Lazy sunday: muziek die helpt je gevoelens te uiten

  • Home
  • Feel good
  • Lazy sunday: muziek die helpt je gevoelens te uiten

Muziek doet veel voor de ziel. Soms kan een bepaalde melodie beter uitdrukken wat je voelt dan duizend gedachten. En als de muzikant daarbij dan ook nog precies de juiste tekst heeft gevonden, is dat helemaal heerlijk. Dit zijn een paar van mijn fijne ’emonummers’.

Christina Perri – Only Human

Als je op Jong Burnout komt is er een grote kans dat je over je grenzen bent gegaan. Je uitgeput of verdrietig voelt en op zoek bent naar een fijnere, betere manier van leven. Ik begrijp je. Ik ben daar ook geweest.

En af en toe doe of zeg ik dingen waarvan ik achteraf denk, ‘Nee, dit voelt niet goed. Dit is niet echt hoe ik het echt bedoel of wil in mijn leven.’ Daar word ik dan boos of verdrietig van. En ik moet mijn weg weer terugvinden. Hoe wil ik het dan wel?

De eerste stap is even stilstaan en voelen dat het zo niet verder kan. En dat is waar dit prachtige nummer van Christina Perri over gaat. Het moment dat je zegt: ‘Genoeg is genoeg. Ik erken dat ik niet als een machientje door kan gaan.’

Het helpt me om hier op te dansen en mijn lichaam te laten uitdrukken wat ik voel. De muziek begeleidt me. Waanzinnig fijn.

 

Christina Perri – Jar of Hearts

Oké, nog eentje van Christina Perri dan. Voor iedereen die wil afrekenen met de verkeerde vrienden, familieleden of relatie(s). Als je klaar bent met het gevoel iemand over je heen te laten lopen: this is your song. Om de kracht en het gevoel op te roepen dat je een dikke vette grens trekt naar een giftige persoon in je leven.

 

 

 

The Beatles – Let it Be

Dit nummer helpt me inzien dat de wereld heus stapje voor stapje de goede kant uit gaat. We hebben wat tijd nodig. Inzicht, wijsheid, liefde. En altijd weer die reminder: keer terug naar jezelf. Wat kun jíj doen? Daarnaast, hoewel ik niet religieus ben en net zo goed dingen uit de Bhagavad Gita als de Bijbelverhalen haal, heb ik ook wel een speciaal plekje in mijn hart voor Maria (alle Maria’s trouwens).

 

Nahko Bear & Medicine for the People – Aloha Ke Akua

De zin in dit liedje die me het meeste raakt is: ‘I cry for the creatures who get left behind. But everything will change in the blink of an eye and if you wish to survive, you must find the guide inside’.

Want ik geloof dat dit is waar de mensheid op dit moment staat. Als collectief, maar ook iedere individu voor zichzelf. We ontdekken hoe we kunnen luisteren naar onze diepste innerlijke stem. Ik schreef al eens eerder dat er volgens mij een nieuwe generatie hippies opstaat. En we zijn meer (wereldwijd) verbonden en wilskrachtiger dan ooit. Deze wereld verdient meer liefde. Elke mens verdient het om zijn / haar diepste waarheid, talent en hart te volgen.

Maar eigenlijk is alles aan deze muziek prachtig. Dit voelt als mijn ziel. Ik kan het eindeloos luisteren. Het geeft me veel kracht en geruststelling.

Irish Roses – Kilkelly

De laatste tijd voel ik steeds meer hoe belangrijk familie voor me is. Ondanks de meningsverschillen die je soms met elkaar hebt. In het geval van mijn familie geloof ik dat iedereen altijd vanuit zijn of haar beste kunnen handelt.

Dit liedje is echt een tranentrekker. Het gaat over een vader die steeds met heel veel liefde zijn zoon vraagt om de familie eens op te zoeken. Hij schrijft hem brieven en vertelt over hoe het met iedereen gaat. Je kunt enerzijds de trots van de vader horen en dat hij zijn zoon niet veroordeelt dat hij steeds maar niet langskomt. Aan de andere kant voel je het verlangen van de vader om zijn kind te zien.

De laatste brief in het liedje wordt geschreven door een goede familievriend. Hij vertelt dat de vader is overleden. Het is een enorme realitycheck. Zorg dat je jouw geliefden vaak genoeg ziet en mooie herinneringen met ze maakt.

Ik ga hier standaard van huilen.

 

Laat je reactie achter

Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vindt. Laat je het me weten?

Geef een reactie (*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd)