Wat betekent geld voor jou?

de betekenis van geld

Geld, we willen er allemaal wel meer van hebben. Dat geldt niet alleen voor mensen die op een minimum leven. Ook heel rijke mensen streven vaak nog grotere rijkdom of succes na. Kan het zijn dat geldt meer voor ons betekent dan koopkracht?

Geld is een symbool

Iedereen moet in zijn / haar basisbehoeften kunnen voorzien. Dat spreekt voor zich. Maar al het geld dat je daarna verdient gebruik je voor andere dingen. Daarmee krijgt dat geld ook een andere betekenis. Het gaat niet meer (alleen) over overleven. Je kunt er dromen mee waarmaken, voor jezelf en voor anderen.

Wat doe jij met je geld?

Ik vind het altijd heel interessant om geldstromen in mijn leven te analyseren. Dat klinkt moeilijker dan het is. Eigenlijk komt het neer op: wat doe ik met mijn geld? Geld is energie. En wat je met je geld doet is een directe reflectie van wat er in je binnenwereld gebeurt.

 

de betekenis van geld

 

Wat betekent geld voor jou?

Nu je weet waar jij je geld aan uitgeeft kun je gaan bekijken welke diepere behoefte daar achter zit. Geef jij al je geld uit aan kleine hebbedingetjes zoals oorbellen en make-up, terwijl je het niet persé nodig hebt en niet eens op slag verliefd was op dat artikel? Grote kans dat je iets anders aan het kopen bent dan die artikelen. Je koopt het gevoel dat het je geeft.

Het verschilt van mens tot mens wat dit gevoel is. Misschien koop jij een berg hebbedingetjes, omdat je daarmee een ander jasje kunt aantrekken en dat je zelfvertrouwen geeft.

Wees dus eerlijk naar jezelf: waarom koop ik dit, waarom spaar ik geld, waarom geef ik iets aan een ander?

Zekerheid en waardering

Je kunt het nog verder doortrekken. In de basis willen alle mensen twee dingen: veiligheid en gezien worden. Oftewel: zekerheid en waardering.

Als ik weer eens een outfit koop die mij het gevoel geeft een vrouw van de wereld te zijn, dan koop ik daarmee eigenlijk voor mezelf waardering. Ik vind het een fijn idee dat als mensen naar me kijken ze denken, ‘zo, die heeft het voor elkaar.’

de betekenis van geld

Geef je al je geld uit om de populaire jongen te zijn in de kroeg? Grote kans dat dat ook gaat over waardering krijgen van anderen en jezelf kunnen vertellen dat je goed genoeg bent.

Zekerheid (veiligheid) is de andere belangrijke reden dat we dingen doen. Diezelfde outfit kan ook de functie hebben van veiligheid, als een harnasje tegen de buitenwereld. Je krijgt er zelfvertrouwen door. Maar ook iedere cent omdraaien en als Dagobert Duck op je geld zitten gaat vaak over zekerheid: als je maar genoeg spaargeld hebt kan jou niets overkomen.

Goed met geld omgaan

Betekent dit dat je nooit meer zomaar iets mag kopen voor jezelf of een ander? Of dat het verkeerd is om veel te sparen? Nee, helemaal niet. Gewoon lekker doen als dat goed voelt!

Maar blijf altijd eerlijk naar jezelf. Voelt het wel echt goed om op deze manier met je geld om te gaan? Geef je jezelf wel genoeg ruimte als je iedere cent spaart of alleen maar dingen voor anderen doet en nooit iets voor jezelf? Kun je die zekerheid of waardering niet op een andere manier vinden?

de betekenis van geld

Het uitgeven van je geld moet geen vervanging zijn voor iets wat je van binnen mist. Zolang je het aan de buitenkant probeert op te lossen maak je het gat aan de binnenkant steeds groter. Kijk of je waardering voor jezelf kunt opbrengen en daar actief aan kunt werken. En waar komt je behoefte aan zekerheid vandaan?

Los met vrienden, een psycholoog, mindfulness / meditatie of een cursus de grotere problemen in je leven op zodat je op een authentieke manier stevig in jezelf staat en je zekerheid en waardering niet aan externe factoren hoeft te ontlenen. Cover your basics: zorg dat je de huur en eten kunt betalen en je daar niet druk over hoeft te maken.

En de rest van je geld? Dat kan je dan zo spenderen als goed voelt voor jou.

Of je werkelijk vrij bent van binnen kun je zowel aflezen aan je financiële huishouding, als oplossen door op een eerlijke manier met je geld om te gaan.

 

Ben jij tevreden over hoe je met je geld omgaat?

 

 

 

Laat je reactie achter

Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vindt. Laat je het me weten?

Blog Comments

Wauw Nieke, je slaat de nagel weer op de kop hiermee 🙂
Ik herken mezelf er volledig in!

Ik werkte en werkte 12/dag en compenseerde dat met geld uitgeven aan kleding, make-up…

Het gekke ervan is dat wanneer ik de kleding een paar keer of zelfs maar eenmalig had gedragen ik ze al beu was!

Ook weer herkenbaar om in allerlei dingen een balans te vinden!
Nog steeds een zoektocht..

Liefs
Tiffany

Geef een reactie (*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd)