Het nieuwe jaar goed beginnen: 5 leuke ideeën

Als je thuis zit met een burn-out, kan het best lastig zijn om een positieve blik op de toekomst te houden. Maar natuurlijk wil je net als iedereen dat 2018 een jaar vol mooie ervaringen wordt. Dat kun je bereiken door het meteen goed te beginnen. Bij deze vijf leuke ideeën voor een goede start, zelfs als je weinig energie hebt. Je zult je er meteen positiever door voelen!

 

Het verleden bewust afronden

 

Ga op een rustige plek zitten en maak het aangenaam voor jezelf. Mooi muziekje op, misschien zelfs een kaars of wierook aansteken. Neem dan een leeg vel papier en een pen waar je graag mee schrijft. En maak voor jezelf een lijstje waarin je de volgende vraag beantwoord:

Welke dingen uit 2017 sleep je nog mee?

Het daarbij vooral om patronen of oude ‘losse eindjes’ die je eigenlijk liever afgewikkeld had. Hou het klein en overzichtelijk. Praktisch. Bijvoorbeeld:

  • De afwas van gisteren staat nog op het aanrecht.
  • Ik voel me nog steeds vaak geneigd te doen wat anderen willen.
  • De administratie is nog niet gedaan.
  • Die ene klus op het werk waar ze me toch steeds over bellen, ook al heb ik geen energie.
  • De rode trui die ik in de uitverkoop heb gekocht, maar die ik stiekem niet mooi vind.
  • Veel teveel snoepen

Beslis of je deze dingen mee wilt nemen 2018 in, of dat ze gewoon onbewust meegelift zijn. Maak elke dag een commitment aan jezelf om een van deze oude losse eindjes af te ronden. Sommige dingen zullen een dagelijkse investering zijn. Bijvoorbeeld minder snoepen, of zorgen dat je vaker doet wat je zelf wilt in plaats van naar anderen te luisteren. Andere dingen kun je makkelijker oplossen, zoals de afwas.

Sta ‘s ochtends op, doe je ochtendritueel en kijk daarna naar de lijst. Welk ding ga je vandaag aanpakken? (En kies er eentje… Niet meteen de hele lijst, daar word je juist meer gestresst van).

 

De vriendenkring

 

Teken een cirkel met daarin twee kleinere cirkels (als een schietschijf). In de middelste cirkel zet je jouw naam. Jij bent immers de verbindende factor van alle dingen in jouw leven. In de twee ‘lagen’ er omheen schrijf je drie à acht namen. Dit zijn de mensen die voor jou het allerbelangrijkste zijn. In iedere laag kunnen maximaal vier namen komen. Hoe dichter jij hun naam bij de jouwe schrijft, hoe belangrijker ze voor je zijn.

Let op! Dit zijn niet de mensen die je volgens de norm het belangrijkste zou moeten vinden, zoals bepaalde familieleden. Nee, het gaat hier om de mensen bij wie jij je zelf, vanuit je eigen hart, het meest vertrouwd en echt jezelf voelt.

Hang deze lijst ergens in het zicht, als een reminder dat dit de mensen zijn waar je dit jaar meer tijd mee zou moeten doorbrengen. Ze geven je immers energie en zijn belangrijk voor je. Niets vult je hart zo als bij dierbaren zijn. En door te weten wie écht belangrijk voor je is, wordt het makkelijker om nee te zeggen tegen alle andere mensen die aan jou trekken.

 

Maak een vision board

 

Als je gisteren de livevideo op facebook hebt gezien, dan heb je waarschijnlijk ook gezien dat ik bezig was met mijn vision board. Dit is een traditie waar ik in 2014 mee ben begonnen (door een vision board voor 2015 te maken). Het helpt mij heel erg om mijn blik het hele jaar door gefocussed the houden op wat ik graag wil voelen, ervaren en hoe ik wil groeien.

Het is heel simpel. Je neemt een berg tijdschriften en scheurt of  knipt daar alle plaatjes, woorden en quotes uit die jou aanspreken. Vervolgens orden je ze op een mooie manier op een groot vel papier  (minimaal A3, maar ik gebruik zelf A2). Je kunt ook stiften, glitters, stickers en andere leuke dingen gebruiken om het nog beter te laten uitdrukken wat jij graag wilt aantrekken in jouw leven.

Hang je vision board op een plek die je dagelijks ziet en gebruik het als inspiratie voor de beslissingen die je het komende jaar  neemt.

 

Zelfoverwinning

 

Begin het jaar door iets te doen waarmee je investeert in jezelf. Wie wil je graag zijn? Je kunt hiervoor je lijstje met  ‘losse eindjes’ (tip 1) gebruiken, je vision board of je tekening met belangrijke mensen. Door een van deze drie als uitgangspunt te nemen, wordt het makkelijker om jouw investeringen te kiezen.

Ik geloof dat de eerste maand (en zeker de eerste dag) van een nieuw jaar ontzettend belangrijk is om de toon goed te zetten.

Je hebt een burn-out. Dat is nu eenmaal zo en je kunt er niets aan doen dat het zo is. Daar kun je de toon door laten zetten, door in de slachtofferrol te gaan. Maar daardoor voel jij je alleen maar rotter. Gebruik de mogelijkheden die je hebt dus om het om te draaien. Je hebt een burn-out, maar welke investering kun je NU doen in jezelf om een stap naar voren te zetten?

Een investering kan financieel zijn, in tijd of energie of zelfs de gedachten die je hebt. Eerder schreef ik daar dit artikel over. Dat geeft je denk ik wel goed inzicht in wat ik bedoel.

Mijn uitdaging aan jou is: overwin jezelf. Zet een stap die voor jou uitdrukt hoe jij je graag wilt voelen dit jaar. Zelf heb ik vanochtend de Nieuwjaarsduik gedaan, samen met JB. Iets wat al heel erg lang op onze bucketlist stond. Voor mij stond het voor me zo LEVEND mogelijk voelen. Iedere cel in mijn lichaam voelen ademen en werken. Maar ook voor samen met JB een nieuw, mooi jaar tegemoet gaan. Een sterk team in onze relatie.

Nu is de Nieuwjaarsduik misschien een tikkie heftig. Maar wie weet kun jij wel iets anders bedenken. Wil je je gezonder voelen? Ga vandaag eens een kwartiertje wandelen. Kies iets kleins en doe het vandaag!

Schrijf een quote op de spiegel

 

Nog zo’n mooie manier om je intenties stevig in te zetten. Vaak  als je je rot voelt, is het niet zo leuk om in de spiegel te kijken. Maar als er een mooie quote op staat waarmee je elke ochtend begroet wordt, dan begint je dag toch met net wat meer vertrouwen en positiviteit.

Gebruik hiervoor bijvoorbeeld whiteboardstiften of lippenstift. Dat haal je er met een beetje glasreiniger zo weer af.

Wat zijn jouw tips om het nieuwe jaar goed te beginnen?

 

Liefs, Nien

Laat je reactie achter

Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vindt. Laat je het me weten?

Geef een reactie (*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd)