende te houden. En wees eerlijk: hoe gelukkig is die wereld? Is er (zoveel mogelijk) gelijkheid tussen mensen? Is onze planeet gezond? En jij, leef je ontspannen en zonder stress?

Dus wil je wel in die mal passen of is dat een ideologie die je is ingeprent? Er zijn alternatieven…

geld carriere

Hoe financieel onveilig is de wereld werkelijk?

We hebben het Leger des Heils voor kleding. En als je toch hip wilt voor een prikkie: de Ijhallen in Amsterdam (allemaal jonge meiden en mannen die voor 5 euro hun All Stars en Diesel Jeans verkopen), Marktplaats en Ebay of houd een gezellige kledingruil met vrienden / vriendinnen.

Een kop koffie op het terras kost 2,50 euro. Een pot filterkoffie thuis met een heel pak koekjes van de supermarkt nog geen euro per persoon.

Leven van de WW, bijstand en toeslagen is geen vetpot, maar het is wel mogelijk. In extreme gevallen kun je via de schuldsanering er weer bovenop komen na een financiële ramp.

Je vrienden en familie die om je geven en je af en toe best willen helpen. De moeite is dus niet hulp vinden, maar hulp aanvaarden. Want wat vinden we het moeilijk om ons kwetsbaar op te stellen.

Dit is precies het punt: als je uit de eeuwige tredmolen wilt stappen, kun je niet anders dan je kwetsbaar opstellen. Aanvaarden dat je kunt falen. Aanvaarden dat er periodes zullen zijn dat je hulp nodig hebt of het met minder moet doen.

De vraag is: is jouw droom groter dan coffee to go, een glinsterend nieuw hebbeding of kledingstuk?
pexels-photo (1)

 

Maar….. waar doe ik het voor als ik er niet meteen (financieel) beter van word?

Leuk verhaaltje, Nienke, maar ik wil wel weten waarom ik eruit stap. Is de beloning groot genoeg aan het eind van de rit? Zal er geen afstraffing volgen? Ga ik spijt krijgen?

Ik kan je niets garanderen. Wat ik je wel kan vertellen is dat al deze gedachten, zoals ik al eerder zei, het gevolg zijn van maatschappelijke conditionering. En ik heb je ook al laten zien dat er geen ‘leven of dood’ risico’s zijn in het Westen. In derdewereldlanden, ja misschien. Maar niet hier. Je hoeft niet bang te zijn om dood te gaan. De meer gegronde angst is dat je nooit werkelijk zult leven voordat je lichaam ermee ophoudt. Dus leef.

Een onderneemster waar ik veel respect voor heb begon haar bedrijf toen de financiële crisis uitbrak. Ze maakt bedrijfsfilms, animatiefilms en webvideo’s voor bedrijven en instellingen. En laat marketing nu net hetgeen zijn waarop veel bedrijven na de beurscrash besloten te besparen. Ze heeft in die tijd echt geworsteld. Maar ze besloot dat alles beter was dan de rat race. Hoewel het voor sommige mensen misschien anders ligt: haar roeping kon ze niet vinden binnen een bedrijf en dat wist ze. Kennissen spraken over ‘geef je bedrijf op en neem een baan’, maar ze wist dat ze vol moest blijven houden, ze geloofde in haar eigen kracht. Dus zette ze haar trots aan de kant en mailde ze vrienden om haar te helpen. Een vriendin zorgde voor een bijbaantje als serveerster in een restaurant. Ze kwam net rond, want fulltime werken was geen optie, het bedrijf moest ook blijven draaien. Vrienden en familie hebben haar geld geleend, uitstapjes betaald en zelfs meegenomen op vakantie.

je droom volgen martine

Martine Grol, want zo heet ze, heeft haar bedrijf nu zes jaar. Er is veel veranderd in de tussentijd. Na een crisistijd en niet opgeven, begon er opeens iets te veranderen voor haar. Bedrijven kregen weer budget, ze ging succesvolle samenwerkingen aan. Het tij zat weer mee. Ze wordt nu ingehuurd door grote instellingen, zoals de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en multinationals. Ze heeft nu een succesvol bedrijf en komt handen tekort. In de afgelopen jaren is ze bovendien nog creatiever geworden in wat ze doet en heeft ze veel bijgeleerd. De situatie vroeg van haar nog beter te worden in haar vak en meer opties voor zichzelf te creëren. Ze geeft nu ook trainingen in videomarketing en social media als marketingtool en inspireert andere ondernemers met haar verhaal.

Dus red je carrière: doe het niet voor het geld

Doe het voor wie jij bent, niet om morgen meteen een ton te verdienen. Als je zegt dat je het voor het geld doet, dan zal je nooit werkelijk creatief kunnen zijn. Dus doe het voor het proces. Om te genieten van iedere dag. Voor wat je nodig hebt om jouw ziel te voeden. Sta niet toe dat je als een zombie leeft, een productiemachine aan de buitenkant met een dood hart vol verloren dromen aan de binnenkant. Je bent waardevol. We hebben jou nodig. Jouw dromen. Jouw inspiratie. Want als het jou tot leven doet komen, doet het anderen ook tot leven komen.

En geld? Geld kun je altijd nog verdienen. Als serveerster in een restaurant of krantenbezorger. Het gaat niet om het geld. Het gaat om jou.

 

Heb jij het gevoel dat je kunt zijn wie je bent in je dagelijkse werk?

 

 

Laat je reactie achter

Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vindt. Laat je het me weten?

Geef een reactie (*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd)