De beste motivational video’s voor als je er doorheen zit

  • Home
  • Feel good
  • De beste motivational video’s voor als je er doorheen zit

motivatie

Er doorheen zitten, we kennen het gevoel allemaal. Het hoeft niet alleen te zijn wanneer je een burnout hebt of op een andere manier lichamelijk of geestelijk ziek bent. Misschien ga je door een zware break-up heen, twijfel je ernstig over je baan, heb je financiële problemen of ruzie in je leven. Hoe dan ook, soms heb je iemand anders nodig die jouw blik zo kan draaien dat je het licht weer kunt zien. Dit zijn de motivational video’s die dit voor mij doen. Ik weet zeker dat jij er ook wat aan kunt hebben.

Waarom motivational video’s?

Een jaar geleden wist ik dat ik niet verder wilde in de baan die ik toen had bij de Radboud Universiteit. Het is een hele fijne, leuke werkgever, maar mijn klus daar zat erop. Dat voelde ik in alles. Er was een andere plaats, een andere toekomst die op me wachtte. Wat dat precies was, wist ik niet. Ik voelde alleen de onrust van het oude dat me niet meer volledig vervulde en het nieuwe dat nog niet gearriveerd was.

Dit is het punt waarop veel mensen afhaken. Waarop ook ik bijna afgehaakt was. Want je wordt gekweld door onzekerheid. Door de stem die zegt, ‘hoe kun je nou van jezelf denken dat je bestemd bent voor iets groters? Hoe kun je niet tevreden zijn? Dat is zo ondankbaar.’ En ook door de stem van angst, ‘Als dit het niet is, wat dan wel? Ben ik dan nog wel (financieel) veilig? Als ik spring kan ik ook vallen…..’

Deze innerlijke dialoog duurde lang en kostte me vreselijk veel energie. En toen ontdekte ik motivational video’s op YouTube. En dat veranderde alles. Ik begon mezelf bewust te brainwashen. De mammoettanker van mijn leven millimeter voor millimeter op een nieuwe koers te brengen door dagelijks in de trein te luisteren naar deze video’s. Uren per dag. ‘s Ochtends en ‘s Avonds in de trein. Overdag terwijl ik mijn e-mail sorteerde op het werk. Op ieder moment dat mijn brein ‘leeg’ was en de negatieve stem opkwam, zette ik een van deze video’s op. Ik veranderde er (positief) door van binnen.

motivatie

Toen ik nieuwe kracht, inspiratie en motivatie ontdekte door deze video’s begon ik mijn acties in lijn te brengen met dit innerlijke gevoel. Ik ging naar Parijs om mijn hoofd op orde te krijgen, schreef op hoe ik wilde dat mijn leven eruit zou gaan zien, bestelde boeken, ging koffie drinken met mensen en sprak continu mijn droom uit naar wie het maar wilde horen: ik zou zelfstandig ondernemer worden.

Vision – door Mateusz M

Mateusz M, de samensteller van deze video heeft wat mij betreft de beste video’s op YouTube. Hij combineert een aantal van mijn favoriete sprekers (Les Brown, ET (The HipHop Preacher), Will Smith en vele anderen) en heeft een goed gevoel voor beeld en muziek daarbij. De opbouw van zijn video’s is ook zo sterk. Het kan me echt hypen.

Daar gebruik ik zijn video’s ook voor. Als ik diep moet graven in mezelf en iemand me even flink met mijn neus op de waarheid moet drukken (ET: ‘It is impossible to accomplish anything without fait’, Will Smith: ‘The first step, before anyone in the world believes it, is you have to believe it’).

Nog steeds luister ik met regelmaat naar deze video als ik mezelf wil oppeppen.

Be Phenomenal – door Motivation Grid 

Deze video rekent af met angst, perfectionisme en al het uitstelgedrag dat daaruit voortkomt. Confronterend, maar ook een stuk ontspannener dan de meeste motivational video’s.

Why do we fall – Mateusz M

Weer eentje van Mateusz M, ik weet het. Maar deze man weet gewoon goede video’s in elkaar te draaien. Deze video helpt denk ik ook goed bij burnout. Want wat er vaak onder burnout zit is de angst om te falen, om anderen teleur te stellen en de overtuiging dat je er niet volledig mag zijn zoals je bent. Deze video laat je zien waarom het niet erg is om te vallen wanneer je op weg bent naar dat wat jou echt gelukkig maakt.

‘We can stay here, get the shit kicked out of us… Or we can fight our way back into the light. We can climb out of hell, one inch at a time.’

Tot slot: op welke manier moet je luisteren naar motivational video’s

Soms kunnen deze video’s ook nogal hard overkomen. Alsof je door moet knallen, zelfs als je niet meer kunt. Ik hoop dat je er niet op die manier naar luistert. Maak jezelf niet gek. Als je rust nodig hebt, heb je rust nodig. Lichamelijk of geestelijk. Het doorzetten waar het over gaat in deze video’s, is de innerlijke kracht en hoop vinden die je vaak mist als je je totaal verloren voelt. Dus als Eric Thomas in je oor schreeuwt dat je moet doorzetten, weet dan dat hij het niet over jezelf uitputten heeft. Hij motiveert je om je licht niet onder de korenmaat te steken. Om in je diepste hart te weten dat je meer waard bent dan je eigen gewicht in goud en dat je het verdient dat te voelen. Dat je het verdient je dromen na te jagen. Of dat nou de droom van herstellen van burnout is, een bepaalde carrière of een rustig boerderijtje in Zweden.

Luister dus niet naar de woorden, maar naar wat het vanbinnen met je doet. Luister naar de innerlijke positieve stem die wordt aangewakkerd dankzij deze motivational video’s.

Ik hoop dat je deze video’s leuk vond. Waar haal jij jouw motivatie vandaan als je in de put zit?

Laat je reactie achter

Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vindt. Laat je het me weten?

Blog Comments
Reply

Daniel Moreno Meijer

Beste Nienke en lezers: wat mij soms helpt te ontspannen is een muziekje opzetten terwijl ik zit te ‘stumblen’.

http://www.stumbleupon.com

Soms ook erg inspirerend 😀

Jaaaa, stumblen is fijn! Kan ik ook onwijs van genieten 🙂

Geef een reactie (*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd)